Urheilu Urjala

Tavoitetta riittämiin: Suvi-illan kymppi juosten lähdöstä maaliin

Hikiliikuntaa karttanut Iina Ojala saatiin houkuteltua Suvi-illan kympille.
Kolmevuotias Aino-tytär ja kuusivuotias Oiva-poika pitävät Iina Ojalan liikkeessä. Juoksukuntoa Ojalan on silti pitänyt hakea Suvi-illan yhteislenkeiltä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kolmevuotias Aino-tytär ja kuusivuotias Oiva-poika pitävät Iina Ojalan liikkeessä. Juoksukuntoa Ojalan on silti pitänyt hakea Suvi-illan yhteislenkeiltä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Urjalalainen Iina Ojala ei ole ikinä ollut innokas kuntoilija. Ei, vaikka hän oli aikanaan Suomen nuorin naislähettäjä ja toimii yhä aktiivisesti Urjalan Urheilijoissa. Ei, vaikka hänen veljensä Aleksi Ojala on olympialuokan ja MM-tason kilpakävelijä.

– Iskän mukaan olen aina vihannut kaikkea liikuntaa, josta tulee hiki, Ojala naurahtaa.

29-vuotias kahden lapsen äiti on nyt silti lähdössä Forssan Suvi-iltaan. Ei toimitsijaksi, ei katsojaksi, vaan ihan juoksemaan.

Edessä on kymppi.

Isä Mika Ojala ja pikkuveli Aleksi yllyttivät Iina Ojalan viime syksynä seitsemän kilometrin mittaiseen Esan hölkkään. Nyt Ojalat vetävät Urjalassa Suvi-iltaan lähtevää kuntoilijaryhmää, johon Iinakin päätti liittyä mukaan.

– Ei sitä ihan suoraan sanottu, mutta ilmassa oli ajatusta, että et kyllä uskalla lähteä kympille, mutta kyllähän mä uskallan. Selvisinhän Esan hölkän seitsemästäkin kilometristä, naurahtaa Iina Ojala ja tunnustautuu yllytyshulluksi.

Yllytyshullu tai ei, Ojala ei ole asettanut kympille mitään älyttömiä tavoitteita. Pääasia on selvitä kunnialla maaliin.

– Jos nyt koko matkan pystyisi juoksemaan, siinä on tavoitetta tarpeeksi. Ja kiva olisi kuulla muksujen huutavan reitin varresta, että hyvä äiti!

Iina Ojala on harjoitellut Suvi-iltaan valmistautuvassa ryhmässä ja kaverinsa kanssa. Treenit ovat olleet maltillisia, pisimmällä lenkillä on mittaa yhdeksän kilometriä.

Ojala kertoo lopettaneensa lenkkeilyn syksyllä Esan hölkän jälkeen, mikä kostautui, kun hän aloitti keväällä Suvi-iltaprojektin.

– Oli se taas raskasta aloittaa, en jaksanut ensin juosta urheilukenttää ympäri.

Kunto on Suvi-illan lähestyessä kivasti noussut ja kroppakin kestää harjoittelun.

– Yllätyin kuinka hyvin kaikki on sujunut. Minulla todettiin aikoinaan lasten nivelreuma ja ajattelin, että se toisi ongelmia, mutta ei. Penikat ovat vähän vaivanneet, mutta nekin helpottavat aina, kun seison vähän aikaa ämpärissä jossa on kylmää vetää ennen kuin menen saunaan, Ojala kertoo.

Ojala ei usko, että hänestä tulee himokuntoilija Suvi-illan jälkeenkään. Kokonaan liikkumista hän ei aio nyt jättää, vaan haluaa jatkaa rauhalista lenkkeilyä.

– Sen verran pitää pysyä kunnossa, että jaksaa noiden muksujen kanssa touhuta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic