Urheilu Tammela

Talvelle kultainen kruunu: Kempe otti EM-hopean jatkoksi Suomen mestaruuden

Menestyksekkään uran jatko auki.
Tammelalainen Riitta Kempe voitti kuuden koiran luokassa EM-hopeaa ja SM-kultaa. Kuva vajaan parin viikon takaisista Ruotsin EM-kisoista. Kuva: NICLAS NORDLUND PHOTOGRAPHY
Tammelalainen Riitta Kempe voitti kuuden koiran luokassa EM-hopeaa ja SM-kultaa. Kuva vajaan parin viikon takaisista Ruotsin EM-kisoista. Kuva: NICLAS NORDLUND PHOTOGRAPHY

Riitta Kempe jatkoi viikonvaihteessa hyvää vauhtiaan valjakkoajon sprinttimatkojen SM-kisoissa Rautavaaralla. Tammelalainen Kempe lisäsi talven mitaliketjuunsa Ruotsin EM-kisoista saavutetun hopean jatkoksi SM-kullan.

Kempen talli otti Rautavaaralla kuuden koiran luokassa kaksoisvoiton. Kempe ajoi EM-hopeaa saavuttaneella tiimin ykkösvaljakolla mestaruuteen, loimaalainen Ripsa Järvi tiimin kakkosvaljakolla SM-hopealle. Hopea meni muutenkin lähelle, sillä Järvi on Kempen siskontyttö.

– Ripsa ajoi ensi kertaa kisaa kuuden koiran valjakolla, mutta pysyi kyydissä, vaikka meno näyttikin välillä siltä kuin laakereilla menisi, Kempe hymähtää.

Mutkiakin matkassa

Poikkeuksellisen vetinen talvi on ollut valjakkourheilunkin kannalta hankala, mutta Pohjois-Savon Rautavaaralla riitti kisojen aikana lunta.

– Olot olivat ihan hyvät, lunta satoi sopivasti lisää ennen SM-kisoja. Talven mittaan Rautavaarallakin on ollut lumen suhteen huonoja hetkiä, paikalla pariin otteeseen harjoittelemassa ennen EM-mittelöitä käynyt Kempe kertoo.

SM-kullasta huolimatta mestaruuskisa ei mennyt valjakolta aivan putkeen. Vahvan Santana-koiran tassu kipeytyi, jonka takia Kempe joutui jättämään luottokoiransa pois valjakosta toiseksi päiväksi.

Päätöspäivän Kempe kisasi viidellä koiralla, mikä näkyi vauhdissa. Voittomarginaalia kakkostiimiin jäi silti reilun minuutin verran. Pronssi kuuden koiran luokan SM-sprintissä meni Länsi-Suomen Valjakkourheilijoiden Sampsa Mäki-Arvelalle.

10 täyteen, tai sitten ei

Kempe on tyytyväinen kauteensa. EM-hopea ja SM-kulta ovat erinomaisia saavutuksia varsinkin kun ottaa huomioon, kuinka hankalat kelit olivat Etelä-Suomessa.

– Kausi meni kyllä ihan yläkanttiin. Tässä on puoli vuotta rämmitty mudassa, eikä ole voitu treenata niin kuin EM-kisatalvena olisi pitänyt harjoitella, kertoo Kempe, joka pyrki korvaamaan normaalia talvikauden harjoittelua sulan maan treenillä.

Kempe ei ole vielä ratkaissut, jatkaako hän menestyksekästä uraansa valjakkourheilussa. Tammelalainen on voittanut urallaan Euroopan mestaruuden ja EM-hopeaa sekä MM-hopean ja -pronssin.

– Alkuperäinen ajatus oli, että tämä olisi nyt tässä. Motivaatio on aika vähissä, kyllä ura alkaa olla ehtoopuolella. Täytyy miettiä ja katsoa, missä MM-kisatkin ensi vuonna järjestetään.

Suomen mestaruuksia tammelalaisella on jo kahdeksan. Ehkä niitä mahtuisi palkintokaappiin vielä pari lisää…

– Niin, voisihan niitä yrittää koota sen kympin täyteen, Kempe naurahtaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic