Urheilu Somero

Someron Esan Tommi Holttisella riittää motivaatiota, vaikka kauden päätavoite jäisi tänä vuonnakin väliin

Someron Esan seiväshyppääjä katsoo tilannetta tätä kautta pidemmälle. Kauden päätavoite on Pariisin EM-kilpailut, joita ei ole ainakaan vielä peruttu.
Someron Esaa edustavan seiväshyppääjä Tommi Holttisen katse on tiukasti Pariisin EM-kilpailuissa, jotka alkuperäisen suunnitelman mukaan järjestetään elokuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Someron Esaa edustavan seiväshyppääjä Tommi Holttisen katse on tiukasti Pariisin EM-kilpailuissa, jotka alkuperäisen suunnitelman mukaan järjestetään elokuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Someron Esaa edustavan Tommi Holttisen viime kauden päätavoite olivat alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut Ruotsin Gävlessä. Kesken kisojen tullut jalkavamma pilasi kuitenkin Holttisen kisat. Kesäkausi meni tätä myöden pilalle, mutta Holttinen, 22, kuntoutui vammasta nopeasti ja pääsi vielä loppukaudesta kilpailemaankin.

Syksyn aikana hyppääjä pääsi harjoittelemaan terveenä, mutta ennen talven sisähallikauden alkua tuli taas pientä jalkaongelmaa, joka Holttisen mukaan vei hypystä 10-15 senttiä. Tästä huolimatta Holttinen onnistui ylittämään helmikuussa Ranskassa 547, mikä jää 8 senttiä miehen halliennätyksestä.

– Tuntui, että siinä hypyssä oli rahkeita parempaankin, Holttinen muistelee.

EM-kisaraja realismia

Tulos 547 jää 13 senttiä Pariisin EM-kisojen tulosrajasta. Tuskin tiesi Holttinen tuolloin helmikuun lopulla hallikauden lopulla, että seuraavaa näyttöpaikkaa saa odotella ties kuinka pitkään. On hyvin epävarmaa, järjestetäänkö EM-kilpailuja ylipäätään tänä vuonna. Se ei kuitenkaan ole vaikuttanut Holttisen harjoittelumotivaatioon.

– Niin kauan kuin kisoja ei ole peruttu tai siirretty, kauden päätähtäin on Pariisissa ja kisarajan rikkomisessa. Uskon sen olevan ihan realismia. Kovasti on tehty ja tehdään töitä sen eteen, että raja rikkoutuu, Holttinen vakuuttaa.

Itseluottamuksen taustalla on myös hyvin sujunut harjoituskevät. Holttinen kertoo päässeensä harjoittelemaan kotikaupungissaan Turussa täysin suunnitelmien mukaan.

– Kahdesti viikossa hyppyharjoituksia. Lisäksi voimaa, voimistelua, juoksuja ja loikkaa. Ainoa muutos treeniohjelmaan on Italian-leirin peruuntuminen. Sinne piti matkustaa tällä viikolla.

Toisenkin tulostavoitteen Holttinen on itselleen asettanut.

– Someron Esan ennätys 560 on Eemelin (Salomäki) nimissä. Se on ollut jo jonkun aikaa tavoitteena rikkoa.

Tulosta vaikka pikkukisoissa

Holttinen pitää todennäköisenä, että Pariisin EM-kilpailut joko perutaan tai siirretään myöhempään ajankohtaan. Hän muistuttaa, että kisoja ei voi järjestää sormia napsauttamalla. Urheilijoille on annettava mahdollisuus näyttöjen antamiseen, ja Holttisen mielestä valmistautumisaikaa koronatilanteen rauhoittumisen jälkeen on oltava yli kuukausi.

– Tässä on niin paljon muuta mietittävää. Urheilukilpailuja järjestetään sitten kun kaikki on kunnossa, hän panee asiat tärkeysjärjestykseen.

Vaikka Pariisissa ei tänä vuonna kisattaisi, Holttisella riittää intoa harjoitteluun. Hän muistuttaa, että ensi vuosi tulee joka tapauksessa, eikä urheilija voi pitää puolen vuoden lomaa.

– Jos kisoja järjestetään, rajoitustoimien pitää toki olla puretut. Tulosta haluan joka tapauksessa tehdä, vaikka sitten pikkukisoissa. Jos ei kisoja muuten järjestetä, sellaiset voi järjestään itsekin, Someron Esan mies heittää.

Someron kesäkuisten seiväskarnevaalien kohtalosta Holttisella on selkeä mielipide.

– En usko, että niitä järjestetään kesäkuussa. Turun suunnallakin on peruttu kaikki kisat jopa heinäkuulta. FL

Lue myös: Näin kävi viime kesänä Someron seiväskarnevaaleilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic