Urheilu

Sammelvuo löysi 12 vuotta sitten tien Venäjän päävalmentajaksi

Suomi kohtaa maanantaina Venäjän ja entisen päävalmentajansa.
Tuomas Sammelvuo kohtaa tänään Suomen Venäjän valmentajana. Kuva: TANNEN MAURY
Tuomas Sammelvuo kohtaa tänään Suomen Venäjän valmentajana. Kuva: TANNEN MAURY

Jokaiseen tilaisuuteen pitää tarrata kaksin käsin, sillä urheilussa mahdollisuudet ovat ohikiitäviä hetkiä, jotka eivät koskaan palaa. Eikä tulevaisuus koskaan ole sellainen kuin odotamme.

Tuomas Sammelvuo oppi sen 2007, kun Suomen lentopallomaajoukkue yllätti lentopallomaailman sijoittumalla Moskovan EM-kisoissa neljänneksi. Tuota sijoitusta pidetään yleensä Suomen lentopalloilun kultaisen pelaajapolven menestysputken lähtölaukauksena, mutta Sammelvuon muistoissa päällimmäisenä on EM-välierä, jonka Suomi hävisi Espanjalle erin 2–3.

–  Kyllä se on käynyt monesti mielessä, että olisi perhana voitu mennä finaaliin. Se oli kaikkien aikojen paikka. Monesti puhutaan kun on h-hetki käsillä, että tällä joukkueella on viiden vuoden päästä mieletön tulevaisuus, kun katsoo joukkueen ikärakennetta. Mutta urheilussa erot ovat tämmöisiä, niin hetkessä eläminen…sen miettiminen, missä ollaan kolmen viikon päästä, on täysin turhaa. Se tulee mieleen, että muistiko olla täysillä mukana kaikessa, Sammelvuo sanoi EM-kisojen mediatapaamisessa Ljubljanassa.

Mahdollisuus, jota ei hylätä

Sammelvuo kuului Suomen maajoukkueeseen yli 20 vuoden ajan ensin pelaajana ja sitten päävalmentajana, ja ehkä siksi hänen siirtymisensä kesken sopimuskauden Venäjän päävalmentajaksi herätti Suomessa keskustelua, varsinkin kun hiljattain yt-neuvottelut käynyt Lentopalloliitto ei saanut Sammelvuon sopimuksen purkamisesta korvausta.

Sammelvuolle päätös oli itsestään selvä.

–  Tuommoinen mahdollisuus, eihän sitä kukaan jätä käyttämättä, Sammelvuo sanoo.

Samaan hengenvetoon Sammelvuo muistuttaa, ettei hän tiedä, miten kauan tuo mahdollisuus Venäjän maajoukkueessa ja uudessa seurajoukkueessa Pietarissa kestää.

–  Mulla on hyvä olla siellä (Venäjällä), mutta tämä on sellainen ammatti, ettei kovin pitkälle voi suunnitella. Kuka tietää, missä sitä ollaan muutaman vuoden päästä. Pidän katseen nykyhetkessä.

Illalla Sammelvuon Venäjä kohtaa Suomen

Maanantai-iltana Sammelvuo kohtaa Venäjän valmentajana Suomen.

–  On se varmasti hyvin erikoinen tilanne. Kaikki se hieno kisatunnelma, mitä on tottunut imemään katsomosta, onkin toisella puolella. Se on varmasti hiukan outoa. Vanhempani ovat täällä, ja kun kansallislaulut soivat, tunne ovat varmasti hiukan kummallinen. Mutta kun peli alkaa, osaan mielestäni aika hyvin sulkea kaiken muun pois mielestäni. Mutta ennen peliä tunteet ovat varmasti isoja, Sammelvuo ennakoi.

Venäjän lentopallomaajoukkueen tavoitteet ovat aina korkealla, ja tämänvuotisista EM-kisoista joukkue hakee toista peräkkäistä Euroopan mestaruuttaan. Kun mukaan lasketaan Neuvostoliiton voittamat tittelit, Venäjä on kerännyt ennätykselliset 14 miesten lentopallon Euroopan mestaruutta.

Sammelvuon alku Venäjän päävalmentajana on ollut täydellinen. Venäjä varmisti jo elokuussa paikkansa ensi vuoden olympialaisiin.

–  Olemme hyvässä tilanteessa, mutta se ei merkitse mitään tässä turnauksessa. Tämä turnaus voi olla jopa kolmen viikon mittainen. Menemme päivä kerrallaan, peli kerrallaan, harjoitus kerrallaan. Rehellisesti sanottuna se on suunnitelmamme.

Suunnitelma on sama, jonka Sammelvuo sisäisti kaksitoista vuotta sitten Moskovassa.

–  Jokaisen harjoituksen, jokaisen pallon, jokaisen hetken merkitys on hirveän iso. Se oli ajatukseni jo Suomessa, ja sen olen pyrkinyt tuomaan tännekin.

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic