Urheilu Forssa/Tammela

Salaman hiihdot peruttiin, Ryskeen siirrettiin Lempäälään

Kehno talvi kiusaa hiihtokisojen järjestäjiä.
Tammelassa ehdittiin tykittää sunnuntaina lunta, mutta näillä määrillä ei kisoja järjestetä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelassa ehdittiin tykittää sunnuntaina lunta, mutta näillä määrillä ei kisoja järjestetä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tavallistakin leudompi talvi pakottaa kisajärjestäjiä perumaan ja siirtämään hiihtokilpailuja Etelä-Suomessa.

Vetinen sää teki temput myös Forssan Salamalle ja Tammelan Ryskeelle. Salama joutui perumaan kokonaan ensi viikon lauantain Kaikulan hiihdot, Ryske taas päätti siirtää ensi viikon sunnuntain kisansa Tammelasta Lempäälään. Samalla Ryskeen kisojen hiihtotapa vaihtui perinteisestä vapaaksi.

– Pakko oli kisat peruuttaa, kun ei lunta ole lähimaillakaan, toteaa Henry Viholainen Forssan Salamasta.

Salama ei halunnut järjestää kisoja muualla säilölumiladuilla, eikä kisojen päivämäärän siirtäminen myöhäisemmäksikään ollut hyvä vaihtoehto.

– Kisakalenteri on aika lailla täynnä jossain helmi-maaliskuun vaihteessa, Viholainen tietää.

Lumipula on harmittava asia hiihtäjille, mutta Salamassa ei ole jääty tuskailemaan sellaisten asioiden kanssa, joille ei voida mitään. Hiihtäjille on järjestetty korvaavaa harjoittelua, jotta kunto olisi kohdillaan, kun kisakausi pääsee lopulta alkamaan.

– Teemme nyt korvaavaa treeniä, harjoittelemme sisäsoutulaitteella ja tasatyöntöergometrillä, joka on erinomainen harjoittelumuoto hiihtäjälle. Lumen perässä ajaminen ympäri maata ei ole minun mielestäni pitkän päälle järkevä vaihtoehto, sillä täältäkin löytyy hyviä korvaavia harjoittelutapoja.

Tammelassa onnistuttiin sunnuntaina tekemään pieni määrä lunta, mutta sitten taas lämpeni ja tykitys oli lopettava vielä saman vuorokauden aikana. Liikuntakeskuksen yläkentälle saatiin aikaan lumialue, jolla on pituutta noin 80 metriä. Siinä pystyy juuri ja juuri lykkimään pienet hiihtomaistiaiset.

– Pääsimme testaamaan onko tykki kunnossa. Kunnossa on, kertoo Paavo Vesterinen Tammelan Ryskeestä.

Ryskeen ensi viikon sunnuntain kisat hiihdetään Lempäälän säilölumiladulla. Sielläkin lämmin keli on kuluttanut latupohjaa siinä määrin, että kisojen hiihtotyyli vaihdettiin perinteisestä vapaaksi. Vapaa hiihtotyyli ei vaadi niin vahvaa latupohjaa kuin perinteinen etenemistapa.

Vesterinen uskoo Ryskeen kisojen houkuttelevan runsaasti osallistujia.

– Tulijoita luulisi riittävän, koska kisoja on Etelä-Suomesta jouduttu aika paljon perumaan. Viime vuonna meillä taisi olla 250 osallistujaa, edellisenä yli 300, Vesterinen sanoo.

Sääennusteet näyttävät niin synkiltä, ettei Tammelassa päästä vähän aikaan tykittämään lisää lunta latupohjiksi.

– Menee ilman muuta helmikuulle, ennen kuin meidän ladut ovat valmiita. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

5.4.2020

Uusimmat