Urheilu Forssa

Suomen parhaat sprinttisuunnistajat valtaavat Forssan keskustan sunnuntaina

Sprinttisuunnistuksen SM-kilpailu tuo Forssaan lähes 2 000 suunnistajaa ja Suomen kärkinimiä.
Lounais-Hämeen Rasti on tottunut järjestämään isoja suunnistustapahtumia. Kuva vuoden 2015 Forssa Gameseista. Kuva: Tapio Tuomela
Lounais-Hämeen Rasti on tottunut järjestämään isoja suunnistustapahtumia. Kuva vuoden 2015 Forssa Gameseista. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan keskustassa on tulevana sunnuntaina käynnissä pyhäpäiväksi ennennäkemätön vilske, kun noin 1 800 suunnistajaa ja 250 toimitsijaa valtaa torialueen ja sen ympäristön sprinttisuunnistuksen SM-kilpailujen merkeissä.

Miesten pääsarjaan on ilmoittautunut 193 suunnistajaa, naisten 108. Karsinnat alkavat aamuyhdeksältä ja päivä huipentuu 14.30 käynnistyviin A-finaaleihin. B-finaalit käynnistyvät klo 13. Suomen mestarit ovat selvillä noin 16.20 ja palkintojenjako käynnistyy pian tämän jälkeen.

SM-kisan järjestää Lounais-Hämeen Rasti apunaan naapuriseurat Loimaan Jankko ja Punkalaitumen Kunto. LHR on tottunut isojen kisojen järjestäjä, sillä se on mukana Fin5-suunnistusviikon järjestelyissä. Lisäksi seura on järjestänyt vuoden 2011 SM-viestit ja parhaimmillaan toista tuhatta osallistujaa keränneet Kännykkärastit, jotka tunnetaan nykyään Forssa Gameseina.

LHR:n tiedottaja Kaisa Kuoppala uskoo, että järjestelyt tulevat toimimaan.

– Nämä ovat tässä mittakaavassa LHR:n ensimmäiset kaupunkisuunnistuskisat, mutta meillä on joukko isoja kisoja järjestämään tottuneita talkoolaisia, Kuoppala perustelee.

Kaupunkisuunnistus poikkeaa niin järjestäjän, kilpailijoiden kuin katsojienkin kannalta perinteisistä, metsän siimeksessä pidettävistä suunnistustapahtumista. Rata on pääsarjoissakin noin 2-2,5 kilometrin pituinen ja reitti kulkee aivan Forssan keskusta-alueella.

– Jokaisella rastilla on valvontaa. Yhteensä noin 70 valvojaa varmistaa, ettei rasteja mene hukkaan tai kaadu. Kun karsinnat ovat ohi, talkoolaiset kuljettajat rastit uusiin paikkoihin, sillä finaaleja varten reitit uusitaan, Kuoppala kertoo.

Radat on suunniteltu niin, että kilpailijat viipyvät reitillä noin 12-15 minuuttia. Kuoppala vakuuttaa, että sprinttimatkoista huolimatta kaupungissa reitit saadaan suunniteltua niin, että kyse on suunnistuksesta, ei juoksukilpailusta. Ratamestariryhmä koostuu paikallisista toimijoista, johtajana on Tero Julkunen, hänen apulaisinaan Aaro Julkunen ja Eero Jalli. Kilpailunjohtaja on Markus Salo.

Kilpailujen seuraamista helpotetaan A-finaaleissa käytössä olevalla GPS-paikannuksella ja lisäksi torille tulee iso screeni, jolta tapahtumia voi seurata. Tapahtuman johdosta Forssan keskustassa on sunnuntaina liikenteen osalta erikoisjärjestelyjä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic