Urheilu Forssa

Urjalalaisen Markku Niemisen valmentama Willow Pride on Tammavaltikan valtias

Urjalalaistamma hallitsi juoksua alkumetreistä maaliin asti varmoin ottein.
Willow Pride ja Mika Forss voittivat Tammavaltikan ja 20000 euron ykköspalkinnon. Kuva: Tapio Tuomela
Willow Pride ja Mika Forss voittivat Tammavaltikan ja 20000 euron ykköspalkinnon. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan perinteinen Valtikkakisa oli tällä kertaa tapahtumiltaan suhteellisen vaatimaton juttu, kun keulaan lähdöstä ladannut Willow Pride piti paikkansa helposti maaliin asti.

Tallikaveri Callela Lisbeth yritti lähdössä haastaa, mutta joutui tyytymään kuolemanpaikkaan, jossa sinnitteli takasuoran loppuun. Avauspuolikas kirmattiin 10,5 eli rata oli kuivunut aamun sateista jo kohtuulliseen kuntoon.

Takasuoralla kiriin lähteneet Gloria Web ja Stoneisle Ocean tekivät hyvät lopetukset, mutta eivät uhanneet voittajaa missään vaiheessa.

– Hevonen on kilpaillut varsin paljon, mutta se ei sitä haittaa kun se pitää siitä kuten myös ravien ilmapiiristä, selvitti ohjastaja Mika Forss ajokkinsa taustoja.

 

Forssin mukaan Willow Pride ei tee myöskään huonoja juoksuja kun se on nopean lisäksi myös kestävä.

– Loppusuoralla en nytkään pelännyt ketään kun sisärata oli kuivunut ja ohjissa koko ajan kehittyvä hevonen. Tämä kuuluu jo nyt ehdottomalle tammahuipulle.

Willow Priden voitto naulasi myös T75-pelin ja se oli jälleen kerran kohtuullisen vaikea kun täysosumalla nettosi lähes 40 000 euroa. Myös pienemmillä osumilla pääsi lunastamaan.

 

Lauantain toinen iso kisa oli Pilvenmäen Maraton ja siinä ennakkosuosikki Morison oli juuri niin hyvä kuin sen pitikin olla.

Tapio Perttunen ajoi sen keulaan jo kaksi ja puoli kierrosta jäljellä eikä ruuna paikastaan enää luopunut.

– Tarkoituksena oli ajaa sen verran reippaasti, että pääsäisiin ainakin kirilenkille ennen takavoltin hirmuja, Perttunen kertoi.

Tutun Impi kiri vahvasti kakkoseksi ennen Vixeniä, joka hiillosti Morisonia urheasti lähes parin kierroksen verran.

– Olin neljän kierroksen verran suurin piirtein hengittämättä kun pelkäsin ruunan laukkaavan, kertoi valmentaja/osaomistaja Siru Juutinen lähdön jälkeen. Ruunan tulevaisuuden suunnitelmista hänellä oli varsin selkeä visio: Pysyisi nyt edes hengissä.

 

Pelisuosikki William Birdlandin poissaolo latisti T75-pelin avausta jonkin verran eikä lähdössä ennen loppusuoraa oikeastaan mitään tapahtunutkaan. Lindy Poppins vei ja Ricocone seurasi ja jonossa jolkottelivat muutkin.

Loppusuoran alussa Ricoconea ohjastanut Olli Koivunen huomasi hetkensä tulleen ja hän käänsi hevosensa ohituskaistalle ja voitto oli varma.

Toisessa kohteessa nähtiin väkevä loppukiri, josta vastasi valjakko Korven Liideri–Jukka Mattila. Ruuna pamautti kirisuoran ihan omaa vauhtiaan voittaen selvästi ennen toista yllättäjää Lakan Leijaa. Kaksari kertoimessa 267,00.

– Rata oli meille oikein sopivan pehmeä ja vaikka Korven Liideri haparoi matkan aikana useamman kerran, niin loppusuoran se tuli kuin juna, Jukka Mattila kertoi.

