Urheilu Forssa

Snookeria pääsee taas pelaamaan Forssassa useassa paikassa – Harrastajien määrä kasvussa

Forssan seudulla on yli 20 aktiivipelaajaa, joita kiehtoo selvästi poolia vaikeamman pelin tuomat haasteet. Kokeilemaan snookeria pääsee vaikkapa keilahallilla.
Snookeria pelataan Forssassa parin yksityissalin lisäksi ainakin keilahallilla, jossa järjestetään myös turnauksia. Työväentalolta on voinut elokuun alusta alkaen vuokrata pöytää tuntiveloituksella. Kuva: Lassi Puhtimäki
Snookeria pelataan Forssassa parin yksityissalin lisäksi ainakin keilahallilla, jossa järjestetään myös turnauksia. Työväentalolta on voinut elokuun alusta alkaen vuokrata pöytää tuntiveloituksella. Kuva: Lassi Puhtimäki

Snookerin suosio oli Forssassa huipussaan 1990-luvun alkuvuosina. Forssa oli yksi niistä kaupungeista, joissa sijaitsi oma snooker-salinsa. Forssan Snooker Club sijaitsi Kartanonkadulla tilassa, johon myöhemmin avautui Bar54.

Kun snooker väistyi ravintolan tieltä, hiipui myös snookerin suosio kaupungissa. Näin kävi lajille monessa muussakin kaupungissa, ja tällä hetkellä varsinaisia snooker-saleja on enää harvassa kaupungissa.

Tällä hetkellä snookeria pelaa Forssassa noin 20-30 aktiivipelaajan joukko. Kaupungista löytyy muutama yksityinen sali. Keilahallin lisäksi ainakin Forssan Työväentalolta on ollut mahdollista varata elokuun alusta alkaen peliaikoja Eetu Vainikaiselta. Lisätietoja löytyy osoitteesta www.mysnookerroom.fi.

Keilahallille isompi turnaus?

Yksi snookerin suosion kasvuun vaikuttaneista on Forssan keilahallin yrittäjänä viime elokuussa aloittanut Jarmo Kalliola. Hän hankki keilahallin biljardisaliin uudet snooker- ja pool-pöydät. Kalliolan mukaan erityisesti snookerin suosio on kasvussa.

– 15-20 pelaajaa käy säännöllisesti turnauksissa, lisäksi joitakin satunnaispelaajia. Kiinnostus snookeria kohtaan on kasvanut, pool-turnauksiin on vaikeampi saada osallistujia, Kalliola kertoo.

Kalliolan suunnitelmissa on vuokrata tilaa viereisestä nuorisotila Kuutamosta ja tuoda sinne kolme vuokrapöytää viikonlopuksi. Yhteensä neljällä pöydällä voisi järjestää viikonlopun kestävän turnauksen, johon Kalliola houkuttelisi osallistujia kauempaakin.

Pidempi pöytä, pienemmät pussit

Jukka Lehti on osallistunut säännöllisesti keilahallilla järjestettäviin snooker-turnauksiin ja käy pelaamassa myös Turussa viikkokisoja. Teininä Lehti pelasi jonkun verran poolia, mutta nykyisin hän pelaa pääosin snookeria.

– Lajin haastavuus kiehtoo, perustelee viime viikonloppuna keilahallin shoot out -turnauksessa toiseksi sijoittunut Lehti.

Snookerissa pöytä on pidempi ja pussit pienempiä kuin perinteisessä kasipallossa, jota moni on pelannut vaikkapa ravintolassa. Siksi snookerissa pussittaminen ja pitkät sarjat ovat harrastajalle huomattavasti haastavampia kuin kasi- tai ysipallossa.

Televisiossa helpon näköistä

Janne Salo kuuluu samaan porukkaan kuin Lehti. He pelaavat säännöllisesti hankkimallaan pöydällä, joka sijaitsee vanhan puutarhan tiloissa Puutarhakadulla. Miesten mukaan kuka tahansa saa tulla pelaamaan heidän pöydälleen.

Salo paitsi pelaa paljon, katsoo myös televisiosta paljon snookeria. Tällä hetkellä käynnissä ovat snookerin MM-kilpailut.

– Televisiosta katsottuna snooker näyttää helpolta. Nautinkin siitä, kuinka hyviä huippupelaajat ovat. Joka ei ole koskaan pelannut snookeria ei tiedä, kuinka vaikea peli se on, Salo huomauttaa. FL

Brittiupseerien kehittämä peli

Snooker eriytyi omaksi pelikseen biljardista 1800-luvun loppupuolella.

Yleisimmän tarinan mukaan pelin kehittivät brittiläiset upseerit, jotka palvelivat Intiassa.

Snookeria pelataan suorakaiteen muotoisella, veralla päällystetyllä pöydällä, jonka sisämitat ovat 6 × 12 jalkaa (noin 1,83 m × 3,66 m).

Pöydässä on kuusi pussia.

Pöydälle asetetaan 15 punaista palloa ja kuusi värillistä palloa kukin erikseen määrättyyn paikkaansa.

Pallojen pistearvot:

Punainen 1, keltainen 2, vihreä 3, ruskea 4, sininen 5, pinkki 6, musta 7.

Maksimibreikki 147 pistettä.

Menestyneinen suomalaispelaaja on Robin Hull, joka oli maailmanlistalla parhaimmillaan sijalla 33.

Halllitseva maailmanmestari on Judd Trump.

Vuoden 2020 MM-turnaus on parhaillaan käynnissä perinteisessä paikassa, eli Crucible-teatterissa Sheffieldissä.

Shoot outissa peli kestää 10 minuuttia.

Ensimmäisen 5 minuutin aikana lyöntiaikaa on 15 sekuntia, toisen 5 minuutin aikana 10 sekuntia.

Mikäli pelaaja ei ehdi lyödä määräajassa, mikään pallo ei osu valliin tai tulee muu virhe, vastustaja saa vapaan käsipallon mistä tahansa kohdasta kenttää.

Pelin voittaa se, jolla on 10 minuutin jälkeen enemmän pisteitä.

Lähde: Internet

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic