Urheilu Tammela

Tammelan Makkaramarkkinoilla laadukas kattaus voimapunnertajia

ME-nostaja Susanna Törrönen paikallisten huippujen lisäksi Tammelan voimapunnerruskisaan.
Kisojen pääjärjestäjä Toni Kuusi on itsekin SE-mies toistovoimapunnerruksessa. Seuraava tavoite on 50 toiston rikkominen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kisojen pääjärjestäjä Toni Kuusi on itsekin SE-mies toistovoimapunnerruksessa. Seuraava tavoite on 50 toiston rikkominen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelan Ryske järjestää tasokkaan voimapunnerruskilpailun ensi viikon lauantaina Makkaramarkkinoiden yhteydessä Tammelassa.

Kisoihin on ilmoittautunut kovien paikallisten nostajien lisäksi penkin moninkertainen ME-nainen Susanna Törrönen. Törröstä ei tarvinnut ylipuhua osallistumaan Ryskeen kilpailuihin.

– Tammelan Makkaramarkkinoilla on niin hyvä maine, ettei Törröstäkään tarvinnut erikseen houkutella. Hän ilmoittautui kisaan ihan itse, naurahtaa kisojen järjestelyistä vastaava Toni Kuusi Ryskeestä.

Parikymppinen Törrönen on moninkertainen penkkipunnerruksen ME-nainen, mutta myös voimapunnerrus kulkee. Hänellä on toistovoimapunnerruksen SE 39 toistoa yli 80-kiloisten yleisessä sarjassa.

– Susanna Törrönen ei ole aiemmin nostanut näissä kisoissa, mutta minulle selvisi vähän aikaa sitten, että hän on aloitellut jokunen vuosi sitten Vesihelmen punttisalilla järjestetyistä kisoista.

Makkaramarkkinoilla kilpaillaan tänä vuonna sekä toistovoimapunnerruksessa että maksimivoimapunnerruksessa. Toistovoimapunnerruksessa kilpailija tekee yhdellä nostokerralla niin monta toistoa kilpailijan painoon suhteutetulla kilomäärällä kuin pystyy. Miehet nostavat oman painonsa suuruista kilomäärää pyöristettynä ylöspäin lähimpään 2,5 kiloon. Eli 73 kiloa painava mieskilpailija punnertaa 75 kiloa painavaa tankoa. Naisilla tangon kilomäärä on kaksi kolmasosaa kilpailijan painosta.

Maksimivoimapunnerruksessa punnerretaan mahdollisimman suuri kilomäärä ylös yhdellä nostolla. Kilpailijalla on käytössään kolme yritystä.

Voimapunnerruksessa, joka tunnettiin aluksi sotilaspenkkinä, ei saa käyttää mitään tukevia apuvälineitä. Miehet kilpailevat ilman paitaa, naiset nostavat hihattomassa paidassa tai urheilutopissa. Kilpailijat tekevät kisasuoritukset jalat ylhäällä.

Ryske päätti ottaa molemmat nostomuodot ohjelmaan, koska kysyntää oli ja kyseessä on ilmeisesti Makkaramarkkinoiden voimapunnerruskisan 10-vuotisjuhlakilpailu.

– Alkuvuosina kisa oli epävirallinen lajin esittelytilaisuus, eikä dokumentteja ole säilynyt kaikista tapahtumista. Nämä ovat todennäköisesti kymmenennet kilpailut, se on valistunut arvaus, Kuusi sanoo.

Voimapunnerruskisa on yleensä kerännyt hyvin yleisöä. Voimapunnerruksen huippuihin itsekin kuuluva Kuusi toivoo, että markkinayleisö löytää nostajat.

– Onhan tämä yleisöystävällinen laji. Etenkin toistovoimapunnerrus, jossa suoritus kestää jonkin aikaa ja yleisö näkee, kuinka nostaja joutuu kamppailemaan suorituksensa aikana, Kuusi sanoo. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

21.2.2020

Uusimmat