Urheilu Forssa

Treenin monipuolistaminen teki hyvää forssalaiselle leuanvetäjälle – Katso myös video tyylipuhtaasta suorituksesta

Miika Forsten hakee mitalia leuanvedon SM-kisoista.

Forssalainen Miika Forsten on jo kovassa tikissä, vaikka toistoleuanvedon veteraanien ja junioreiden SM-kilpailuihin on vielä reilut pari kuukautta aikaa. Rasvaprosenttiaan pudottanut ja lisää voimaa keskivartaloonsa hankkinut Forsten uskoo vetävänsä 28. syyskuuta Jyväskylässä käytävissä SM-kisoissa vähintään 35 leukaa.

– Lupasin jo keväällä vetää 35 leukaa ja voin seisoa sanojeni takana, vaikka välillä tuli vastoinkäymisiä. Ellei 35 mene, niin lupaan kulkea viikon Lukko-paita päällä. Ja se on aika paljon luvattu, porilaislähtöinen Forsten naurahtaa.

Vastoinkäymisellä Forsten tarkoittaa maaliskuista loukkaantumistaan. Opettajana työskentelevä Forsten kompuroi salibandykerhossa sillä seurauksella, että mursi kaksi sormea oikeasta kädestään.

Forsten joutui pitämään viisi viikkoa kipsiä. Ensimmäinen reaktio sattumukseen oli ankara ketutus, mutta pian mies käänsi katseensa tulevaan.

– Ensimmäisen illan kiukuttelin. Seuraavana päivänä kuitenkin ajattelin, että tehdään mitä voidaan ja lähdin kahden tunnin kävelylenkille.

Forsten kuntoutui vammastaan paremmin kuin osasi toivoa. Hän joutui pakon sanelemana muuttamaan harjoitteluaan entistä monipuolisemmaksi, mikä itse asiassa teki hyvää leuanvetoprojektille ja koko miehelle.

– Oikea käsi oli kolme kuukautta sitten vielä kipsissä, ja sen puristusvoima on vieläkin kuin mummollani. Kun vaihtoehtoja ei ollut, piti vammaa kompensoida uusilla harjoituksilla.

Forsten otti apuun kuminauhaharjoitukset ja alkoi treenata entistä enemmän keskivartaloa, kun yläkroppaa oli vaikea harjoittaa. Samalla hän kiinnitti aiempaa enemmän huomiota ruokavalioonsa.

Terve kroppa, terve mieli -linja on tuottanut tulosta. Forsten on nelikymppisenä paremmassa kunnossa kuin koskaan. Puristusvoima ei ole vielä entisensä, mutta mies on fyysisesti ja psyykkisesti huippuiskussa.

Kroppa on aiempaa rasvattomampi, keskivartalossa on lisää potkua ja mieli virkeä.

– On pirun hienoa pystyä sanomaan, että nyt nelikymppisenä fiilis ja kondis ovat paremmat kuin koskaan, kertoo ikänsä urheilua harrastanut Forsten.

 

Forsten kilpailee Jyväskylässä M40-sarjan alle 70 kilon painoluokassa.

– Jos kisassa sen 35 toistoa teen, niin eiköhän sillä mitali tule.

Forstenin matkaan lähtee kunnon kannustusjoukko, sillä hän on saanut tuekseen kuljetusyrityksen, joka mahdollistaa kannattajille edullisen reissun kisapaikalle.

– On hienoa päästä haastamaan suosikkeja, kun saa sponssin tukemana upean kannattajaryhmän. Kisa ei sinänsä kestä kauan, mutta kisareissu vie kaksi vuorokautta, Forsten myhäilee. FL

Kaksi raakaa lajia vahvoille ja kestäville

Leuanveto vaatii voimaa, kuntoa ja kykyä kestää kipua.

Lajissa on kaksi kilpailumuotoa; toistoleuanveto ja lisäpainoleuanveto. Virallisia kilpailuja järjestää Suomen Leuanveto ry, jonka kilpailijoilta edellytetään antidoping-sopimusta.

Toistoleuanvedossa kilpailija tekee yhtäjaksoisesti mahdollisimman monta leuanvetoa omalla kehonpainollaan. Tulos on hyväksyttyjen toistojen määrä.

Ala-asennossa kilpailija roikkuu tangossa molemmat kyynärnivelet ojennettuina. Yläasennossa kilpailijan leuan kärjen pitää ylittää tanko. Jalkojen pitää olla ristissä nilkkojen kohdalta. Jalkojen liikettä rajoittanut pleksi poistettiin sääntöuudistuksessa tulkinnanvaraisuuden takia.

Lisäpainoleuanvedossa kilpailija tekee yhden leuanvedon mahdollisimman suurella lisäpainolla. Kilpailijalla on käytössään kolme suoritusta ja voittajalla ylimääräinen SE-yritys. Tulos on suurin hyväksytyn suorituksen lisäpainon määrä.

 

Otsikkoa muokattu 17.7.2019 klo 7.36.

Uusimmat

Näkoislehti

30.5.2020

Fingerpori

comic