Kolmannen kohteen piti olla Cantona American heiniä, mutta niin ei käynyt kun hurjassa myötätuulessa ajava Santtu Raitala jysäytti Ronzon Facella ohi. Sama kaveri kaartoi voittajaesittelyyn myös seuraavassa lähdössä. Piikkiin omaa vauhtiaan sännännyt Vaellus piti loppuun saakka takanaan niin A.T. Veetin kuin Larvan Hurmoksenkin.

Cocktail Princess oli kuudennessa T75-koitoksessa suorastaan ylivoimainen ja uran toinen voitto irtosi tuloksessa 16,4. Die Kaiserin oli kakkonen ennen laukkansa upeasti paikannutta May Rosea. FL

EDIT: Otsikkoa muokattu sunnuntaina klo 13.01. Willow Pride ei asu Urjalassa, vaan Markku Niemisen toisessa valmennusyksikössä Tampereen raviradalla Teivossa.

Kunkkarivalmistelut käynnissä

Pilvenmäki ajaa kuninkuusravit vuonna 2021 eli vajaan kahden vuoden päästä. Mietintämyssy on radalla ollut päässä jo pitkään ja varsin paljon on myös ehditty hoksaamaan.

Yksi idea tapahtumaan on se, että kunkkuravien maskottia haetaan kymmenen ehdotuksen joukosta ja ne kaikki ovat tulleet Forssan Kuvataidekoulusta. Toinen kova juttu tulee olemaan se, että vuonna 2021 Forssan radalla on toiminnassa GeGe Grand Prix de Versailles sähköinen ravirata.

Sellainen oli näytillä jo lauantaina, mutta ilman virtaa. Lelu on siis autoradan kaltainen, mutta hevosilla kilpaillaan.

Vainion Jarkko oli koonnut kabinettiin erittäin mielenkiintoisen näyttelyn hyvinkin vanhoista raviurheiluun liittyvistä asioista. Erilaisia lehtileikkeitä oli todella runsaasti ja Jarkko kertoikin, että 1970-luvulla raveista kerrottiin viljalti vielä lähes kaikissa aikakauslehdissä.

Varsin ison osan tämän ”Nostalgiahuoneen” sisällöstä Jarkko oli kärrännyt paikalle vanhempiensa kotoa.

Ja miehen jutuista pääsi muuten sellaiseen käsitykseen, että kohta on tarjolla jotain, mikä kiinnostaa kaikkia. Tarkemmin hän ei suostunut asiaa avaamaan.

 

Pilvenmäellä käytiin myös Totokisaa, jossa oli mukana kolme paikallista gurua. Tuloksista ei ole tietoa, mutta jossain kohtaa yksi forssalaiskaveri oli kisan kakkosena.

Pilvenmäen keskikentällä oli kohtuullisen kokoinen videoskriini, josta ravitapahtumat näkyivät ihan kohtuullisesti. Sunnuntaina samaa skriini palvelee kiinnostuneita Forssan torilla suunnistuskisoissa.

Muutamala ravivieraalta tuli jonkin verran narinaa Pilvenmäen äänentoistosta kuten myös kuvan ja äänen yhteispelin ontumisesta ja sieltä toivottiinkin asiaan korjausta kunkkareihin mennessä. Isoissa raveissa olisi kuulemma mukavaa kun kuulisi ja näkisi.

Allekirjoittaneelle työnnettiin ennen raveja käteen asiakirja, jonka nimi on takamatkataulukko.

Kyseinen painotuote on vuodelta 1981 ja painettu Kuopiossa erään paikallisen rahalaitoksen sponssaamana. Taulukko kertoo lähes absoluuttisen selkeästi sen kuinka kovaa maililla on tultava sadan metrin pakilta kun kärki menee 16,0.

Oikea vastaus on muuten 11,5 ja tämänhän nuorempi raviväki on tarkastanut älykännyköistään ja todennut asian jopa paikkansapitäväksi.

Useimmat ovat sitä mieltä, että Suomessa ajetaan liikaa raveja. Pilvenmäeltä sitten poistuukin pari ravipäivää, mutta lähtöjen määrä ei vähene samassa suhteessa.

Ravikalenteri on teon alla ja jos tämänhetkinen ehdotus menee läpi, niin ainakin Mäki-Tulokkaan Isto on tyytyväinen mies. Voi tietysti olla, että muutoksia tulee.

 

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic