Urheilu Forssa/Lempäälä

Tammelalaislähtöinen Hannu Hovila hioi suomalaissukset huippuiskuun Oberstdorfissa: "MM-kisoista jäi hyvä maku suuhun"

Seuraavaksi katseet suunnataan Pekingin olympialaisiin.
Hannu Hovila työkoneensa ääressä Oberstdorfissa. Kuva: Teemu Lemmetteylä
Hannu Hovila työkoneensa ääressä Oberstdorfissa. Kuva: Teemu Lemmetteylä

Tammelalaislähtöinen Hannu Hovila kotiutui viikolla liki kuukauden kestäneeltä MM-kisareissultaan Saksan Oberstdorfista. Paineinen urakka ja pitkät, välillä yli 12-tuntiset työpäivät tuntuvat yhä Suomen maastohiihtomaajoukkueen suksihiojan jäsenissä, vaikka hän on ehtinyt palautua jo muutaman päivän nykyisissä kotimaisemissaan Lempäälässä.

– Melkein kuukauden reissu siitä tuli, 14. helmikuuta lähdimme perävaunussa olleen hiontakoneen kanssa matkaan ja keskiviikkoaamuna palasin kotiin. Tässä olen nyt pari päivää lepäillyt ja ihmetellyt, että jaksaisiko sitä tehdä jotain ja vastaus on ollut, että ei oikein, hymähtää Ryskeessä hiihto-oppinsa saanut Hovila.

Vuonna 2010 aktiiviuransa päättynyt Hovila on toiminut kilpahiihtovuosiensa jälkeen Suomen maajoukkueen suksihiontakoneen käyttäjänä syksystä 2017. Tätä aiemmin hän ehti olla nelisen vuotta Suomen maajoukkueen suksihuoltajana ja toimia kauden myös Kiinan maajoukkueen suksihuoltajana.

Vaikka hiontahommissakin päivät ovat pitkiä, sopii taustalla koneen kanssa puurtaminen Hovilalle paremmin kuin hektiset huoltajan tehtävät.

– Vaikka tässäkin väsyttää ja pipo välillä kiristää, sopii työ minun luonteenlaadulleni paremmin kuin suksihuoltajana toimiminen. Jos siinä aikajänne oli pahimmillaan sellainen, että viiden minuutin päästä piti olla kalusto valmiina, niin tässä yleensä riittää, kun hoitaa hommat kuntoon edellisenä iltana, Hovila vertaa.

Pitkää iltaa

Oberstdorfin MM-kisat muistetaan hurjasta lämpöaallosta, koronan aiheuttamasta yleisöttömyydestä ja tylsäksi käyneestä norjalaisylivoimasta. Ja miksei myös odotuksia paremmasta suomalaismenestyksestä, jonka taustalla onnistuneella huollolla oli oma, merkittävä osansa.

– Hyvä maku kisoista jäi suuhun, Suomen huolto kokonaisuudessaan onnistui Oberstdorfissa hyvin. Tietysti jäi harmittamaan se, ettei kaikki mennyt nappiin MM-kisat päättäneellä 50 kilometrillä, emmekä saaneet aivan kympin suoritusta aikaan, toteaa Hovila viitaten Iivo Niskasen tökkiviin suksiin kuninkuusmatkalla.

Pääosan omasta urakastaan Hovila hoiti Oberstdorissa kisahotellin autotalliin parkkeeratun liiton hiomakoneen ääressä. Lisäksi hän kävi testaamassa kalustoa maastossa.

Normaali työpäivä venyi pitkäksi etenkin illasta, sillä hiottu kalusto haluttiin pääasiassa käyttöön aamuksi.

– Työ kisojen aikana oli iltapainotteista. Joukkue palasi kisapaikalta hotellille joskus kello 18–19 aikoihin ja toi suksia, jotka piti olla valmiita aamuksi. Ne hiottiin sitten illalla kuntoon.

Haastava lumi

MM-kisojen aikainen lämmin keli ja märkä lumi toivat haasteita huollolle, niin hiontaan, voiteluun kuin suksen valintaankin. Oman mausteensa soppaan antoi latujen suolaaminen.

– Kyllä olosuhteet olivat erikoiset. Ei siellä ihan sellaisella kuviolla voitu mennä, mitä kotimaan samantapaisissa keleissä on suosittu, sillä lumi oli melkoista mäskiä välillä, Hovila kertoo.

Suomalaisten suksiin saatiin silti kilpailukykyiset hiontakuviot ja uusiakin asioita pystyttiin toteuttamaan kisojen aikana. Hovila on tyytyväinen onnistumiseensa Oberstdorfissa.

– Kyllä lähtökohtaisesti olen tyytyväinen, vaikka ihan sataprosenttinen suoritus ei ollut. Jos hiihtäjä pystyy MM-kisoissa hiihtämään mitaleille, pitää niin voitelun, hionnan kuin suksien valinnankin onnistua. Plussan puolelle jäätiin.

Tutuista puitteista ei Oberstdorfissa tainnut olla etua, sillä järjestävän maan Saksan maajoukkueen suksi ei ollut paras mahdollinen kisojen alkupuolella. Kisojen lopulla hekin oppivat paremmin oudon lumen metkut.

– Ei tainnut saksalaisilla olla nyt hirveää kotikenttäetua, vaikka voisi kuvitella, että olosuhteet olivat heille tutut. Mutta ei se vaan niin helppoa ole.

Suunta Pekingiin

takki on pitkän kisarupeaman jäljiltä nyt tyhjä, pitää hän työstään ja on suunnannut katseitaan jo ensi talveen. Mikäli korona saadaan kuriin, edessä on Pekingin talviolympialaiset helmikuussa 2022.

Kisamaastoihin ei ole päästy tutustumaan koronatilanteen takia, mutta Hovilalla on tiedossa, millaisissa olosuhteissa olympialaisissa hiihdetään.

– Siellä hiihdetään korkealla, melkein niin korkealla kuin säännöt sallivat. Ollaan myös kaukana rannikosta, joten ilma on kuivaa. Luonnonlunta siellä tuskin on, joten kisat käytäneen tykkilumella, Hovila sanoo.

Hovilalla on kokemusta kiinalaisten kanssa toimimisesta Kiinan-vuodeltaan.

– Ovathan siellä muutkin käyneet kuin minä. Ei näistä kokemuksista isoa etua ole, mutta ei varmasti haittaakaan, Hovila toteaa vaatimattomaan tyyliinsä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic