Urheilu Forssa

Ruokahalu kasvaa syödessä: Luvassa vieläkin kovempia tuloksia

Forssalaiselle Berit Jokiselle uudet ennätysraudat SM-kisoissa.
Berit Jokinen nosti SM-kultaa uusilla ennätyslukemilla FPO-lliton SM-kisoissa. Taustalla tukena Valdur Paavilainen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Berit Jokinen nosti SM-kultaa uusilla ennätyslukemilla FPO-lliton SM-kisoissa. Taustalla tukena Valdur Paavilainen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalaisnostajat olivat vahvassa vireessä Messukeskuksessa käydyissä FPO-liiton penkkipunnerruksen ja maastanoston SM-kilpailuissa. Berit Jokinen ja Pentti Nestori Piri kohentelivat Helsingissä sekä SE-, EE- että ME-lukemia.

Jokinen teki maastanostossa raw-tyylillä eli ilman varusteita N65–69-sarjan alle 82,5 kilon painoluokkaan kovan 140,5 kilon tuloksen. Jokinen aloitti 100 kilolla, jolla varmistettiin tulos kisaan. Toisella nousi 120 kiloa ja kolmannella ennätysraudat 140,5 kiloa.

– Mitä isommat painot, sen paremmin ne nousivat. Uskon, että olisin voinut nostaa vielä enemmänkin, mutta ne jäävät seuraaviin kilpailuihin. Ruokahalu kasvaa syödessä, Jokinen naurahtaa.

140,5 kiloa oli Jokisen sarjaan uusi Suomen ennätys. Samalla se on FPO:n yhteistyöliiton GPA:n uusi EE ja ME 60–69-vuotiaiden naisten sarjaan.

– Berit on maastanostoon luonnonlahjakkuus. Voi vaikka sanoa, että Berit ei ole maastanostoa varten, mutta maastanosto on Beritiä varten, toteaa Jokisen valmentaja Valdur Paavilainen.

140,5 kiloa on 65-vuotiaalle naiselle hurja tulos.

– Se on sellainen tulos, että sillä pärjää naistenkin sarjassa. Ja jos laitetaan 65-vuotiaita miehiä yrittämään nostaa tuota määrää, niin aika harvalta se nousee, Paavilainen tietää.

Jokinen on nostanut puntteja vakavissaan vasta 2,5 vuotta. Hän on aina liikkunut paljon; pyöräillyt, uinut ja käynyt salillakin Vesihelmessä.

SM-kisojen alla hän ei juuri treenannut, koska satutti ikkunanpesussa selkäänsä.

– Treenitauko teki hyvää. Lepo tuntuu sopivan minulle, Jokinen hymähtää.

93 vuotta joulupäivänä täyttävä Pentti Nestori Piri pisti M90–94-sarjan alle 82,5 kilon painoluokan raw-tyylin ennätystaulukon uusiksi. Valdur Paavilaisen lajin pariin houkuttelema Piri nosti ensimmäisellään maasta 50 kiloa ja paransi toisella lukemiksi 60 kiloa. Kolmannen yrityksen 70 kiloa oli tällä kertaa Pirille liikaa. 60 kiloa on kuitenkin uusi SE, EE ja ME.

Nuorempana painia harrastanut ja ahkerasti kesäisin Kauhavan mökillään metsätöitä tekevä Piri on kautta aikojen vanhin suomalaisnostaja virallisissa voimanostokisoissa.

Somerollekin saatiin FPO-liiton SM-kisoista kultaa, kun Jussi Kananen voitti penkkipunnerruksen superraskaan sarjan sekä raw-kisassa että varustekisassa. Raakana nousi 200 kiloa, varusteilla 250 kiloa.

FPO:n penkin ja maastanoston SM-kisat käytiin Active Physique Conventionin eli voimailulajeja yhteen koonneen Apconin yhteydessä Messukeskuksessa.

– Kisoissa oli oikein mukava tunnelma ja fiilis oli korkealla. Hyvät kisat, voisin lähteä toistekin, Jokinen kehuu. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

6.4.2020

Uusimmat