Urheilu Forssa

Sähäkät sprinttikisat Forssassa: Nuorilta suunnistajilta tarvitaan vauhdikkaita jalkoja ja hyviä hoksottimia

Korona kuritti kisakalenteria, mutta Forssassa päästään ensi viikolla rasteille.
Lounais-Hämeen Rastin juniorisuunnistaja Tyko Suomi nauttii vauhdikkaista sprinttikisoista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Lounais-Hämeen Rastin juniorisuunnistaja Tyko Suomi nauttii vauhdikkaista sprinttikisoista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sitkeä koronavirusepidemia on rokottanut kovalla kädellä myös suunnistuskalenteria, mutta Forssassapa juniorit pääsevät rasteille. Lounais-Hämeen Rasti järjestää kaupungin keskusta-alueella Forssa Junior Gamesit sunnuntaina 12. heinäkuuta.

Sprinttityylinen kisa on ainoa Rastin järjestämä kilpailu tänä kesänä. Takavuosina hyvinkin suosittuja varsinaisia Forssa Gameseja ei tänä vuonna suunnisteta.

– Hämeen alueen seuroille heitettiin aloitetta, jos joku järjestäisi kevyen organisaation kilpailut, kun ei niitä kisoja tänä vuonna kovin paljon ole. Tartuimme toimeen ja päätimme pitää helposti ja nopeasti järjestettävät junnukilpailut, kertoo kilpailujen johtaja Tero Julkunen Lounais-Hämeen Rastista.

Forssa Junior Games 2020 -nimellä kulkevat kisat on tarkoitettu 10–14-vuotiaille tytöille ja pojille. Tapahtumaan odotetaan 50–150:tä suunnistajaa, joten kovin isosta suunnistuskisasta ei ole kysymys. Juniorikisa on Häme Cup 2020 -sarjan osakilpailu.

Tiukka rypistys

Forssassa käytävä kilpailu on sähäkkä sprinttikisa, jotka nykytyyliin juostaan kaupunkimaastossa. Kisakeskus on Forssan keskuskoululla ja rastit sijaitsevat kaupungin keskustan alueella.

– Kisasuoritus kestää sarjasta riippuen 12–15 minuuttia. Suunnistus tapahtuu rakennetulla alueella kaupungin keskustassa, Julkunen valottaa.

Kaupunkiympäristössä käytävä sprinttikisa kysyy jalkoja, mutta pelkiksi juoksukisoiksi ei sprinttejä rakenneta. Tiukkatahtinen rypistys vaatii myös suunnistustaitoja ja nopeaa hahmottamiskykyä. Reitit on valittava järkevästi, kun jokainen sekunti on kallis.

Koska kyse on junnukisasta, voidaan Rastin järjestämässä tapahtumassa nähdä myös seuran omia junioreita.

– Rasti on koko Lounais-Hämeen alueen seura, joten esimerkiksi tammelalaisten, jokioislaisten tai humppilalaisten junioreiden osallistumiselle ei ole esteitä. Forssassa asuvia käymme lävitse hieman tarkemmin, jotkut keskustassa koulua käyvät voisivat saada liikaa etua alueen maastotuntemuksesta, Julkunen kertoo.

Korona-aika pitää ottaa huomioon, vaikka pahin näyttää olevan ohitse.

– Pidämme turvavälejä ja käytämme käsidesiä. Kuulutustakaan ei tällä kertaa järjestetä, jottei väkeä keräänny liikaa yhteen. Kisaa voi toki seurata, mutta koronarajat pitää ottaa huomioon.

Iltarastit normaaleiksi – omatoimi säilyy

Koronatilanne on helpottanut keväästä sen verran, että suosituilla iltarasteilla päästään normaaliin käytäntöön. Viimeiset omatoimirastit suunnistettiin viikko sitten Kalsussa, eilen Ypäjällä palattiin normikäytäntöön tosin tavallisesta pidennetyillä lähtöajoilla.

– Omatoimirastit olivat niin suosittuja, että jätämme jatkossakin rastit pidemmäksi aikaa maastoon. Ypäjällä emme voineet sitä nyt tehdä, kun iltarastit käytiin vilkkaalla Hevosopiston alueella. FL

Muistatko tämän: Forssan Lehden iltarastit alkavat omatoimirasteina

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic