Urheilu Lounais-Häme

Suunnistusta omatoimisesti, mutta ohjatusti: Mukaan tarvitaan kännykkä ja hieman seikkailumieltä

Rasti kehitti rennon etäsuunnistuskoulun, kun tavallista suunnistuskoulua ei voitu järjestää.
Siiri Julkunen ja Tuomas Rokka tutkailemassa, millaista tavaraa rastin QR-koodi avaakaan Kaikulan maastossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Siiri Julkunen ja Tuomas Rokka tutkailemassa, millaista tavaraa rastin QR-koodi avaakaan Kaikulan maastossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kun ajat ovat hankalat, luovat ratkaisut ovat tarpeen.

Urheiluelämän rampauttanut koronakriisi on vaikuttanut myös suunnistukseen, mutta Lounais-Hämeen Rastissa ei jääty voivottelemaan tilannetta. Ensin Forssan Lehden iltarastit muutettiin omatoimisiksi, sen jälkeen seurassa ideoitiin etäsuunnistuskoulu normaalin suunnistuskoulun tilalle.

Idean isä, tai oikeammin äiti, on Johanna Julkunen.

– Kun yhtenä aamuna heräsin, minulle tuli mieleen ajatus etäsuunnistuskoulusta. Normaalia suunnistuskoulua ei nyt korona-aikana pystytä järjestämään, mutta ajattelin, että tällainen etänä toteutettava suunnistuskoulu voisi toimia, kertoo Julkunen.

Koodeilla opetusta

Rastilla oli pohjaa etäilyn hyödyntämisestä iltarasteilta, joten ajatuksen muuttaminen käytännöksi ei tuottanut ongelmia. Avuksi opetusvideoiden tekoon saatiin nuoria suunnistajia, jotka ovat Rastilla tämän suven aikana kesätöissä.

Rastin etäsuunnistuskoulussa tarvitaan seikkailumieltä ja älypuhelin, jossa on QR-koodinlukija. Harjoituksen lähtöpaikalla olevalla ilmoitustaululla ja rastipisteillä maastossa löytyy QR-koodeja, joiden kautta saa kännykältä näkyvää suunnistusopetusta.

– Opetuksen aloitamme ihan suunnistuksen perusjutuilla, kuten karttamerkkeihin tutustumisella ja kartan suuntaamisella, kertoo Johanna Julkusen puoliso, Rastin nuorisovastaava Tero Julkunen.

Kohteeseen tehdyn kartan voi tulostaa netistä Lounais-Hämeen Rastin kotisivuilta. Radan saa näkyviin myös älypuhelimen näytölle harjoituspaikoilla olevista QR-koodeista.

– Rastit löytyvät maastosta helposti, ne on sijoitettu ihan polkujen tai pururadan varteen. Radat on suunniteltu sellaisiksi, että lapset pystyvät löytämään rastit, Julkuset kertovat.

Etäsuunnistuskoulu toimii kevään aikana neljässä paikassa. Tällä viikolla aloitettiin Kaikulan majan kulmilta Forssasta, ensi viikolla suunnistuksen alkeita opetellaan Jokioisten urheilukentän maastossa.

Sen jälkeen koulua jatketaan Tammelan liikuntapuistossa ja viimeisen kerran opetusta saa Paavolan kuntoradan maastossa Forssassa.

Nuorta osaamista

Etäsuunnistuskoulussa opetusmateriaalina käytettävät videot ovat kolmen paikallisen nuoren suunnistajan tekemiä. Elmeri Syrjälä kantaa päävastuun kuvaamisesta, kun taas Siiri Julkunen esiintyy kameran toisella puolella. Selkeäsanainen Tuomas Rokka hoitaa niin sanotun juontajan pestin.

Perustaa videoille on mietitty yhdessä isommalla porukalla, mutta varsinainen sisältö nuorten käsialaa.

– Videoita on hauska tehdä, kertovat Tuomas Rokka ja Siiri Julkunen.

– Moni asia tuli mieleen matkan varrella. Improvisaatio on isossa osassa, nuoret naurahtavat. FL

Lue myös: Suunnistuksen maailma on auki koronasta huolimatta – Forssassakin pääsee suunnistamaan omatoimisesti

Lounais-Hämeen Rasti järjestää tänä keväänä etäsuunnistuskoulun, koska tavallista suunnistuskoulua ei voida pitää koronatilanteen takia.

Koulussa opetellaan suunnistuksen alkeita. Se on pääasiassa tarkoitettu lapsille ja nuorille ja antaa valmiudet lähteä mukaan Rastin junioritoimintaan.

Suunnistuskoulu sopii myös lajia aloitteleville aikuisille. Se valmentaa osallistumaan Forssan Lehden iltarasteille.

Etäsuunnistuskoulu toimii aloituspäivämäärästä viikon ajan seuraavissa paikoissa:

6.5. Kaikulan maja, Forssa.

13.5. Paukkumäki, Jokioisten urheilukenttä.

20.5. Syrjänharju, Tammelan liikuntapuisto.

27.5. Paavolan kuntorata, Forssa.

Etäsuunnistuskouluun tarvitaan älypuhelin, johon on ladattu QR-koodilukija. Harjoituksen lähtöpaikan ilmoitustaululla ja rastipisteillä maastosta löytyy QR-koodeja, joka lukemalla saa kännykälle suunnistusopetusta.

Etäsuunnistuskoulussa harjoitellaan oman aikataulun mukaisesti.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic