Urheilu Forssa

Tärkeimmät viikot menossa – Liigan valmistautuva Vaasan Sport virkkaa peliä kokoon Forssassa

Entisen FPS-valmentajan Risto Dufvan luotsaamalla vaasalaisjoukkueella menossa tiukka kauteen valmistava leiri.
Vaasan Sportin päävalmentaja Risto Dufva veti joukkueen viikon ensimmäiset jäätreenit maanantaina Forssan jäähallissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vaasan Sportin päävalmentaja Risto Dufva veti joukkueen viikon ensimmäiset jäätreenit maanantaina Forssan jäähallissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Liigakauteen valmistautuva Vaasan Sport rutistaa tiukkaa neljän päivän rupeamaa. Lopen Räyskälässä majoittuva ja Forssan jäähallissa harjoitteleva Sport vetää torstai-iltaan mennessä kuusi jäätreeniä ja pelaa vielä harjoitusottelun Ilvestä vastaan urakan huipentumaksi.

– Nyt on menossa joukkueen neljäs yhteinen treeniviikko. Nämä ovat tiukimpia viikkoja, toteaa Sportin päävalmentaja, kaudella 1996–97 Palloseuraakin luotsannut Risto Dufva.

Sport kaipasi elokuulle treenipaikkaa, sillä Vaasan jäähalli on remontissa. Jäätä löytyisi Vaasasta harjoitushallien puolelta, mutta Sport halusi remontin keskeltä hyvien jääolojen pariin.

Sellaiset löytyivät kesäisestä Forssasta, jonne järjestyi myös peli Ilvestä vastaan.

– On aina kiva tulla Forssaan. Aika paljon ovat fasiliteetit muuttuneet täällä parempaan suuntaan, Dufva sanoo.

Joukkueen peli kehittyy harjoitus harjoitukselta.

– Tässä virkataan peliä kasaan. Nyt olemme aloittamassa erikoistilanteiden hiomista.

Hyvältä näyttää – vielä

Pitkään valmentanut Dufva tuli Sportin päävalmentajaksi viime marraskuussa ja teki tätä liigakautta koskevan jatkosopimuksen joulun alla.

Vaasalaisjoukkue jäi koronaan keväällä keskeytyneellä kaudella Liigan jumboksi, eikä joudu kantamaan suosikin viittaa alkavallakaan kaudella. Kovalla työllä ja periksi antamattomalla asenteella joukkue lähtee kohentamaan sijoitustaan.

– Olimme keväällä viimeisinä, ja siitä pitäisi jokunen sija nousta ylöspäin. Mutta ei meidän vielä tarvitse mestaruudesta puhua, Dufva naurahtaa.

Sportilla on koossa yhtenäinen ja kokenut joukkue, jossa on vain kolme 2000-luvulla syntynyttä pelaajaa. Joukkueen voi sanoa koostuvan miehistä, eikä pojista.

– Meillä on tässä hyviä pelaajia. Olen tyytyväinen joukkueeseen. Hyvältä näyttää – vielä, Dufva murjaisee.

Andersson apuna

Dufvan luotsaaman Sportin fysiikkavalmentajana toimii Niki Andersson. Forssalaisille tuttu Andersson oli aikoinaan FPS:n päävalmentajana kaksi kautta Dufvan jälkeen Mestiksessä.

– Risto pyysi minua mukaan. Tunnemme hyvin toisemme ja meillä on samantyyppiset ajatukset lajista, kertoo Andersson, jolle kuuluu myös Sportin henkinen valmennus.

Fysiikkapuolella Andersson nostaa kaksi painopistettä. Pelaajien voimaa ja nopeutta tärkeämpi asia Liigassa on kestävyys.

– Kestävyyden on oltava hyvä jos aikoo menestyä. 70 prosenttia peleistä ratkeaa viimeisellä kympillä, nämä ovat yhden maalin pelejä. Jos kestävyyttä riittää, tuo se psyykkistäkin etua, kun tietää, että jaksaa vastustajaa paremmin.

– Toinen tärkeä asia on terveys. Meidän on pystyttävä pitämään pelaajat ehjinä, mikäli haluamme pärjätä. Tapaturmia sattuu, mutta elastisuus ja keskivartalon hallinta auttaa ehkäisemään muun muassa rasitusvammoja. FL

Perinteikäs seura haluaa paremmille sijoille

Emoseura Idrottsföreningen Sport perustettiin 1939 Vaasassa, jääkiekkojaosto 1962.

Pelasi ensimmäisen kautensa Maakuntasarjaa.

Vaasaan Suomen neljäs jäähalli 1971, kun tekojäärata katettiin.

Pelannut Liigassa 1975–76 ja vuodesta 2014 eteenpäin. Liigapaikka aukeni -14, kun Jokerit siirtyi KHL:ään.

Kolme Mestiksen mestaruutta 2009, 2011 ja 2012. I-divisioonan voitto 1975.

Kävi keväällä -09 tolppalaukauksen päässä liigapaikasta ottelusarjassa Alpo Suhosen valmentamaa Porin Ässiä vastaan.

Tunnettuja Sportissa pelanneita kiekkoilijoita mm. Håkan Hjerpe, Jari Munck, Jukka Seppo, Leo Komarov (juniorina), Oskar Osala ja Jussi Rynnäs.

Viime keväänä Liigan viimeinen kauden päättyessä.

Nykyinen päävalmentaja Risto Dufva, fysiikkavalmentaja Niki Andersson.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic