Urheilu Urjala

Urjalalaisvalmennuksessa oleva Willow Pride yrittää ottaa niskalenkin Euroopan tammahuipuista Solvallassa

Urjalalaisen Markku Niemisen valmentama hevonen hakee Solvallan Tammaeliitistä "hyvää sijoitusta ja kovaa aikaa".
Willow Pride voitti Mika Forssin ajamana viime vuoden Tammavaltikan Pilvenmäellä. Lauantaina valjakko kohtaa Euroopan kovimpia tammoja Tukholman Solvallan Tammaeliitissä. Kuva: Tapio Tuomela
Willow Pride sijoittui neljänneksi Tukholman Solvallan Tammaeliitissä. Kuva: Tapio Tuomela

Viime syksynä Tammavaltikan Pilvenmäellä voittanut Willow Pride on tänään Suomen kirkkain tähti Elitloppet-viikonlopun avauspäivän kilpailuissa.

Urjalalaisen Markku Niemisen valmennuksesta kilpaileva hevonen kohtaa lauantain Tammaeliitissä Euroopan kovimpia tammoja. Valmentaja ei silti lähde lyötynä matkaan, vaikka ihan suurimpia etukäteissuosikkeja Willow Pride ei olekaan.

– Vastus on huiman kova, mutta lähtöpaikka (ykkösrata) on meille paras mahdollinen ja hevonen aivan huippukunnossa. Lähdemme hakemaan hyvää sijoitusta ja kovaa aikaa, Nieminen analysoi.

Willow Pride on nopea avaaja, joten ohjastaja Mika Forssilla on iso mahdollisuus päästä päättämään juoksunkulkua. Nieminen sanoo, että keulajuoksu on mahdollinen, mikäli johtopaikka kyetään puolustamaan.

– Siinä lähdössä mennään kovaa, 10- tai 11–alkuinen aika varmasti. Ei meidän hevosella siinä vauhdissa enää ole rahkeita ohituksiin. Jätetään ehkä se ohittamisen vaiva muille.

Willow Priden uran on tarkoitus jatkua ainakin vuoden tai kaksi ennen siitokseen siirtymistä. Nieminen aikoo kilpailuttaa hevosta pääosin kotimaan tammalähdöissä ja jos kaikki sujuu hyvin, Willow Pride puolustaa syksyllä viimevuotista Tammavaltikan voittoaan Pilvenmäellä.

Johtopaikalta jos pääsee?

Niemisen valmentamat hevoset ovat juosseet palkintorahoja yli 12 miljoonaa euroa. Voittoja talliin on tullut yli 1600 ja joukossa useita suurkilpailuja ainakin Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Saksasta. Euroopan arvostetuimmassa sprintterikilpailussa Niemisen valmennettavia on kilpaillut kaksi, Incognito Kemp vuonna 2002 ja Bret Boko vuonna 2018. Kumpikaan ei selviytynyt karsintalähdöstä finaaliin.

Tänä vuonna Nieminen tarjosi Elitloppetiin Lexus Dreamia, mutta se ei tullut kutsukilpailuun valituksi. Nieminen vakuuttaa, ettei asia häntä harmita.

– Näytöt eivät vain riittäneet. Olisi pitänyt voittaa se Ruotsissa ajettu karsintalähtö. Taloudellisesti on jopa parempi, ettemme päässeet mukaan. Suomessa on lähiaikoina tarjolla monta hyvää ja isopalkintoista lähtöä, kuten Suur-Hollola-ajo ja ehkä Kymi GP, jos kutsu saadaan.

Nieminen uskoo Elian Webin, mutta myös toisen suomalaisen Chief Orlandon menestykseen.

– Tänä vuonna olisi ollut siinä mielessä kiva olla itsekin mukana, että suomalaiset pärjäävät. Iso maailmantähti puuttuu kilpailusta. Valmentaja tietysti osaa parhaiten sanoa, miten Elian Web menee kaksi kilpailua samana päivänä, mutta yleensä hyvät hevoset suorittavat sen hyvin, Nieminen analysoi etukäteen vahvempaa suomalaislenkkiä.

45 vuoden putki poikki

Koronapandemia keskeytti Suomen ravit yli kahdeksi kuukaudeksi. Niemisen mukaan hänen talleillaan arki ei ole käytännössä muuten muuttunut, paitsi että raveissa käynti on jäänyt.

– Ainakin on ollut aikaa valmentaa hevosia. Kunnossa niiden pitäisi olla, mutta nuorten hevosten huippukunto meillä on aina pyritty ajoittamaan syksyyn, jolloin mitalit jaetaan.

Nieminen on käynyt Solvallan Elitloppet-raveissa 1970-luvun puolivälistä asti joka vuosi. Vuonna 1976 hän oli paikalla pääkilpailussa kilpailleen R.A.C.:n hoitajana. Tänä vuonna Nieminen ei lähde paikan päälle, sillä Ruotsissa työmatkalla käyvää suomalaista odottaisi kahden viikon karanteeni, ja ravit pyörähtävät toden teolla käyntiin Suomessa heti maanantaina Kuopiossa, missä Niemisen tallista kilpailee muun muassa edellä mainittu Lexus Dream.

– Kestän se, etten pääse paikan päälle. Laitetaan tässä kotona jonkunlainen kisakatsomo pystyyn ja seurataan raveja televisiosta, Nieminen kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic