Urheilu Tammela

Tammelan Ryskeen nuorten vauhti kiihtyy

Yleisurheilu on Tammelassa nyt parhaassa vireessä vuosikymmeniin.
Taustalla näkyvä Paula Laakso vetää Ryskeen 15-16 -vuotiaiden kilparyhmää. Kuva: Tapio Tuomela
Taustalla näkyvä Paula Laakso vetää Ryskeen 15-16 -vuotiaiden kilparyhmää. Kuva: Tapio Tuomela

Tammelan uusi upea urheilukenttä on ahkerassa käytössä, kun Ryskeen nuoret yleisurheilijat valtaavat sen ilta toisensa jälkeen.

Ryskeellä on yleisurheilukoulussaan ja kilparyhmissään yhteensä satakunta lasta ja nuorta, joista suuri osa kisailee huvikseen liikunnan ilosta, mutta osa jo tavoitteellisemmin.

Ryskeen kilparyhmäläisten tulokset ovat parantuneet vuosi vuodelta ja urheilijat ovat nousseet ikäluokkansa valtakunnan tilastoissa kohti kärkeä.

Ryske saavutti viime vuonna nuorten SM-kisoissa parhaan menestyksensä vuosikymmeniin, kun seuran urheilijat nappasivat kolme SM-hopeaa ja seitsemän pistesijaa, jonka lisäksi kahdeksan urheilijaa teki kauden pääkisassa oman ennätyksensä.

Tänä vuonna tavoitteet ovat yhtä korkealla, kun toistakymmentä Ryskeen yleisurheilijaa on runsaan kuukauden kuluttua lähdössä ikäluokkansa SM-kisoihin.

Ryskeen nyt 15-16 -vuotiaat yleisurheilijat ovat treenanneet pari vuotta samassa porukassa ja tulosta on alkanut syntyä.

P15-sarjassa korkeushyppääjä Samu Kauppi, kuulantyöntäjä Vili Välimäki ja moukarinheittäjä Jani Laakso ovat kivunneet lajeissaan ikäluokkansa kärkikymmenikköön. Välimäki ja Laakso saavuttivat viime vuonna P14-sarjan kuulassa SM-joukkuehopean. Samaan ylsivät T15-sarjassa Henna Salminen ja Siiri Laukkanen.

Kolmannen SM-hopean viime vuonna toi M17-sarjassa myös Kalevan kisoissa korkeushypyssä kilpaillut Ville Tuki, jonka tämä kausi on jäämässä vajavaiseksi tammikuisen polvileikkauksen vuoksi.

Ryskeen laaja menestys näkyi myös piiritasolla, kun seura sijoittui Hämeen Seudun Yleisurheilun nuorisotoimintakilpailussa ja myös sisulisäpisteissä neljänneksi heti isompien kaupunkiseurojen Tampereen Pyrinnön, Lempäälän Kisan ja Hämeenlinnan Tarmon jälkeen.

Vaikka osa Ryskeen kilparyhmästä tähtää SM-kisoihin, on useimmilla kauden päätavoitteena heinäkuiset piirinmestaruuskisat Tampereella.

Ryskeen ison yleisurheilijajoukon vetäjinä toimii pitkälti toistakymmentä koulutettua valmentajaa ja ohjaajaa. Heistä entinen maajoukkue-edustaja Paula Laakso vetää 15-16 -vuotiaiden kilparyhmää.

– Olen todennut ryhmäharjoittelun hyväksi. Siinä jokaisesta nuoresta löytyvät ne vahvuudet, joiden kautta tulokset kehittyvät ja samalla vahvistetaan luonteen lujuutta, Laakso toteaa.

– Pidän tärkeänä sitä, että tehdään oikeita asioita oikeaan aikaan. Näin kehitys jatkuu myöhemminkin, sillä urheilussahan ei ole oikotietä. Tässä ikävaiheessa pitää treenata paljon taitoa ja nopeutta. Se luo pohjan menestymiselle, Laakso korostaa.

Ryskeen yleisurheiluryhmät pyörivät ympäri vuoden.

– Se ei kuitenkaan tarkoita yhteen lajiin erikoistumista. Käytännössä kaikki kilparyhmäläiset harjoittelevat ja kilpailevat useammissa yleisurheilulajeissa, joiden lisäksi he harrastavat muita urheilulajeja, kuten jääkiekkoa, Laakso kertoo. FL

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic