Urheilu Tammela

Suomi pyöritti Ruotsia salibandymaaottelussa Eerikkilässä

Kuvassa laukova Justus Kainulainen teki Suomelle kolme maalia. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kuvassa laukova Justus Kainulainen teki Suomelle kolme maalia. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Suomi murskasi Ruotsin Eerikkilässä miesten salibandymaaottelussa komeasti 8-3.

Joukkueet kohtaavat uudestaan perjantaina ja vielä senkin jälkeen kolmesti ennen MM-kisoja, jotka pelataan Helsingissä 3.–11. joulukuuta.

Salibandyjännäreillä riittää loppuvuonna seurattavaa, sillä myös naiset pelaavat MM-mitaleista. Naisten MM-kisat järjestetään Ruotsin Uppsalassa 27. marraskuuta–5. joulukuuta.

Kiireinen valmentaja

Suomen päävalmentajalla Petteri Nykyllä pitää kiirettä, mutta siihen kokenut kultasormi on jo tottunut.

Viime viikon olympiahuuma Tokiossa on vaihtunut huomattavasti rauhallisempaan miljööhön, Eerikkilän urheiluopiston tiluksiin. Työsarkaa Nykyllä riittää silti, sillä Suomen salibandymaajoukkue pääsee Tammelassa pitkästä aikaa tositoimiin maaotteluissa Ruotsia vastaan.

Nykky, 56, tunnetaan salibandymaajoukkueen kolminkertaisena MM-kultavalmentajana, mutta tänä vuonna julkisuudessa on noussut esille myös valmentajan toinen intohimolaji, golf. Nykyn valmennettava, Suomen golfkomeetta Matilda Castren on noussut naisten maailmanlistalla jo sijalle 50 ja on tämän vuoden suurimpia suomalaisia urheilijanimiä.

Castrenista tuli kesäkuussa ensimmäinen suomalainen, joka saavutti naisten LPGA-kiertueen turnausvoiton. Golfaajan sijoitukset ovat muutenkin olleet viikosta toiseen tasaisen vahvoja, kuten heinäkuussa Turussa napattu Euroopan-kiertueen kisavoitto ja olympiakisojen 18. sija osoittavat.

–  Matkan varrella on ollut ylä- ja alamäkiä, itkuja ja suruja, murheita ja iloja. Hän on tehnyt pitkään määrätietoista työtä. Erittäin vaativa valmennettava, Nykky kuvailee Castrenia.

Nykky lähtee pian taas reissuun, kun hän matkaa ensi viikoksi Ursula Wikströmin ja Castrenin tueksi Skotlantiin arvoturnaus British Openiin.

Valmentajaa vapaa-ajan puute ei haittaa. Nykky on taitava muovaamaan aikataulunsa salibandy- ja golfkiireiden mukaan.

–  En valita. Aika hyvin olen saanut valita salibandyn leiripaikkojakin siten, että lajit eivät menisi päällekkäin. Tiesin esimerkiksi, että olen aika todennäköisesti Tokioon lähdössä.

Kolmas kulta tavoitteena

Yksilövalmennuksesta joukkuevalmennukseen. Suomi tavoittelee joulukuussa jo kolmatta peräkkäistä salibandyn miesten maailmanmestaruutta, kun Helsingissä pelataan MM-kotikisat.

Suomen maajoukkue saavutti Nykyn valmennuksessa kaksi ensimmäistä maailmanmestaruuttaan vuosina 2008 ja 2010. Kolmannen kultansa Suomi otti Petri Kettusen valmennuksessa vuonna 2016, kunnes Nykky astui toiseen päävalmentajapestiinsä ja johdatti maajoukkueen jälleen kultaan 2018.

Maajoukkue pääsee Eerikkilän Ruotsi-maaotteluissa viimein tosipelien makuun. Suomen edelliset kilpailulliset maaottelut ovat vuoden 2019 lopulta, sillä koronapandemia pilasi koko viime vuoden ottelukalenterin.

–  Aika kova hinku näillä (pelaajilla) on sinne laatikkoon. Voi olla sen näköistä peliä, että mennään aika vauhdilla. Tarkkailemme ensisijaisesti omia pelaajia, mutta myös sitä, miten pärjäämme kansainvälisessä pelissä ja mitä muutoksia Ruotsi on tehnyt, Nykky ennakoi ennen torstain kohtaamista.

Suomi MM-suosikki

Ruotsin edellisestä mestaruudesta on jo seitsemän vuotta. Nyt joukkue tavoittelee paluuta kultakantaan kahden päävalmentajan taktiikalla, kun Thomas Brottman ja Niklas Norden jakavat valmennusvastuun.

–  Minun on vaikea ymmärtää, miksi heillä on kaksi päävalmentajaa, mutta kaipa he löytävät sen oman juttunsa, Nykky tokaisee.

Suomellakin on valmennuksessaan yksi uusi valttikortti, pelaajauransa päättänyt Mika Kohonen. Nykyn mukaan lajilegenda tuo maajoukkueelle kaivattua tietoa vastustajista ja osaamista ylivoimapeliin, kuten pelaajanakin. FL/STT

Uusimmat

Fingerpori

comic