Urheilu Forssa

Toiset sen osaa: Vesihelmen Uimaseuran Santeri Ahinko hakee pistesijaa 200 metrin rintauinnista

Vesihelmen Uimaseuran Santeri Ahinko ikäkausimestaruuskisoihin. Nuorukaisella riittää kestävyyttä, seuraavaksi haetaan nopeutta ja voimaa.
Heikki Puhtimäki ja Santeri Ahinko tuumimassa, mihin tahtiin altaan välit tällä kertaa kiskaistaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Heikki Puhtimäki ja Santeri Ahinko tuumimassa, mihin tahtiin altaan välit tällä kertaa kiskaistaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vesihelmen Uimaseuran Santeri Ahinko kauhoi paikan ensi viikonloppuna Vaasassa uitavista ikäkausimestaruuskilpailuista. P15-sarjassa kisaava Ahinko nappasi finaalipaikan lempimatkallaan 200 metrin rintauinnissa.

Ikäkausimestaruuskisoihin karsitaan samaan aikaan seitsemällä paikkakunnalla. Systeemi on tiukka, sillä loppukilpailuihin kelpuutetaan vain 16 parasta per laji.

Ahinko oli 200 metrin rintauinnissa alkukilpailujen 11. nopein uimari.

– Finaalipaikka ei ollut kovin iso yllätys. Kyseessä on minun paras matkani ja lajini, kertoo Ahinko, joka oli matkalla finaaleissa myös vuosi sitten P14-sarjalaisena.

Mitalit Vaasan mestaruuskilpailuissa ovat luultavasti liian kovan työn takana, mutta pistesijoille Ahinko voi onnistuessaan yltää.

– Olisi tosi kova juttu, jos yltäisin kahdeksan parhaan joukkoon, kertoo vasta pari vuotta totisemmin uintia harjoittelut lupaus.

Ahinko on uinut matkan aikaan 2.38,7. Pistesijaan vaaditaan todennäköisesti 2.35:n aika.

– Viikko sitten Riihimäellä käydyt kisat menivät lupaavasti. Jos emme ryssi viimeistelyä, Santerilla on ihan hyvä mahdollisuus nousta kahdeksan joukkoon, toteaa Ahinkoa valmentava Heikki Puhtimäki pilke silmäkulmassa.

Kova tekemään töitä

Tammelalainen Ahinko aloitti uintiharrastuksen isosiskonsa Oonan vanavedessä.

– Siinä meni pari vuotta kunnes aloin huomata, että tämähän alkaa sujua ja voisin olla ihan hyvä. Kovempi treeni alkoi, kun pääsin mukaan seuran ykkösryhmään, Ahinko kertoo.

Puhtimäki kehuu valmennettavaansa. Nuori mies tekee paljon ja myös hyvin töitä.

– Santeria on helppo valmentaa, hän tekee sen mitä pitää. Jos tässä on parin vuoden aikana ollut noin 500 treeniä, niin olisiko 10 harjoitusta jäänyt väliin, Puhtimäki sanoo.

Pitkä rintauintimatka on valikoitunut nuoren miehen bravuuriksi. Ahinko ui kyllä muitakin lajeja, mutta rintauinti ja 200 metriä kulkevat parhaiten.

– Rintauinti on uinnin vaikein laji. Toiset sen osaa, toiset eivät opi vaikka yrittävät, Puhtimäki sanoo.

Seuraavaksi voimaa ja nopeutta

Ahingon vahvuuksia uimarina ovat hyvä tekniikka ja kestävyys.

– Huomasin jo ennen kuin nousin ykkösryhmään, että pitkä matka on minun vahvuuteni.

Jatkossa nuoreen mieheen haetaan lisää voimaa ja nopeutta.

– Paukkua pitää saada lisää, treenistä tulee monipuolisempaa, Puhtimäki sanoo.

Uinti on laji, joka vaatii paljon työtä. Ahinko harjoittelee jo kahdeksan kertaa viikossa.

– Totta kai välillä on päiviä, kun ei oikein kulje, mutta kyllä se siitä aina lähtee. Uinti on ihan mukavaa. Se on tämä meidän porukka, joka tekee tästä hauskaa, Ahinko sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic