Urheilu Forssa

Seuraottelulla pitkät perinteet: Sata jo yhtä vaille täynnä

Säkästen ja Jokereiden 99:s seuraottelu heitettiin Forssassa.
Kari Kauti oli Säkästen voimahahmoja, kun forssalaiset kukistivat 99. seuraottelussa Jokerit. Kuva: Tapio Tuomela
Kari Kauti oli Säkästen voimahahmoja, kun forssalaiset kukistivat 99. seuraottelussa Jokerit. Kuva: Tapio Tuomela

Vanhan sanonnan mukaan hyvät asiat pysyvät ja paranevat. Kuten tämä forssalaisen Säkästen ja helsinkiläisen Jokereiden seuraottelu.

Keilailuseurat ovat mitelleet taitojaan toisiaan vastaan 50 vuotta. Otteluja on järjestetty pari kertaa vuodessa, vuoroin Forssassa ja vuoroin Helsingissä.

Viikonloppuna keilattiin Säkästen ja Jokereiden 99:s ottelu Forssan keilahallissa. Se sadas on vuorossa keväällä Helsingissä.

99:s ottelu meni, kuten usein viime vuosina on mennyt, Säkäsille. Voitosta heitetään tosissaan, mutta ei totisesti.

– Hauskaa oli taas. Onnistumisista riemuittiin ja epäonnistumisista naljailtiin. Hyvässä hengessä tietenkin, huumorimielellä ketään loukkaamatta, kertoo Kari Kauti Säkäsistä.

Jokereissa myönnetään forssalaisten paremmuus.

– Säkäset on tainnut olla niskan päällä kymmenisen vuotta. Heillä on vaan enemmän hyviä heittäjiä. Meillä on enää kymmenkunta jäsentä, jotka keilaavat aktiivisesti, kertoo Jokereiden sihteeri Eeva Manninen.

Ottelusarja alkuun -70

Säkästen ja Jokereiden perinne sai alkunsa vuonna 1970. Ottelusarjaa oli käynnistämässä Säkästen alkuperäisjäsen Heino Järvelä. Hän muistelee, että seuraottelusta sovittiin Jokereiden puheenjohtajan kanssa kisan yhteydessä Valkeakoskella.

Alusta asti haluttiin heittää kaksi kisaa vuodessa, toinen Forssassa ja toinen Helsingissä. Ottelu käydään kahdeksan hengen joukkueella kuuden sarjan kilpailuna.

Ottelut olivat alkuun tasaisia ja Jokeritkin voitti usein. Nyt Säkäset on ollut pitkään vahvoilla.

– Minun arvioni mukaan olemme voittaneet 70 prosenttia otteluista. Meidän on ollut helpompi saada heittäjiä liikkeelle kuin Jokereiden, Järvelä sanoo.

Järvelän mukaan kisat otettiin vakavasti alkuvuosina.

– Nyt heittäminen on mennyt leikkimielisemmäksi, kyllä sitä aiemmin pelattiin joskus ihan hampaat irvessä, Järvelä naurahtaa.

98 ottelua takana

Alusta asti mukana ollut Järvelä ehti keilata 98 seuraottelua Jokereita vastaan. Syksyllä kadulla sattunut ikävä liukastuminen aiheutti niin pahan kolhun päähän, että heittäminen sai jäädä – ainakin vähäksi aikaa.

99:s ottelu piti jättää väliin.

– En pysty nyt keilaamaan, mutta katsotaan mitä lääkäri sanoo kontrollissa. Sadanteen otteluun lähden paikan päälle ainakin katsojaksi, vuonna 1934 syntynyt Järvelä suunnittelee.

Keilailu on antanut Järvelälle paljon. Se on tuonut ystäviä, jännitystä ja menestystäkin.

– Kyllä se on se kaveruus. Ja kyllähän sitä yritettiin tulostakin saada.

Tärkeä Jokereillekin

Seuraottelu on tärkeä juttu myös Jokereiden keilaajille. Eeva Manninen on ollut mukana vuodesta -76 saakka.

– Kolmikymppisenä aloitin ja sillä tiellä olen. Tämä on haastava laji, jossa ei ole koskaan valmis.

Keilailu on monen muun lajin tapaan ukkoutumassa. Miesvoittoinen harrastajakunta ikääntyy, eikä nuoria aikuisia saada tarpeeksi mukaan. Jokereissakin jäsenmäärä on laskussa.

– Seurojen pitää tehdä töitä nuorten saamiseksi lajin pariin. Se vaatii panostusta valmennukseen. Kun työtä tehdään, kyllä sieltä nuoriakin tulee, kertoo Järvenpäässä nuorille suosittua keilasarjaa vetävä Manninen. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat