Urheilu Somero

Tuuli kiusasi hyppääjiä Somerolla – Murto voitti naisten kisan ja Wecksten miesten

Seiväskarnevaalien voittajat Wilma Murto ja Tomas Wecksten tähyävät molemmat Dohan MM-rajaa.
Wilma Murto ylitti Someron seiväskarnevaaleilla 430. Kuva: Lassi Puhtimäki
Wilma Murto ylitti Someron seiväskarnevaaleilla 430. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sää on monena vuotena noussut Someron Seiväskarnevaaleilla isoon rooliin ja niin nytkin. Tällä kertaa oli kyllä lämmintä, mutta kova ja oikukas tuuli kiusasi hyppääjiä pitkin kilpailua. Osittain tuulen johdosta tulostaso jäi melko vaatimattomaksi.

Naisten kilpailun ehdoton tähti oli yksi suomalaisen yleisurheilun suurimpia lupauksia, Salon Vilppaan Wilma Murto. Juuri 21 vuotta täyttänyt Murto hyppäsi voittoon, mutta tulos 430 ei tänä vuonna ulkoradoilla jo 451 hypännyttä Murtoa täysin miellyttänyt.

– Ärsyttää. Olisin halunnut hypätä pidempään, mutta ei. Hyppäsin hyvän avaushypyn, minkä jälkeen tuli varma olo, mutta tämä on herkkä laji, Murto aloitti.

Murto ylitti avauskorkeutensa 415 helposti. 430 meni toisella yli, mutta sekin vasta rimaa hipoen. Se jäikin hänen tuloksekseen, kun 440:stä ensimmäinen ja kolmas hyppy jäivät limboksi, toisessa rima tuli alas jaloilla.

– Ei ole helpoin tilanne hypätä, kun ei saa hypätä oman mielensä mukaan, mutta sopivat tuuliraot pitäisi osata lukea, Murto kommentoi hyppyalueella pyörinyttä melko voimakasta tuulta.

 

Ensi viikon Murto aikoo harjoitella. Sen jälkeen katseet kääntyvät Gävlen alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuihin, joissa salolaishyppääjän tavoite on selkeä.

– Nämä ovat viimeiset nuorten arvokisani. Kaksi pronssia on jo, mutta ne eivät kiillä tarpeeksi. Olen tilastokakkonen, mutta kultaa lähden hakemaan. Peruskuntokausi on vähän lyhyt, mutta olen 450:n kunnossa. Dohan MM-rajan (456) ylittämiseen on aikaa syyskuuhun asti, joten EM-kisojen ensisijainen tavoite on voitto, Murto kertoi.

 

Miesten kisan voittoon hyppäsi Karhulan Urheilijoiden Tomas Wecksten. Voittoon riitti tulos 545, joka on Weckstenin kauden paras ulkoradoilla. Hänkään ei ollut tyytyväinen tulokseen, joka oli ”sinne suntaan”.

– Alussa oli hyviä rakoja, mutta tuulen suunta muuttui kesken kisan. Vasemmalle sivuvastainen tuuli on oikealta hyppäävälle pahin mahdollinen, Wecksten kertoi.

– Olen tyytyväinen vasta kun hyppään uuden ennätykseni (nykyinen 555), enkä sittenkään, vaan silloin kun Dohan raja 571 ylittyy. Viime vuonna jo piti hypätä 565 ja tälle kaudelle olen saanut juoksun kohdilleen. Nopeutta on tullut lisää niin, että askelmerkki on siirtynyt 1,5 metriä taaksepäin.

Wecksten hyppää seuraavaksi keskiviikkona Tampereella, jossa hän arveli hyppäävänsä tyynessä säässä 560.

Tomas Wecksten vei miesten sarjan voiton.

Somerolla usein nähty Latvian Mareks Arents ylitti myös 545, mutta vasta toisellaan, mikä toi hänelle kakkossijan. Kotiyleisön pettymykseksi Someron Esan Tommi Holttinen jäi ilman tulosta.

– Parissa ensimmäisessä hypyssä oli huonot tuulet. Kolmannessa tuuli oli ok, muttei vaan toiminut, kertoi seuraavaksi Tampereella ja sen jälkeen Gävlen EM-kisoissa hyppäävä Someron Esaa edustava Holttinen. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic