Urheilu Lounais-Häme

Tynkä kausi harmittaa kovakuntoisia urheilijoita, mutta aina voi yrittää ennätyksiä ja voittaa SM-kultaa

Korona vei arvokisat ja typisti kilpailukalenteria, mutta huipuille riittää silti tavoitteita.
Henri Liipola tähyää uusille metrilukemille tällä kaudella. Kilpailukautensa hän avaa viikon päästä Somerolla. Kuva: Tapio Tuomela
Henri Liipola tähyää uusille metrilukemille tällä kaudella. Kilpailukautensa hän avaa viikon päästä Somerolla. Kuva: Tapio Tuomela

Kotimaisesta yleisurheilukaudesta uhkaa tulla lyhyt ja ytimekäs, vaikka Suomen Urheiluliitto viikolla ilmoittikin Kalevan kisojen, Ruotsi-ottelun ja joidenkin gp-kisojen järjestämisestä kesän lopulla.

Koronaviruspandemia siirsi ensin vuodella heinäkuulta kesään 2021 Tokion olympialaiset, sen jälkeen päätettiin kokonaan perua elokuulle suunnitellut Pariisin EM-kisat.

Arvokisoihin tähdänneille alueen kärkiurheilijoille kauden typistyminen ja arvokisojen katoaminen kalenterista on iso, vaikkei kovin yllättävä isku.

– Kausi näyttää nyt tyngältä. Näillä tiedoilla kalenterissa näyttäisi varmasti olevan vain Turun Kalevan kisat ja Ruotsi-ottelu. Liitolta ei ole tullut vielä päätöstä maantiekävelyn SM-kisojen järjestämisestä, toteaa Urjalan Urheilijoiden kilpakävelijä Aleksi Ojala.

Olympialaisten karattua horisonttiin Ojalalla on mahdollisuus ottaa tarkoin suunnitellussa harjoittelussa hieman riskiä.

– Nyt on tilaisuus kokeilla jotain uutta ja eksoottista. Jos valmentajalleni sopii, niin voisin tehdä pitkiä, 45 kilometrin ylipitkiä lenkkejä. Se voisi tuoda tiettyä kovuutta 50 kilometrin kilpailun viimeiselle kympille.

– Myös normaaleja 3–4 tunnin vaellustreenejä voisi tällaisella kaudella pidentää, kokeilla vaikka pidempiä 6–7 tunnin lenkkejä, Ojala suunnittelee.

Ojala kertoo olevansa hyvässä kunnossa, joten olisi tärkeää päästä jossain vaiheessa näyttämään vauhtia oikein lappu rinnassa.

– Treenit sujuvat hyvin, vähän samaan tapaan kuin Rion olympiavuonna ja Lontoon MM-kisakautena. Kävely kulkee ja mieli on virkeä, 2017 Lontoon MM-kisojen 50 kilometrillä 14:nneksi kävellyt Ojala kertoo.

Ennätykseen parannusta

Kovassa kunnossa on myös Someron Esan moukarijätti Henri Liipola.

– Kun arvokisat lähtivät ohjelmasta, täytyy vain yrittää tällä kaudella tehdä mahdollisimman kovaa tulosta, Liipola sanoo.

Olympialaisten siirron jälkeen tullut ilmoitus Pariisin EM-kisojen peruuntumisesta ei yllättänyt mörssäriä.

– Ei se siirto treenisuunnitelmia muuttanut. Osasin odottaa, että EM-kisatkin lähtevät kalenterista.

Liipolalla on takana hyvä talvi ja moukari lentää treeneissä pitkälle. Oma ennätyksen 75,47 pitäisi kohentua, kunhan pääsee kisoihin kiskaisemaan.

– Haluan tältä kesältä lisää Suomen mestaruuksia. Tavoitteena on myös nostaa ennätys 77–77,5 metriin, kolmena viime vuonna Suomen mestariksi kiskaissut Liipola kertoo.

Holttisen tähtäimessä 560

Tommi Holttinenkin odottaa innolla kilpailukauden avausta. Someron Esan seiväshyppääjä on toipunut menoa jarruttaneesta jalkavammastaan.

Hallikaudella ylittyi kotimainen kärkitulos 547 ja kesällä pitäisi mennä enemmänkin, vaikka motivoivat EM-kisat lähtivät ohjelmasta.

– Onhan se harmittava juttu, että tilanne on tällainen ja arvokisat poistuivat ohjelmasta. Kilpailuja varten tässä kuitenkin treenataan.

Holttisen tavoitteena on rikkoa Someron Esan seiväshyppyennätys. Tulos 560 on Eemeli Salomäen nimissä.

– Harjoitukset ovat sujuneet hyvin ja olen hyvässä kunnossa. Uusi ennätys vaatii hyvää kesää, mutta ei kuitenkaan mitään ihmeitä, toteaa parhaimmillaan 555 ylittänyt Holttinen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic