Urheilu Forssa

Suvi-illassa ratkotaan Suomen joukkue naisten EM-puolimaratonille

Naisten joukkuekisaan jopa tunkua.
Anne-Mari Hyryläinen voitti viime vuonna Suvi-illan naisten puolimaratonin. Kuva: Tapio Tuomela
Anne-Mari Hyryläinen voitti viime vuonna Suvi-illan naisten puolimaratonin. Kuva: Tapio Tuomela

Jos yleisurheilun Euroopan mestaruuskilpailut päästään kilpailemaan elokuun lopulla, on yhteen lajiin kova suomalaisurheilijoiden tunku.

Jo kolme suomalaisjuoksijaa on alittanut EM-kisojen naisten puolimaratonin rajan 1.15. Heidän lisäkseen pari muutakin juoksijaa voi juosta rajan alle lähinnä Forssan Suvi-illassa, joka on viimeinen näyttöpaikka EM-kisoihin.

Jos EM-kisat onnistutaan järjestämään Pariisissa, lähtevät urheilijat kisoihin varsin vähällä kilpailukokemuksella, kun esimerkiksi kesä-heinäkuu alkaa olla melko lailla tyhjennetty yleisurheilukisoista.

– Suvi-ilta osuu nappiin EM-kisoja ajatellen, kun siitä on kolme viikkoa ja yksi päivä EM-kisojen puolimaratoniin. Kaikki Suomen kärkijuoksijat on kutsuttu Suvi-iltaan tavoittelemaan EM-kisapaikkaa ja kovaa aikaa tunnetusti nopealla reitillä, sanoo Suvi-illan manageri Harri Merta.

Nyt jo kolme kisarajan alittajaa

Suomalaisnaisista ovat talven aikana puolimaratonin EM-kisarajan alittaneet ulkomaan kisoissa Camilla Richardsson (1.12.46), Annemari Kiekara (1.13.56) ja Laura Manninen (1.14.01).

Tämänhetkisen tilanteen mukaan kolmikko lähtisi edustamaan Suomea EM-kisoihin sekä henkilökohtaiseen kisaan että kolmen juoksijan joukkuekilpailuun.

Tuota asetelmaa saattavat kuitenkin muuttaa ainakin Anne-Mari Hyryläinen ja Alisa Vainio, jotka juoksivat viime syksynä maratonin Dohan MM-kisoissa.

Hyryläisen tavoite vaihtunee

Tokion olympialaisten maratonille tähdännyt Hyryläinen muuttanee olympialaisten siirtämisen vuoksi tämän vuoden tavoitteensa EM-kisoihin. Hyryläinen juoksi edellisessä EM-puolimaratonissa vuonna 2016 Amsterdamissa ajan 1.13.13.

Vainion puolimaratonin ennätys on toissa vuodelta 1.16.10.

Hyryläinen ja Vainio juoksivat viime vuonna Suvi-illan puolimaratonilla, mutta molemmat kärsivät vatsavaivoista. Hyryläinen voitti ajalla 1.17.55, mutta Vainio joutui keskeyttämään.

Parhaat suomalaisajat Suvi-illan puolimaratonilla ovat miehissä Pasi Mattilan 1.04.08 ja naisissa Kirsi Mattilan 1.11.37.

Miesten tämän vuoden EM-kisaraja on 1.05. FL

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic