Urheilu Turku

Someron Esan Silja Kosonen aloittaa moukarin SM-mitalijahdin torstain karsinnasta – Finaali heitetään perjantaina

17-vuotias abiturientti on parantanut ennätystään tänä kesänä yli seitsemän metriä.
Vasta 17-vuotias Someron Esan Silja Kosonen heitti heinäkuussa kotiringissään Somerolla 19-vuotiaiden uuden Suomen ennätyksen ja maailman kauden kärkituloksen 71,34. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vasta 17-vuotias Someron Esan Silja Kosonen heitti heinäkuussa kotiringissään Somerolla 19-vuotiaiden uuden Suomen ennätyksen ja maailman kauden kärkituloksen 71,34. Kuva: Lassi Puhtimäki

Krista Tervo on parantanut naisten moukarinheiton Suomen ennätystä tänä kesänä kaksi kertaa, mutta hän ei ole lajin mielenkiintoisin osallistuja, kun kisa moukarin Suomen mestaruudesta alkaa Turun Kalevan Kisoissa. 17-vuotias Someron Esaa edustava Silja Kosonen aloitti keskiviikkona abiturienttivuotensa Raision lukiossa ja lähtee torstain karsintakilpailuunkin vasta koulupäivän jälkeen.

– Huomenna menen kouluun, koska karsinnassa vaaditaan vain 60,50 loppukilpailuun. Se on rennompi kisa, Kosonen sanoi koulusta päästyään.

Loppukilpailu käydään perjantaina, ja silloin Kosonen ei mene kouluun, sillä lukujärjestyksessä olisi liikuntaa.

–  Silloin keskitytään kisaan. Yritän nukkua pitkään, syödä hyvän aamupalan, tehdä vähän avaavaa treeniä, rentoutua ja visualisoida kisaa, Kosonen kertoi.

Kosonen käy Raisiossa tavallista lukiota ja aikoo syksyllä osallistua ranskan ja ruotsin ylioppilaskirjoituksiin.

–  Minun mielestäni koulun ja harjoittelun yhdistäminen on sujunut hyvin. Koulu lähellä, eikä aamutreeneille ole ollut vielä tarvetta. Pääsen myös aikaisin poiskin, joten sitten ehtii hyvin harjoittelemaan.

Kosonen kertoo kokeilleensa moukarinheittoa ensimmäisen kerran 9-vuotiaana. Hän sanoo kokeilleensa kaikkia yleisurheilulajeja ja olleensa ”vähän huono kaikessa”.

–  Moukarinheitto oli niin hauskaa, että siihen jäätiin. Siinä on niin paljon kehitettävää. Se kiehtoo, että pyörii ja katsoo, kun moukari lentää kauas, Kosonen kertoo.

Tänä kesänä Kososen moukari on lentänyt niin kauas, että hänen edellään tilastoissa on enää Krista Tervo. Kun Tervo heitti kesäkuun kuudentena Somerolla kesän ensimmäisen Suomen ennätyksensä 71,93, Kososen tulos 67,99 siirsi Tervon nimissä olleet 19- ja 18-vuotiaiden Suomen ennätykset historiaan.

Eikä vain siirtänyt historiaan, vaan ohitti ne heittämällä. Kosonen jätti Tervon 18-vuotiaiden SE:n yli neljän metrin erolla ja 19-vuotiaiden SE:n yli kolmen metrin erolla.

Se oli kuitenkin vain alkua. Heinäkuun lopussa Tervo nosti Somerolla Suomen ennätyksen 72,12 metriin, mutta Kosonen paransi kisan aikana ennätystään kolme kertaa ja päätyi enää alle metrin päähän Tervosta lukemiin 71,34.

Kosonen myöntää yllättyneensä tuloksista.

–  Alun perin kesän tavoite oli 67 metriä. Kun heitin sen jo ekassa kisassa, ajattelin että 69-metrinen olisi mahdollinen, mutta 71:tä metriä en ajatellut. Totta kai se tuo motivaatiota, että mihin vielä pystyy, kun on vielä niin nuori.

Kehityksensä syynä Kosonen pitää onnistunutta harjoituskautta, jota koronapandemiakaan ei päässyt katkaisemaan.

–  Ei sillä ollut urheilun kannalta merkitystä. Raisioon on rakennettu sisäheittopaikka talkoovoimin, ja siihen myös punttis, johon pääsin koko ajan harjoittelemaan.

Kosonen pitää vahvuuksinaan heittotaitoa ja voimaa.

– Loikkia ja kuulanheittoja tarvitsisi aika paljon petrata, ne ovat aika heikot muihin verrattuna. Moni on ihmetellyt, miten heitän niin pitkälle sellaisilla testituloksilla, Kosonen kertoi.

Tämän kesän tulostensa perusteella Kosonen on Tokion ensi vuoden olympialaisiin kulkevilla raiteilla, mikäli kisat pystytään järjestämään.

– Alun perin kun kisat siirrettiin, en uskonut, että minulla olisi mahdollisuuksia. En ollut ajatellutkaan tämän vuoden olympialaisia. Toivoisin että ne pidettäisiin ensi vuonna, minulla on hyvät mahdollisuudet päästä sinne.

Lounaishämäläiset SM-mitalijahdissa

Torstai:

20 kilometrin ratakävely: Aleksi Ojala Urjalan Urheilijat

Naisten moukarin karsinta: Silja Kosonen Someron Esa, Johanna Witka Someron Esa, Marika Virtanen Someron Esa.

5000 metriä: Janica Rauma Turun Urheiluliitto.

Perjantai:

Miesten seipään karsinta: Tommi Holttinen Someron Esa.

Naisten keihään karsinta: Jenni Vuori Someron Esa.

Naisten moukarin finaali: (Silja Kosonen Someron Esa, Johanna Witka Someron Esa, Marika Virtanen Someron Esa)

Miesten moukarin karsinta: Henri Liipola Someron Esa, Jani Pihkanen Someron Esa, Max Lampinen Someron Esa.

1500 metriä: Janica Rauma Turun Urheiluliitto.

Lauantai:

Naisten keihään finaali: (Jenni Vuori Someron Esa).

Miesten moukarin finaali: (Henri Liipola Someron Esa, Jani Pihkanen Someron Esa, Max Lampinen Someron Esa)

800 metrin alkuerä: Nora Kytäjä Lempäälän Kisa Yleisurheilu.

Sunnuntai:

Naisten 3 000 metrin esteet Janica Rauma Turun Urheiluliitto, Astrid Snäll Forssan Salama.

Miesten seipään finaali: (Tommi Holttinen Someron Esa).

800 metrin finaali.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic