Urheilu Lounais-Häme

Täyttä vauhtia kohti uusia tavoitteita: Kytäjän sisarukset hyvässä iskussa talveen

Stipendit tukevat nuoria urheilijoita lajinsa harrastamisessa.
Nora Kytäjän pääpaino on talvella hiihdossa, mutta sitä ennen, ja taas keväällä juoksussa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Nora Kytäjän pääpaino on talvella hiihdossa, mutta sitä ennen, ja taas keväällä juoksussa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Elintarvikeyhtiö Valion Valio Akatemia jakaa vuosittain stipendejä nuorille urheilijoille ja seuroille. Akatemia on valinnut stipendiaatit ensi vuodelle, ja valittujen joukossa on neljä nuorta Forssan seudulta.

Kanta- ja Päijät-Hämeeseen sekä Kymenlaakson myönnettiin 26 stipendiä yhteisarvoltaan 10 500 euroa. Forssan seudulla tukea saavat Peetu Koivunen koripallon harrastamiseen, Alexia Heikkilä ratsastukseen sekä sisarukset Nora ja Nea Kytäjä hiihtoon.

Valtakunnallisesti Valion Akatemia jakaa lasten ja nuorten liikuntaharrastusten tukemiseen 308 stipendiä yli 130 000 arvosta. Mukana stipendiaatteja valitsemassa olivat ohjelmat kummit; jalkapalloilija Joel Pohjanpalo, hiihtäjä Kerttu Niskanen, estejuoksija ja suunnistaja Topi Raitanen sekä hiihtotubetusryhmä Realskifi.

– Hakemukset olivat jälleen kerran hyvin perusteltuja ja niistä välittyi upeasti se, kuinka erityisiä nuoria liikkujia Suomessa on. Haluamme valinnoissa huomioida sen, että tukea jaetaan mahdollisimman monipuolisesti: valtakunnallisesti, eri ikäisille, eri lajeille ja niin yksilöille kuin joukkueille ja kouluryhmillekin, projektipäällikkö Nina Wahlström Valiolta kertoo tiedotteessa.

Alueen stipendit jaetaan torstaina Valiolla Riihimäellä. Tukea myönnetään raha-, tuote- ja ravitsemusstipendeinä.

Monipuolisesti harrastavassa tammelalaisessa Kytäjän perheessä ollaan tyytyväisiä, että Nora ja Nea saivat stipendit. Sisarukset olivat itse aktiivisia asiassa.

– Tytöt tekivät itse hakemukset, meidän ei tarvinnut Markun kanssa kirjoittaa riviäkään. Jostain tytöt olivat saaneet tietoonsa, että tällaistakin voi hakea, kertoo Nean ja Noran äiti, heitä hiihdossa valmentava Sari Kytäjä.

15-vuotias Nora saa Valiolta rahallisen tuen, 17-vuotias Nea tuotetuen. Stipendeille on käyttöä, sillä molemmat urheilevat tosissaan ja käyvät paljon muun muassa leireillä. Hiihtoa ja yleisurheilua harrastava Nora on esimerkiksi lähdössä joulun jälkeen juoksuleirille Portugaliin, hiihtoa päälajinaan harrastava Nea on taas kotiutumassa Rovaniemen harjoitusleiriltä.

Kytäjien kesä meni hyvin ja sisarukset pääsevät talvikauteen kunnossa. Nora juoksee ja hiihtää, aiemmin suunnistustakin harrastanut Nea keskittyy nyt hiihtoon.

– Nora on juossut marraskuussa paljon ja lähtee Ketolan Arin ryhmän kanssa Portugaliin leirille joulun jälkeen. Tammikuu, helmikuu ja maaliskuukin sitten hiihdetään, kun taas huhtikuussa lähdetään Viroon leirille. Siinä on myös testit Vuokatin urheilulukion, jonne Nora on pyrkimässä, Sari Kytäjä kertoo Noran ohjelmasta.

Kisoja riittää hiihtopuolella, on Koululiikuntaliiton mestaruuskisa ja Hopeasompaa. Noralla on mahdollisuudet hyviin sijoituksiin myös nuorten SM-kisoissa, joissa hän kisaa itseään vuotta vanhempien sarjassa.

Nea Kytäjä avasi kisakautensa jo Vuokatin Suomen cupissa, jossa Valkeakosken Hakaa edustava Kytäjä hiihti viestissä vahvan ankkuriosuuden.

– Hyvältä vaikuttaa Neankin osalta. Nea pyrkii Suomen joukkueeseen nuorten PM-kisoihin ja nuorten talviolympialaisiin, Sari Kytäjä kertoo. FL

Monipuolinen lajikirjo

Viivi Paljärvi, Lahti, freestyle laskettelu

Nea Haapio, Lahti, ringette

Milla Kähkönen, Lahti, uinti

FC Reipas T11-12, Lahti, jalkapallo

Peetu Koivunen, Tammela, koripallo

Nora Kytäjä, Tammela, hiihto

Aada Liikonen, Kärkölä, lumilautailu

Toivo Laiho, Hollola, purjehdus

Talent Team, Korpikylän Ratsastajat, Hollola, ratsastus

Nette Suhonen, Hämeenlinna, ratsastus

Leijonakiekkokoulu Ugly Ducks Hockey ry, Hämeenlinna, jääkiekko

Steelers D-tytöt, Hämeenlinna, salibandy

Siiri Jalassuo,Tervakoski, Janakkala, ratsastus

Aada Mikkola, Loppi, tanssi

Aino Leipijärvi, Tervakoski, uinti

Riihimäen Cocks, pojat 2007, Riihimäki, käsipallo

Chicas del Amor, Riihimäen Jäätaiturit ry, Riihimäki, muodostelmaluistelu

Akrobatian kilparyhmä (AKRO kilpa), Riihimäki, voimistelu

Heta Virtanen, Turenki, hiihtosuunnistus

Alexia Heikkilä, Forssa, ratsastus

Nea Kytäjä, Vuokatti, hiihto

Fingerpori

comic

Näkoislehti

30.3.2020

Uusimmat