Urheilu Humppila

Tarkka ja nopea Viivi Välimäki tuplamestariksi tikkajuoksun SM-kisoissa Humppilassa

Vakaa käsi ja nopeat jalat valttia Humppilassa.
Humppilan Veikkojen Viivi Välimäki piti radalla niin kovaa vauhtia, että sai heittää heittopaikalla tikat yksin kaikessa rauhassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Humppilan Veikkojen Viivi Välimäki piti radalla niin kovaa vauhtia, että sai heittää heittopaikalla tikat yksin kaikessa rauhassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Järjestävän seuran Humppilan Veikkojen Viivi Välimäki jatkoi sunnuntaina tikkajuoksun SM-kisoissa siitä mihin lauantaina jäi. Urjalalainen Välimäki otti lauantaina kultaa N15-sarjan 600 metrillä ja eilen hän oli ykkönen saman sarjan 1 800 metrillä.

Yleisurheiluakin harrastava 13-vuotias Välimäki pohjusti mestaruutensa kovaan vauhtiin ja riittävän hyvään heittotarkkuuteen. Välimäki pinkoi muilta karkuun heti avauskierroksella ja jaksoi pitää reipasta vauhtia loppuun saakka.

Heittopaikallakin Välimäki teki hyvää työtä. Eroa pisteissä toiseksi tulleeseen rovaniemeläiseen Launa Kuukasjärveen jäi reilusti. Välimäen vasta 10-vuotias pikkusisko Vilja oli kisassa pronssilla.

– Olen tosi tyytyväinen. Molemmat päivät sujuivat hienosti, juoksin alusta asti omaa vauhtia, tuplamestari Viivi Välimäki kertoi.

Aurinko paahtoi keskipäivällä armottomasti ja lämpötila kipusi hellerajalle. Se ei Välimäkeä haitannut.

– Juoksen yleensä paremmin lämpimässä kuin viileässä kelissä. Tykkään juosta silloin kun aurinko paistaa ja on kuumaa.

Tammelan Ryskeen riveissä yleisurheileva Välimäki ei ole mitalisaalistaan huolimatta kokenut kilpailija tikkajuoksussa.

– Tämä on minulle oikeastaan ensimmäinen vuosi tässä lajissa. Niinisen Markku se minut tähän houkutteli. En olisi osannut odottaa, että heti näissä kisoissa tulee voittoja, Välimäki sanoi.

M15-sarjan 800 metrillä Humppilan Veikkojen Juho Lautaoja piti parasta kyytiä. Tikanheitto ei sujunut ihan yhtä hyvin, joten humppilalainen oli lopulta sarjan neljäs.

– On tähän oltava tyytyväinen, tämä oli minulle vähän liian pitkä matka, kertoi pikajuoksua ja maahockeytäkin harrastava Lautaoja.

Lautaoja tunnusti, ettei tikkaa ole juuri tullut heitettyä.

– Itse asiassa aloin harrastaa tikanheittoa tällä viikolla. Tämä buukkaus kisoihin tuli yllätyksenä, nuori mies naurahti.

Tarkkuuden merkitys tikkajuoksussa konkretisoitui juuri M15-sarjassa, kun voiton korjasi Sisä-Suomen Tikan Juuso Saarinen. Saarinen ei radalla hurjastellut, mutta oli koko sunnuntain tarkin heittopaikalla ja nousi sarjansa SM-kultaan.

Jalasjärven Tikan Laura Laitila voitti N18-sarjan. Hän juoksi niin lujaa, että päihitti samassa erässä juosseet nuoret miehet. 1 800 metriä ja kaksi heittokierrosta vei häneltä aikaa vain reilut kahdeksan minuuttia.

– Ei se mennyt ihan siihen mihin yritin. Kuumuuskin vaikutti, itsekriittinen Laitila sanoi.

Tikkaurheilun taitaja (tikanheitto, tikkahiihto, tikkajuoksu) Silja Tuomisto dominoi naisten sarjaa. Hyvin heittävä ja kova juokseva Jalasjärven Tikan urheilija keräsi koko sunnuntaipäivän kovimmat pisteet Humppilassa.

– Ensimmäinen heittokierros meni hyvin, taisi tulla 81 pistettä. Toinen oli vähän heikompi, mutta ei huono sekään. Juoksu kulki hyvin tähän keliin, Tuomisto kertoi urakastaan.

Tuomistolla on tikkaurheilusta vaikka kuinka paljon mitaleita, hän arvioi määräksi noin 50. Hän pitää tikkaurheilun monipuolisuudesta, heittämisen lisäksi pitää juoksun kulkea ja suksen luistaa.

Humppilan uusittu urheilukenttä ja komeat kisapuitteet tekivät naiseen vaikutuksen.

– Hyvä kisapaikka. Täällä on uusi kenttä ja miellyttävä ympäristö.

Miesten tasaisen kisan voitti Kauhajoen Tikan Jukka Uitto. Kymenlaakson Tikan Sami Kuusela jäi täpärästi hopealle ja päivän nopein pinkoja Esko Heinola Jalasjärven Tikasta niukasti pronssille. Humppilan Veikkojen Mikko Kulonsivu oli yhdeksäs.

Kuusela menetti kullan viimeiseen heittoon.

– Tänään meni silti paremmin kuin lauantaina. Mitä pidempi matka, sen paremmin yleensä kulkee, Kuusela totesi.

Seutukunnan urheilijat napsivat mitaleja myös veteraanisarjoissa. Forssan Seudun Tikan Timo Kaskinen voitti 1 800 metriä M50-sarjassa ja seurakaveri Ari Aaltonen oli toinen.

M60-sarjassa FST:n Arvi Haapanen pinnisti pronssille.

– Minulla on juoksutaustaa, takana on muun muassa kahdeksan maratonia. Tykkään juosta ja olen kohtalainen tikanheittäjä, joten tämä on oikeastaan aivan minun lajini, forssalainen Haapanen jutteli.

M70-sarjassa Humppilan Veikkojen Risto Järvinen oli neljäs.

Sää suosi, puitteet olivat kunnossa ja järjestelytkin toimivat Humppilassa. Järjestävän seuran Humppilan Veikkojen Markku Niinisen mukaan Humppilassa saatetaan jatkaa SM-kisojen järjestämistä jo ensi kesänä, ainakin jos apuja saadaan Forssasta ja Metsämaalta. FL

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic