Urheilu Lounais-Häme

Suunnistuksen maailma on auki koronasta huolimatta – Forssassakin pääsee suunnistamaan omatoimisesti

Omatoiminen suunnistus onnistuu uusituilla Forssan Lehden iltarasteilla ja Mobo-radoilla.
Siiri Julkunen Forssan Kaikulan Mobo-radan lähtöpisteellä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Siiri Julkunen Forssan Kaikulan Mobo-radan lähtöpisteellä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Urheilu on koronaviruksen vuoksi pysähtynyt, kun hallit ja kentät ovat kiinni ja kisat, pelit sekä kilpailijat tauoilla.

Luonto ja metsät ovat kuitenkin auki ja niitä kisakenttänään käyttävällä suunnistuksella on nyt tilaisuutensa nostaa profiiliaan ihmisten liikuttajana.

Toki koronavirus on iskenyt suunnistukseenkin niin, että seuratoiminta ja kaikki kilpailut on kevätkaudella peruttu. Myös lajin suurtapahtuma Jukolan viesti on vaarassa

Forssan Lehden iltarasteille

Kuntoilijoille suunnatut Forssan Lehden iltarastit ja Someron torstairastit ovat perinteisesti käynnistyneet huhtikuussa, mutta nyt ainakin huhtikuun tapahtumat on peruttu.

Perinteisten iltarastien sijaan Lounais-Hämeen Rasti käynnistää 21. huhtikuuta alkaen omatoimiset Forssan Lehden iltarastit.

Omatoimirasteilla ei ole emit-leimausta eikä järjestettyä ajanottoa, mutta ajan voi toki ottaa itsekin. Rastipisteet on merkitty maastoon ja rasteilla on numerokoodi helpottamassa suunnistamista oikeassa järjestyksessä.

Rastipisteet ovat maastossa useamman päivän, yleensä tiistaista saman viikon sunnuntai-iltaan asti, joten suunnistamaan voi lähteä oman aikataulun mukaisesti.

– Näin saadaan suunnistajat hajautettua pitkälle aikavälille, mikä pienentää mahdollisuutta lähikontaktiin toisen suunnistajan kanssa. Jos kuitenkin päätyy rastille samaan aikaan jonkun muun kanssa, tulee muistaa pitää riittävä etäisyys henkilöiden välillä, muistuttaa Lounais-Hämeen Rastin puheenjohtaja Päivi Paija.

Omatoimisten iltarastien kalenteri on tulossa lähipäivinä L-H Rastin kotisivuille. Kalenterista löytyvät opaslinkit ratojen lähtöpaikoille sekä ohjeet kartanmyynnin järjestämisestä poikkeusajan olosuhteissa.

Omatoimi-iltarastien ratavalikoima noudattelee perinteitä, kun vaihtoehtoina ovat helppo 2 km, keskitasoinen 3 km ja vaativammat 5 tai 7 km.

– Helppo kahden kilometrin mittainen rata tukeutuu polkuihin ja selkeisiin maastokohteisiin.

Paija kannustaa uusia lajista kiinnostuneita, aloittelevia suunnistajia ja perheitä lähtemään rohkeasti kokeilemaan suunnistusta.

– Eksymistä suurempana vaarana on lajista innostuminen!

Ilmaisia karttoja

Ennen iltarastikauden alkua L-H Rasti tarjoaa omatoimiseen harjoituskäyttöön ilmaisia karttoja lähiseudun maastoista. Karttapohjat palvelevat suunnistajien lisäksi retkeilijöitä, metsästäjiä ja myöhemmin marjastajiakin.

Karttapohjille ei ole merkitty suunnistusratoja, mutta suunnistusharjoittelusta kiinnostuneet voivat suunnitella ja piirtää karttaan itse haluamansa radan. Maastossa rastit on merkitty kuitunauhalla, jossa on rastin numerokoodi..

Harjoituskarttoja saa tulostettua L-H Rastin kotisivulta jo ennen pääsiäistä.

Kartta-arkiston on rahoittanut LounaPlussa/EU-maaseuturahasto.

Somerolla Mobo-rasteille

Somerolla torstairastit ovat käynnistyneet perinteisesti huhtikuun puolivälissä, mutta nyt kolme ensimmäistä torstaita on peruttu ja seuraavienkin järjestäminen on epätodennäköistä. Torstairastit ovat keränneet keskimäärin 150 suunnistajaa.

Torstairastien järjestäjä Someron Esa suosittelee suunnistusharrastukseksi Mobo-rasteja, joita on Forssassa, Tammelassa, Jokioisilla ja Somerolla.

Mobo eli mobile orienteering on suunnistusta kiintorastiradalla älypuhelinsovelluksella. Puhelimeen ladattavan Mobo-sovelluksen avulla luetaan alueen karttaa, leimataan rastit ja käytetään kompassia sovelluksessa, johon leimaukset tallentuvat. Kartan voi myös tulostaa paperille.

Someron 14 rastin Mobo-rata valmistui yhteistyössä Someron Liikunnan kanssa Harju – Esakallio – Havuharju –alueelle.

Forssa Gamesille toinen välivuosi

Lounais-Hämeen Rastin perinteinen kansainvälinen sprinttisuunnistus Forssa Games jäi viime kesäkuussa pitämättä, kun Rasti keskittyi syyskuisen SM-sprinttikisan järjestämistöihin.

Nyt Forssa Gamesille tulee toinen välivuosi. Rasti ei ole kuitenkaan kokonaan luopumassa pääkilpailustaan.

– Suunnittelimme Forssa Gamesin järjestämistä kesäkuuhun Jukolan viestin kisaviikon alkupuolelle. Tuli kuitenkin vaikeuksia löytää henkilöitä avaintehtäviin ja viime vuoden SM-kisaurakka tuntui vielä muutenkin pienen seuramme talkooporukassa, kertoo Rastin puheenjohtaja Päivi Paija.

– Myös Jukolan viestin järjestäminen Rovaniemellä olisi saattanut vähentää osanottajajoukkoa. Ensi vuonna Jukolan viesti on Mynämäellä, joten suunnistusväkeä saattaa kerääntyä eteläiseen Suomeen aiemmin. Silloin meillä on tarkoitus järjestää sprinttikisamme 25. juhlakisa, Paija sanoo.

Mobolla metsään

Mobo on nykyaikainen tapa tutustua ja kokeilla suunnistusta. Älypuhelin on suunnistajan monitoimilaite eli kartta, kompassi ja leimauslaite samoissa kuorissa. Tästä huolimatta tarvitset suunnistuksen perustaitoja selvitäksesi Mobo-radoista. Mobo-rasteille lähtijä tarvitsee vain älypuhelimeen ladattavan ilmaisen Mobo-sovelluksen, jonne hän luo oman käyttäjätunnuksen. Puhelimessa tulee olla myös QR-koodien lukemiseen tarkoitettu sovellus.

Sovelluksen kartat ovat normaaleja suunnistuskarttoja ja suunnistaessasi voit hyödyntää sovelluksen sisäänrakennettua kompassia.

Kartta rastipisteineen avautuu puhelimen näytölle. Rastit on numeroitu, mutta niitä voi kiertää haluamansa määrän vapaassa järjestyksessä. Leimaaminen tapahtuu ottamalla Mobo-sovelluksessa kuva rastilla olevasta QR-koodista.

Suunnistuksen jälkeen omia leimauksia voi tutkia MOBO-sovelluksessa tai verkkosivulta http://mobo.osport.ee/.

Suomessa on Mobo-ratoja satoja. Forssan seudulla niitä on Forssan Kaikulassa, Jokioisten Paukkumäessä sekä Tammelan Koulukeskuksessa. Radat löytyvät sovelluksesta kirjoittamalla hakukenttään kunnan nimi.

Mobo-radan lähtöpaikkana on Forssassa Kaikulan kuntoradan parkkipaikka, Jokioisilla urheilukentän parkkipaikka ja Tammelassa liikuntakeskuksen huoltorakennuksen kulma. Someron Harjun radan lähtöpiste on Helsingintie 227 kohdalta lähtevällä sivutiellä.

Mobo-radat ovat aina auki, joten suunnistamaan pääsee milloin vain.

Lisätietoja Mobo-suunnistuksesta:

https://mobo.suunnistus.fi

Uusimmat

Näkoislehti

4.8.2020

Fingerpori

comic