Urheilu Forssa

Tammavaltikka palaa juurilleen – Voittaja ratkaistaan kahtena päivänä kahden osamatkan kokonaisaikojen perusteella

Pilvenmäen vuoden ravihuipennuksen kruunaavat Pilvenmäki Specialin finaali ja Pilvenmäen Maraton, joka on nyt Allan Korven muistoajo.
Tammavaltikan voittaja ratkaistiin kahden osamatkan kokonaisajan perusteella vuosina 1973-2007. Vuonna 2007 Passionate Kempin voittoa juhlivata omistajan edustaja Esa Hietakangas (vas), valmentaja ja ohjastaja Markku Nieminen sekä hevosen hoitaja Elina Kupiainen. Kuva: Seppo Pessinen
Tammavaltikan voittaja ratkaistiin kahden osamatkan kokonaisajan perusteella vuosina 1973-2007. Vuonna 2007 Passionate Kempin voittoa juhlivata omistajan edustaja Esa Hietakangas (vas), valmentaja ja ohjastaja Markku Nieminen sekä hevosen hoitaja Elina Kupiainen. Kuva: Seppo Pessinen

Valtikkaraveilla on perinteet Pilvenmäellä vuodesta 1973, jolloin ensimmäisen kilpailun voittivat Pelli Dan ja myöhemmin pitkään Pilvenmäen ratavalmentajana toiminut Urpo Nummi. Tuolloin myös maan parhaat oriit ja ruunat kohtasivat keskenään ja paremmuus miteltiin kahdessa osalähdössä.

Myöhemmin oriiden ja ruunien kisa jäi pois, mutta tammojen kohtaamiselle on aina ollut kysyntää. Vuodesta 2008 viime vuoteen asti Tammavaltikka ravattiin yhden kilpailun lähtönä, ensin 1640 metrin ja myöhemmin 2140 metrin matkalla.

”Olemme kaiholla muistelleet kaksipäiväisiä raveja”

Tänä vuonna palataan kilpailun alkujuurille, kun voittaja ratkaistaan kahden osakilpailun kokonaisaikojen perusteella. Perjantaina kilpaillaan 1640 metrin ja lauantaina 2640 metrin matkalla. Molempien osalähtöjen voittaja palkitaan 7500 eurolla, lisäksi kokonaiskilpailun voittaja saa 15000 euroa, eli molemmat osamatkat voittamalla ansaitsee 30000 euroa.

– Olemme pitkään miettineet, miten kehittäisimme tapahtumaa. Huippu-urheilun on oltava osa sitä, jotta tapahtuma voi onnistua. Olemme kaiholla muistelleet kaksipäiväisiä raveja ja tuntui, että Tammavaltikka on siihen sopiva kilpailu. Kunnioitamme tässä tavallaan perinteitä, mutta samalla halusimme Tammavaltikalle lisää arvostusta. Ennen oli vähän sellainen fiilis, että se on lähtö muiden joukossa, Pilvenmäen toiminnanjohtaja Elina Hirvonen kertoo.

Kilpailijatkin ovat olleet tyytyväisiä

Kaksipäiväisen tapahtuman toteuttaminen vaatii myös taloudellisia lisäpanostuksia. Hirvosen mukaan Forssan Seudun Hippos panostaa tapahtumaan 20000 euroa aiempaa enemmän. Se vaatii paitsi hyviä yhteistyökumppaneita, myös yleisön aktiivisuutta.

– Emme ole asettaneet koronan takia varsinaisia yleisötavoitteita, mutta jos lauantaina on vähemmän yleisöä kuin tavallisena Toto75-päivänä, en keksi siihen mitään muuta syytä kuin korona.

Kilpailijatkin ovat suhtautuneet kaksipäiväiseen formaattiin positiivisesti.

– Mietimme Tammavaltikan vastaanottoa kilpailijoiden keskuudessa tässä formaatissa. En ole koskaan ennen saanut näin montaa yhteydenottoa ja kutsutoivetta. Vain parin hevosen taustajoukot empivät osallistumiseen, ja muutama huippu jäi pois päällekkäisten kilpailujen takia, Hirvonen kertoo.

Lue myös: Forssalainen Emma Willman vastaa viikonloppuna ravattavien Kuninkuusravien tiedottamisesta (FL 27.7.2020)

Maraton on palannut jäädäkseen

Pilvenmäki Maratonia ravattiin 1980-luvulla harvinaisella yli neljän kilometrin matkalla ja tuolloin maksetut välikilometripalkinnot tekivät lähdöstä usein värikkään. Maratonia ei ajettu vuosikausiin, mutta muutama vuosi sitten se herätettiin taas henkiin, ja tällekin kilpailulle on selvästi kysyntää.

Tänä vuonna kilpailu on nimetty pitkään Jokioisten Kuumassa ja Forssan Vieremässä ravitallia pitäneen, legendaarisen Allan Korven muistoajoksi. Allanin kaikki pojat Pekka, Heikki ja Ilkka ovat toimineet valmentajina Pilvenmäellä ja Forssan seudulla. Myös hänen tyttärensä Hanna-Maria ja Niina-Jasmin ovat asuneet Forssassa.

– Maraton on palannut jäädäkseen. Se on odotettu kilpailu, johon moni tähtää. Missään muualla ei järjestetä suomenhevosille lähtöä yli neljän kilometrin matkalla, Hirvonen sanoo.

Keväällä oli tarkoitus ravata Pilvenmäki Specialin karsinnat ja finaali, mutta kilpailu jouduttiin siirtämään koronatauon johdosta Tammavaltikan yhteyteen. Forssan lisäksi karsintoja ajettiin Oulussa ja Kuopiossa, ja kymppitonnin ykköspalkintoa on saatu tavoittelemaan Night Quardin johdolla kova joukko nousevia hevosia.

Torilla ”etkot” keskustelun merkeissä

Lauantaina ravataan myös nuorille, raviammattilaisen urasta haaveileville tarkoitettu kilpailusarjan Salamakypärien osalähtö. Ennen lauantain raveja järjestetään Forssan torilla kello 10 alkaen keskustelutilaisuus, jossa puhutaan hevostalouden tulevaisuudesta ja rahoitusnäkymistä. Tapahtuman toteuttavat Forssan Yrityskehitys oy, Hevosopisto oy ja Pilvenmäen ravirata.

Keskustelemassa ovat kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen, kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä ja Forssan kaupungin valtuuston puheenjohtaja Mika Penttilä. Hevosalan ja -urheilun näkökulman keskusteluun tuovat 1.9. Suomen Hippoksen toimitusjohtajana aloittava nykyinen Veikkauksen liiketoimintaryhmän johtaja Sami Kauhanen, Suomen Ratsastajainliiton hallituksen varapuheenjohtaja Marjukka Manninen, Hevosopiston toimitusjohtaja-rehtori Pauliina Mansikkamäki sekä Pilvenmäen raviradan toiminnanjohtaja Elina Hirvonen. Keskustelua vetää raviradoilta tuttu kasvo Jere Törmänen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic