Urheilu Forssa

Törmääkö FPS:n Mestis-haave joustokaukaloon?

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina 100 000 euron joustokaukalon hankkimista Forssan jäähalliin.
Joustokaukalo nimensä mukaisesti joustaa huomattavasti enemmän kuin vanhan malliset kaukalot, joissa laitoihin törmääminen tuntuu lähinnä seinää päin juoksemiselta. Joustokaukalot ovat tutkimusten mukaan vähentäneet selvästi etenkin olkapäävammoja ja aivotärähdyksiä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Joustokaukalo nimensä mukaisesti joustaa huomattavasti enemmän kuin vanhan malliset kaukalot, joissa laitoihin törmääminen tuntuu lähinnä seinää päin juoksemiselta. Joustokaukalot ovat tutkimusten mukaan vähentäneet selvästi etenkin olkapäävammoja ja aivotärähdyksiä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Joustokaukalo nousee kynnyskysymykseksi Forssan Palloseuran anomukselle ensi kauden Mestis-paikasta.

Jääkiekkoliitto ilmoitti viime viikolla pyrkimyksestään kasvattaa Mestiksen joukkuemäärä nykyisestä 12:sta 14 joukkueen suuruiseksi. Liitto tarjosi Suomi-sarjan välieriin selviytyneille neljälle seuralle mahdollisuutta anoa Mestis-lisenssiä eli sarjaan nousua ensi kaudeksi.

Suomi-sarjassa runkosarjan voittanut Kiekko-Espoo ilmoitti pian nousuhalukkuutensa. Sen sijaan Porvoon Hunters ja jyväskyläläinen D-Kiekko tiedottivat tällä viikolla, etteivät ne hae Mestis-paikkaa.

FPS on vielä välimaastossa päättämättömänä, vaikka Jääkiekkoliiton kilpailupäällikön Pirkka Antilan mukaan vastauksia odoteltiin jo perjantaihin mennessä.

FPS:n suhteen ratkaisevaksi seikaksi on noussut Mestis-lisenssin ehtoihin lukeutuva joustokaukalo. Pelaajien turvallisuutta laitoihin törmäyksessä lisäävä joustokaukalo on Suomessa pakollinen kahdella ylimmällä sarjatasolla. Mestiksessä kaikilla pelipaikkakunnilla on ollut joustokaukalo vuodesta 2016 alkaen.

Joustokaukalo maksaa noin 100 000 euroa. Esimerkiksi viime vuonna Kotkan jäähalliin asennettiin joustokaukalo, vaikka Titaanit pelaa FPS:n tavoin Suomi-sarjassa. Kotkan kaupunki valitsi halvimman vaihtoehdon, joka asettui tuohon sataan tonniin.

Kaupungilla muitakin menoja

FPS on informoinut kaupunkia joustokaukalon tarpeellisuudesta.

– Jos saamme kaupungilta joustokaukalon suhteen vihreää valoa, lähdemme anomaan Mestis-lisenssiä. Jos tuota valoa ei tule, ei ole järkeä jättää anomustakaan – tämä on sen verran iso asia, kommentoi FPS:n puheenjohtaja Juha-Matti Vuorela.

Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen mukaan kaupunginhallitus käsittelee joustokaukalon hankintaa ensi maanantain kokouksessaan.

Kaupunginjohtaja arvioi hankkeen toteutumista vain kierrellen.

– Päätös ei ole minun, vaan kaupunginhallituksen käsissä, joten voin vain veikkailla. Olin juuri neuvonpidossa, jossa kerrottiin koronan aiheuttavan maakunnalle ainakin 20 miljoonan euron lisälaskun. Siitä lankeaa meillekin melkoinen osa, Kesäniemi toteaa.

”Olemme toiveikkaina”

FPS:ssä Mestis-haavetta ei ole vielä haudattu.

– Olemme toiveikkaina, että saisimme aikaan sellaisen anomuksen, jolla Mestis-paikka voisi tulla. Meidän pitää toki itsekin arvioida, onko se järkevää etenkin talouden kannalta. Anomus voisi onnistua, jos joustokaukalosta tuli myönteinen ratkaisu. Sen jälkeen jäisi aikaa kartoittaa muita asioita, joita on jo laskettukin, Vuorela kertoo.

Vuorelan arvion mukaan Mestiksessä pelaaminen olisi noin 100 000 euroa kalliimpaa kuin Suomi-sarjassa.

– Se on ihan minimiarvio, Vuorela huomauttaa.

Kun FPS pelasi Suomi-sarjassa noin 130 000 euron budjetilla, merkitsisi sadan tonnin nousu Mestikseen noin 230 000 euron budjettia. Kuluneella kaudella Mestis-seurojen pienimmätkin budjetit asettuivat 300 000 euron tuntumaan.

Suomi-sarjankin lisenssit hakuun

Sarjalisenssejä käsittelevän Jääkiekkoliiton lisenssikomitean mukaan Mestis-lisenssit jaetaan ennen huhtikuun puoliväliä. Kuun puolivälissä on nimittäin Suomi-sarjan lisenssien viimeinen hakupäivä.

– Meillä on Suomi-sarjalisenssin hakuun jo kaikki valmista, Vuorela sanoo.

FPS:n viime viikolla käynnistämä tukikampanja ”Pelasta Palloseura” on tuottanut Vuorelan mukaan yli puolet 30 000 euron minimitavoitteesta. Tukikampanjan tavoitteena on paikata FPS:n akuuttia kassakriisiä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic