Urheilu Hämeenlinna

Saren ja Snäll kunnostautuivat Finntriathlonissa

Venäläiset viilettivät jälleen vauhdikkaimmin Hämeenlinnassa.
Veikka Sarén lähti juoksuosuudelle ennen voittaja Denis Seliverstovia. Kuva: Riku Hasari
Veikka Sarén lähti juoksuosuudelle ennen voittaja Denis Seliverstovia. Kuva: Riku Hasari

Vanajanlinnan ylikansallisen Finntriathlon-kilpailun voitto meni toista vuotta peräkkäin miesten sarjassa Suomen rajojen ulkopuolelle.

Venäläiset Denis Seliverstov ja Georgij Kaurov valtasivat viime kesän tapaan kärkisijat.

Suomalainen huipputriathlonkausi käytännössä alkoi Vanajanlinnalta, sillä kisa oli sekä Finntriathlon- että Suomen cup -sarjan avaus.

Helteinen sää imi mehut urheilijoista, mutta heidän onnekseen matkana oli vain sprintti eli 750 metriä uintia, 20 kilometriä pyöräilyä ja viisi kilometriä juoksua. Vauhti oli silti kärjellä kovaa peesivapaassa kilvassa.

Pietarilainen Seliverstov nappasi kansainvälisiä kisoja Venäjän väreissä kiertävän toveri Kaurovin päänahan yli minuutilla, kun molemmat painalsivat matkan alle tuntiin. Juoksuosuudella kisan hallinnan ottanut Seliverstov sprinttasi 58.13, toistamiseen kakkoseksi jäänyt Kaurov 59.30.

 

Päivän vakuuttavimmat suoritukset nähtiin kuitenkin nuorilta suomalaisilta. Kolmas ja viimeinen tunnin alittaja oli triathlonin nuorten cup-avauksen ylivoimaisesti vienyt somerolainen Veikka Sarén ajalla 59.54.

– Uinnin jälkeen vaihdossa pääsin venäläisten peesiin eikä tullut mikään kiire. Pyöräilyssä vedettiin vuorovetoa kolmannelle kierrokselle, kunnes Kaurov lähti irti. Hyvä, ettemme lähteneet Joel af Hällströmin kanssa mukaan, sillä se olisi kostautunut juoksussa. Siinä joutui ajamaan itsensä aika koville, ja juoksu oli aika huono. Yleensä olen siinä hyvä, mutta pyöräily ja kuumuus verottivat tänään, Sarén summaili.

Someron Esaa edustava 17-vuotias on Suomen valttikortti kahden viikon päästä Kitzbühelissä käytävissä nuorten EM-kisoissa.

– Se on kauden päätavoitteeni ensi viikon SM-sprintin kanssa. EM-kisoissa matkana on supersprintti, mikä on oikeastaan sprintin kanssa päämatkani. Olympiamatkalle en ole vielä lähtenyt, Sarén kertoi.

 

Nopein nainen oli 20-vuotias Astrid Snäll, joka jätti ajallaan 1.05.34 yleisen sarjan neljättä kertaa peräkkäin voittaneen Anni Antikaisen (1.08.20) lähes kolmen minuutin päähän.

Turun Urheiluliittoa triathlonissa edustava forssalainen nousi vedestä kolmantena ja otti kärkipaikan vaihdossa pyöräilyosuudelle. Tämän jälkeen muita ei näkynyt.

– En katsonut siinä enää taakseni, vaan lähdin polkemaan omaa pyörää. Ensimmäisen kierroksen mietin, että pitäisikö odotella muita, mutta valmentajat huusivat, että väli vain kasvaa. Juoksun pystyin ottamaan aika rennosti. Keli oli niin kuuma, että jopa minä pysähdyin juomapisteelle, mitä en yleensä tee, Snäll kertoi.

Snäll on ikäluokassaan Suomen paras kahdessa lajissa, sillä hänet tunnetaan myös lahjakkaana kestävyysjuoksijana. Radalla hän viihtyy parhaiten 3 000 metrin estejuoksussa ja edustaa Forssan Salamaa.

– Yleisurheilu on kyllä toistaiseksi päälajini, mutten ole kokenut ongelmaksi yhdistää näitä lajeja, koska harjoittelisin pelkkänä juoksijanakin uiden ja pyöräillen, Snäll totesi.

Ensi viikosta onkin tulossa kahden lajin erikoisnaiselle hikinen, kun Snäll jahtaa paikkaa Gävlessä heinäkuussa järjestettäviin yleisurheilun nuorten EM-kisoihin.

– Jo tiistaina olisi 1 500 metriä Paavo Nurmi Gamesissa. Lauantaina menen Vantaalle SM-triathloniin ja sunnuntaina juoksen ehkä Raaseporin Motonet GP:ssä. Yritän juoksussa nuorten EM-rajoja, koska ne kisat ovat kauden päätavoite.

 

Vanajanlinnalla kilpailtiin myös puolta lyhyemmässä supersprintissä. Siinä voiton vei miehissä/pojissa 15-vuotias Teisko Triathlonin Akseli Pitkänen ajalla 33.34 ja naisissa/tytöissä saman ikäsarjan Julia Vänttinen Triathlon Vantaasta ajalla 37.22.

Finntriathlon-sarjaan kuuluu neljä erimittaista kilpailua, joista Joroisten puolimatkalla ja Tahkon täysmatkalla on SM-arvo. Suomen cupissa kilpailuja on ikäluokasta riippuen 4–6, joista Vantaan sprintti ja Lohjan perusmatka ovat SM-kisoja. FL

Uusimmat

Näkoislehti

13.8.2020

Fingerpori

comic