Urheilu Somero

Someron Esan Silja Kosonen moukaroi 19-vuotiaiden maailman kärkituloksen kotiringissään

Krista Tervo paransi nimissään ollutta naisten Suomen ennätystä lähes kahdella metrillä.
Someron Esan Silja Kosonen heitti Somerolla 19-vuotiaiden maailman kärkituloksen 67,99. Kuva: Ami Laaksonen
Someron Esan Silja Kosonen heitti Somerolla 19-vuotiaiden maailman kärkituloksen 67,99. Kuva: Ami Laaksonen

Jos suomalaisten moukarinheittäjien kesäkunnosta pitää vetää jotain johtopäätöksiä, koronapandemian aiheuttama kilpailutauko on tehnyt ainakin yleisurheilijoille hyvää. Someron moukarikisan tulostaso nimittäin oli lounaishämäläisellä ja ehkä koko Suomen mittapuulla ennen näkemättömän kova.

Naisten kilpailussa Karhulan Katajaisia edustava Krista Tervo heitti uuden Suomen ennätyksen 71,93. Entinen ennätys 70,18 viime vuodelta oli Tervon nimissä. Tervon tulos syntyi viidennellä heittokierroksella. Vielä viimeiselläänkin hän kiskaisi yli vanhan Suomen ennätyksensä, tulos oli 70,84.

– Ennätysheitto lähti harvinaisen rennosti. Sen puolesta heitto osui nappiin, mutta vielä kun uskaltaisi heittää kovempaa ja yhtä rennosti, Tervo tuumi kisan jälkeen.

Hän kehui talvi- ja koronatreenien sujuneen hyvin. Kehuja sai myös Someron heittorinki.

– Se on mukavan nopea ja pitää myös sateella. Tämä ja Jyväskylän ringit ovat suosikkejani.

Tervon kausi jatkuu keskiviikkona Tampereella. Kauden pääkilpailu on Kalevan kisat. Suorituksiinsa Tervo toivoi lisää tasaisuutta. Häntä ilahdutti myös viimeisellä heitolla syntynyt yli 70-metrinen.

70 metriä Kososen kiikarissa

Someron Esan Silja Kosonen heitti 19-vuotiaiden kauden maailman kärkituloksen 67,99, joka on samalla ikäluokan Suomen ennätys. Entinen kärkitulos 66,54 oli ranskalaisheittäjän nimissä. Kososen tuloksella mennään asiantuntijoiden mukaan kaikkien maailmanlistallakin ikäluokassa kymmenen joukkoon. Kososen tuloksen tekee vielä hurjemmaksi se, että hän täytti 17 vuotta vasta viime joulukuussa, eli Kosonen saa heittää ensi vuonnakin 19-vuotiaiden sarjassa.

– Ei se ennätysheitto ollut nappisuoritus. Loppu saisi sujua paremmin, Kosonen analysoi.

Kosonenkin kehui treenien sujuneen hyvin. Somerolla on heittäjien käytössä talkoilla rakennetut sisäheittopaikka ja punttisali. Kosonen arveli, että 70 metrin puhkaisu ei ole vielä tämän kesän asia. Hän aikoo kiertää kaikki mahdolliset kilpailut kesän aikana.

Tervon tulos on tämän vuoden naisten maailmanlistan 6:ksi paras, Kososen 19:ksi.

Liipola yritti liikaa

Miesten kisassa Kankaanpään seudun Leiskun Aaron Kangas heitti kauden kärkituloksen ja oman ennätyksensä 77,09. Someron Esan Henri Liipola sijoittui toiseksi tuloksella 74,05.

Kangas oli tyytyväinen kesäkauden avaustulokseensa, vaikka kaipasikin heittoihin lisää rentoutta. Liipola taas harmitteli yliyrittämistään.

– Parempi kauden aloitus kuin viime vuonna, mutta en ole tyytyväinen tulokseen. Oli kauhea hinku heittää. Tappiokin harmittaa, paremmin olisi pitänyt pystyä Aaron haastamaan, Liipola totesi.

Kummankin kausi jatkuu keskiviikkona Tampereella. FL

Juttu päivitetty kauttaaltaan klo 17.15.

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic