Urheilu Urjala

Urjalalaiskävelijä Aleksi Ojalan tavoitteet jo Tokion 50 kilometrillä: Dohan MM-kisat jäävät väliin

Haaveet Dohasta kuopattu, tähtäin nyt olympialaisissa.
Tokion olympialaisiin tähtäävä Aleksi Ojalaa kävelee kotikentällään sunnuntain vauhdikkaan 3 000 metriä Urjalan Varstakisoissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tokion olympialaisiin tähtäävä Aleksi Ojalaa kävelee kotikentällään sunnuntain vauhdikkaan 3 000 metriä Urjalan Varstakisoissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kilpakävelijä Aleksi Ojala on kääntänyt katseensa jo ensi vuoteen ja Tokion olympialaisiin.

Urjalan Urheilijoiden kilpakävelijä yritti alittaa torstaina Kalevan kisoissa 20 kilometrillä Dohan MM-rajan 1.22.30, mutta ei pystynyt siihen saatuaan kolmesta varoituksesta kahden minuutin aikasakon. Ojala käveli lopulta SM-hopealle ajalla 1.28.02. Suomen mestaruuden voitti Dohaan valittu Aku Partanen ajalla 1.24.38.

– Tämä oli viimeinen yritykseni tehdä 20 kilometrillä Dohan MM-raja. Tavoitteet ovat nyt Tokiossa, jonne yritän alittaa kisarajan lokakuussa Tilburgissa, kertoo Lappeenrannasta jo Urjalaan kotiutunut Ojala.

Ojalan mukaan Lappeenrannan SM-kävely sujui hyvin kymppiin asti.

– Olin aikataulusta jopa edellä, mutta sitten jouduin varoituksien takia pit lanelle. Aiemmin kolmesta punaisesta joutui ulos, nyt siitä saa minuutin aikasakon 10 kilometriä kohden. Päätimme valmentajan kanssa, että kävelen aikasakon jälkeen vain maaliin ja alan keskittyä Tokioon. En ole niin kova heppu, että pystyisin kirimään MM-rajavauhdista vielä kaksi minuuttia viimeisellä kymmenellä kilometrillä, Ojala kertoo.

Ojalan mukaan kunto on kohdillaan. Tekniikan pysyminen sääntöjen mukaisessa kuosissa oli kovan vauhdin takia kuitenkin tiukoilla, huomautuksia tuli etenkin reitin alamäissä.

– Toinen vaihtoehto olisi ollut lähteä tekemään hyvää kävelyä ilman rajan tavoittelua. Silloin olisi voinut olla Suomen mestarin nimi toinen, mutta MM-raja olisi jäänyt varmasti rikkomatta. Päätimme yrittää rajaa.

MM-näytölle olisi vielä kuukausi aikaa, mutta Ojalan yritykset 20 kilometrille olivat tässä.

– Yritin kaikkeni, enkä onnistunut. Nyt palaan taas tuttuun ja turvalliseen 50 kilometrin treeniin.

Tokion olympiarajan kimppuun urjalalaiskävelijä käy syksyllä. Hollannin Tilburgissa kisataan 6. lokakuuta 50 kilometrin kilpailu, jonne on lähdössä muitakin kovia kävelijöitä, joilta on Tokion raja alittamatta.

Tilburgissa pitäisi olla otolliset olosuhteet kovan rajan tekemiseen. Lokakuun alussa alueella on yleensä noin 15 asteen kelit. 1,5 kilometrin reitti kulkee puiston ympärillä. Siinä ei ole jyrkkiä käännöksiä, joten reitin pitäisi olla nopea.

Olympiaraja on 3.50. Ojalan ennätys matkalla on 3.46.25.

– Raja on rikottavissa, Ojala vakuuttaa.

50 kilometriä kävellään Tokion olympialaisissa viimeisen kerran. Sen jälkeen pisin kävelymatka lyhenee ilmeisesti 35 tai 30 kilometriin.

– On ollut myös puhetta, että 20 kilometriä ja 50 kilometriä vaihtuisivat juoksun puolelta tuttuihin puolimaratoniin ja maratoniin. Se voisi olla kiva, sillä matkat ovat suurelle yleisölle tuttuja. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat