Urheilu

Tammelassa valmentautuva Chief Orlando lähtee suosikkina jahtaamaan 100 000 euron ykköspalkintoa

Tammelalaisen Tapio Mäki-Tulokkaan valmennustallin Chief Orlando jahtaa suosikkina 100 000 euron ykköspalkintoa lauantaina Kouvolassa.
Chief Orlando, valmentaja Tapio Mäki-Tulokas ja hoitaja Jenni Mäenpää ovat valmiita lauantain suurkilpailuun. Kuva: Tapio Tuomela
Chief Orlando, valmentaja Tapio Mäki-Tulokas ja hoitaja Jenni Mäenpää ovat valmiita lauantain suurkilpailuun. Kuva: Tapio Tuomela

Tapio Mäki-Tulokkaan tallin hevoset ovat juosseet omistajilleen rahaa kaikkiaan yli 2,5 miljoonaa euroa, mutta lauantaina Tammelan Sukulassa saatetaan juhlistaa tallin kaikkien aikojen parasta yksittäistä menestystä. Huippukuntoinen Chief Orlando sai parhaan mahdollisen lähtöradan kaksi lauantaina Kouvolassa juostavaan Kymi gp:hen, jonka ykköspalkinto on 100 000 euroa.

Aiemmin suurin palkinto talllle on Sahara B Boyn Derbyn kakkossijasta ansaitsema 50 000 euroa. Ruotsin hopeadivisioonafinaalin voitosta ja toukokuussa juostusta Sweden cupin kakkossijasta Chief Orlando ansaitsi lähes 30 000 euroa ja Attack Diablo Killerin Eliitin voitosta 25 000 euroa, mutta Kymi gp on statukseltaan vielä eri luokan kilpailu. Sen voittamiseen Chief Orlandolla on hyvät mahdollisuudet – monien asiantuntijoiden mielestä hevosta voidaan pitää jopa niukkana suosikkina.

– Kymi gp:ssä ei ole tänä vuonna suurta suosikkia, vaan lähtö on tasainen. Kyllä Chief Orlandon siinä kuuluu olla yksi suosikeista ja kaiken onnistuessa se pystyy voittamaankin. Kärkisija mielessä lähdetään kilpailemaan, Mäki-Tulokas pohtii.

 

Chief Orlando on Norjassa syntynyt hevonen. Se pärjäsi nuorena mukavasti, mutta mikään supertähti se ei ollut. Osaomistaja Esa Himanen hankki sen viime keväänä Suomeen ja ori siirtyi Mäki-Tulokkaalle. Chief Orlando menestyi jo viime vuonna hienosti, mutta tänä vuonna tahti on vain kiihtynyt. Kuusi kilpailua on tuonut palkintorahoja lähes 80 000 euroa.

– Hevonen oli tullessaan aika laiha, mutta se on talven aikana riskistynyt ja vahvistunut. Toki tämän tason kilpailuissa lähtöpaikat merkitsevät paljon ja niissä meillä on ollut onnea, valmentaja kertoo.

Toukokuun lopulla Chief Orlando kilpaili Tukholmassa Elitloppet-viikonlopun kakkoskilpailussa. Se sai finaalissa rankan juoksun johtohevosen rinnalla, mutta oli silti pitkään kiinni voitossa.

– Viimeisen sadan metrin aikana tunteet menivät laidasta laitaan. Ensin näytti, että ori voittaa, mutta aivan lopussa yksi tuli ohi. Harmitusta kesti ehkä muutaman sekunnin, mutta menihän se kilpailu etenkin juoksunkulku huomioiden yli odotusten.

Seinäjoki Racen kolmossijan ja Finlandia-ajon kakkossijan oriilla ajoi Antti Teivainen. Ruotsissa Chief Orlandon kärryille hyppäsi Björn Goop, Euroopan ehkä paras ohjastaja ja Mäki-Tulokkaan entinen työnantaja.

– Björn soitti ja kysyi, onko sinulla joku muu ohjastaja hevoselle vai tulenko ajamaan. Kun tuon tason mies osoittaa noin suurta kunnioitusta hevosta kohtaan, valinta on helppo, Mäki-Tulokas perustelee. FL

 

Vuoden urheilija vai valmentaja?

Tapio Mäki-Tulokas on jo useamman vuoden ajan kuulunut maamme eturivin ravivalmentajiin. Tallin hevoset ravasivat viime vuonna 126 voittoa 480 yrityksestä ja rahaa omistajilleen yli 630 000 euroa. Molemmissa tilastoissa Mäki-Tulokas sijoittui toiseksi. Hän oli myös vahva ehdokas vuoden valmentajaksi ravigaalassa, mutta tittelin vie toinen nuori valmentaja, Antti Ojanperä Pihtiputaalta.

Forssan, Tammelan ja Jokioisten urheilugaalassa tai Forssan Lehden vuoden urheilija -valinnassa Mäki-Tulokasta ei ole huomioitu, mikä on toisaalta ymmärrettävää. Missä kategoriassa hänet pitäisi palkita? Vaikka nuorena lupaava korkeushyppääjä on päälle nelikymppisenä vielä lähes huippu-urheilijan sutjakassa kunnossa, paha häntä on vuoden urheilijana palkita. Hevosethan sen varsinaisen työn eli juoksemisen hoitavat. Mäki-Tulokas ei käytännössä ohjasta kilpailuissa valmennettaviaan, vaan luovuttaa ohjat huippuohjastajille. Jos hän menestyisi ohjastajana, vuoden urheilijaksi nimeäminen saattaisi olla perusteltua.

Kolmen kunnan gaalassa palkitaan EM-, PM- ja SM-tason menestyjiä. Raveissa kilpaillaan näissä kaikissa kategorioissa ja SM-hopeaa Mäki-Tulokkaan valmentama hevonen (William Birdland) saavutti viime vuonna. Tällä perusteella hänet toki olisi voinut huomioida, vaikka raveissa SM-kilpailu ei ole esimerkiksi palkintorahoissa mitattuna se vuoden pääkilpailu.

Toisaalta taas vuoden valmentajia kummassakaan valinnassa ei ole noteerattu. Sillä osastolla Mäki-Tulokas olisi ollut jo muutamana vuotena vakavasti harkittava vaihtoehto, vaikka ihmis- ja eläinurheilijoiden saavutusten vertaileminen on erityisen haastavaa, eivätkä kaikki pidä raviurheilua urheiluna. Ei, vaikka hevosten valmentaminen on tänä päivänä erittäin tieteellistä puuhaa ja lähes kaikki huippuohjastajatkin pitävät kunnostaan tavalla tai toisella hyvää huolta.

Joka tapauksessa Tammelalle ja Forssan seudulle Mäki-Tulokkaan menestys on tuonut niin paljon positiivista mainetta, että kunnanviskaalien on kyllä syytä huomioida miehen tallin menestys jollakin tavalla.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic