Urheilu

Riikka Harjula suuntaa kolmella hevosella Ypäjältä kohti ensi viikon MM-kilpailuja

Ypäjäläinen Riikka Harjula kisaa ensi viikolla kahdella asiakkaan ja yhdellä omalla ratsulla nuorten hevosten MM-kilpailuissa Belgiassa.
Ypäjäläinen Riikka Harjula osallistuu ensi torstaina kolmella hevosella nuorten hevosten esteratsastuksen MM-kisoihin. Kuvassa Harjula ja viisivuotias Crunchtastic eli Roope. Kuva: Mintti Hassinen
Ypäjäläinen Riikka Harjula osallistuu ensi torstaina kolmella hevosella nuorten hevosten esteratsastuksen MM-kisoihin. Kuvassa Harjula ja viisivuotias Crunchtastic eli Roope. Kuva: Mintti Hassinen

– Nuorten hevosten kehittäminen on minulle se ykkösjuttu. Toivon saavani niiden parhaat puolet esille. Menestys kotimaassa tai maailmalla tulee sitten sivutuotteena.

Näin sanoo ypäjäläinen hevosalan yrittäjä Riikka Harjula, joka osallistuu ensi viikolla kolmella hevosella nuorten hevosten esteratsastuksen MM-kilpailuihin. Harjula saavuttanut takavuosina poneilla SM-hallikultaa ja menestynyt mukavasti aikuisten tasollakin, mutta hän myöntää, että Lanakenin MM-kisat ovat hänen tähänastisen uransa ykkösjuttu. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun Harjula kilpailee Pohjoismaita kauempana.

– Näihin kisoihin osallistuminen on ollut tavoitteena ja toiveiden täyttymys. Toivottavasti tästä tulee jatkumo, hän pohtii.

 

Hevoset ovat olleet Euroopassa jo kolmisen viikkoa. Harjula kävi viime viikonloppuna kisaamassa Ypäjällä eri hevosen kanssa Suomenratsujen kuninkaallisissa. Maanantaina hän suuntasi takaisin Eurooppaan ja ratsasti koko kolmikolla valmistavan harjoituskisan Belgian Bonnheidenissä. Siellä irtosi 51 ratsukon kisasta ykkössija Hope’s Justinan kanssa 120-luokassa.

– Eihän tämä halpaa ole. Omistajat maksavat oman osuutensa, mutta rahaa tarvitaan silti tonnitolkulla lisää. Olen saanut tosi hyvin tukijoita, mistä iso kiitos heille.

 

Lanakenin MM-kisoissa kisaa satoja nuoria hevosia ympäri maailmaa. Nuorella hevosella tarkoitetaan 5–7-vuotiaita, jotka esteratsuina ovat vielä melko kokemattomia. Parhaassa kilpailuiässä esteratsu on keskimäärin 10 vuoden toisella puolen. Harjulan ratsuista Crunchtastic eli Roope ja Porteur De Lumiere eli Tytti ovat viisivuotiaita, Hopes Justina eli Justina on vuotta vanhempi. Jokaisessa ikäluokassa on satoja osallistujia ja Suomella yksi paikka ikäluokkaa kohden. Lisäksi järjestäjä myöntää aiempien kilpailunäyttöjen perusteella niin sanottuja villejä kortteja. Juuri villien korttien avulla Harjula sai hevosilleen paikat MM-kisoista.

Vastus on siis kovinta mahdollista tasoa. Harjula ei lähde kisoihin henkseleitä paukuttaen, vaikka alla on hyvä kilpailu Justinan kanssa.

– Roope ja Justina on sisäänratsastettu kolmevuotiaina ja siitä lähtien niitä on valmennettu ja kilpailutettu systemaattisesti niiden parhaalla tasolla. Oma hevosemme Tytti teki välissä varsan ja palasi töihin maaliskuussa. Sen nousu näin nopeasti tälle tasolle tuli yllätyksenä, Harjula taustoittaa.

– En osaa sanoa, mikä näistä olisi ennakkoon se vahvin lenkki. Justina on kokenein, sillä on vahvat kesänäytöt ja se on ehkä kolmikon varmin, mutta Roope on parantanut koko ajan. Kaikkeni annan ja katsotaan miten käy. Toivottavasti pääsemme torstain karsintakisasta A-finaaliin. Sinne yltääkseen on mentävä tosi lujaa ja puomien pysyttävä ylhäällä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic