Urheilu Turku

Someron Esan Tommi Holttinen on jo seiväsveteraani – "Joku tikku kädessä olen juossut suunnilleen siitä asti, kun olen oppinut kävelemään"

Someron Esan Tommi Holttinen tähyää seiväshypyn mestaruuteen Kalevan Kisoissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Someron Esan Tommi Holttinen tähyää seiväshypyn mestaruuteen Kalevan Kisoissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Toisen polven seiväshyppääjä Tommi Holttinen on harrastanut lajia lähes koko ikänsä. Into tarttui 555 hallissa hypänneen isän Jarin esimerkistä, joten nyt 23-vuotiaalle urheilijalle alkoi kertyä hyppyjä jo 1990- ja 2000-luvun vaihteessa.

–  Joku tikku kädessä olen juossut suunnilleen siitä asti, kun olen oppinut kävelemään, Holttinen naurahti Kalevan kisojen mediatilaisuudessa torstaina.

–  Vähän oli jääkiekkoa välissä, mutta siitä saakka olen hypännyt.

Karsinta kauden vaikein kilpailu

Kalevan kisoissa turkulaissyntyinen ja Someron Esaa edustava hyppääjä kilpailee tuttujen kannustamana.

–  Kotikisoissa ja kotikatsomon edessä on erilainen fiilis. Toivotaan vielä hyvää keliä, Holttinen kertoi odotuksistaan.

Rupeama alkaa karsinnalla perjantaina pian puolen päivän jälkeen. Mestaruus ja mitalit ratkotaan sunnuntaina.

Seiväsmiesten kärkiporukka on todennut yhteistuumin seipään karsinnan kauden jopa hankalimmaksi kilpailuksi. Finaalipaikka varmistuu 503:n ylityksellä, josta huippumiehillä ei juuri ole kokemusta.

–  En ole aloittanut yhtään kilpailua niin alhaalta, joten karsinta on melkein kauden vaikein kilpailu, Holttinen tunnusti latautumisongelmat viiden metrin hyppyyn.

–  Se on hankalaa senkin takia, ettei seivästä voi oikein hypätä säästellen. Voin tietenkin ottaa vähän pienemmän seipään, mutta suoritus pitää tehdä silti täysillä tehoilla.

Hopea ja pronssi kirkastuvat kullaksi?

Finaaliin Holttinen siirtää keskittymisen vasta karsinnan jälkeen. Hän on kauden tilastokärki ennätyksellään 552 ja odottaa mestaruuden ratkeavan 550:n yläpuolella.

–  Tarkoitus on aloittaa loppukilpailu hieman edellisiä kisoja rohkeammin, jos olot sen sallii. Tähtään siihen, että kolmas tai neljäs hyppy olisi jo päälle 550:stä, Holttinen kaavaili.

–  Toki se riippuu myös siitä, miten muut hyppäävät, koska Kalevan kisoissa taistellaan ennen kaikkea mestaruudesta.

Holttinen korostaa seiväshypyssä vauhdinjuoksua. Hypyn ratkaisuvaiheet ovat vauhdinjuoksun kuusi viimeistä askelta ja ponnistus.

–  Keskityn siihen, että juoksu kulkisi lantio korkealla, kiihtyvällä vauhdilla ja seiväs hyvässä, tasapainoisessa asennossa.

Holttisella on 2017 Kalevan kisoista hopea ja 2018 kisoista pronssi. Hän edusti Suomea Berliinin 2018 EM-kisoissa, joissa hän oli silloisella ennätyksellään 551 paras loppukilpailusta karsiutunut hyppääjä eli 13:s. STT

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic