Urheilu Forssa

Asko Rantanen sai uutta sytykettä Mestis-paikasta

FPS:n päävalmentajana viidettä kautta jatkava Rantanen haluaa katsoa, mihin asti kyvyt valmentajana riittävät.
Asko Rantanen tähyää valmentajana Mestistä korkeammalle, mutta nyt kaikki keskittyminen on Forssan Palloseuran luotsaamisessa mahdollisimman hyvään menestykseen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Asko Rantanen tähyää valmentajana Mestistä korkeammalle, mutta nyt kaikki keskittyminen on Forssan Palloseuran luotsaamisessa mahdollisimman hyvään menestykseen. Kuva: Lassi Puhtimäki

18. toukokuuta Asko Rantanen tuuletti. Silloin varmistui kabinetissa, että Forssan Palloseura saa paikan ensi kauden toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Mestiksestä. Vihreällä sydämellä varustettu Rantanen tuuletti seuran, mutta varmasti myös oman tilanteensa johdosta. Käytännössä tuo kabinetti-päätös myös varmisti, että Rantanen valmentaa ensi kaudella Mestiksessä Forssan Palloseuraa, vaikka sopimus hieman myöhemmin allekirjoitettiinkin.

– Päätöksen tekeminen siinä vaiheessa oli helppoa. Yksi toinenkin suunnitelma minulla oli, jos paikkaa Mestiksestä ei olisi tullut. Into valmentamiseen ei hiipunut, mutta jotakin sytykettä on oltava ja alkoi tuntua, että Suomi-sarja alkaa olla neljän kauden aikana nähty, Rantanen paljastaa.

Vielä kesällä Rantanen käy päivätöissä Helsingissä. Mestis-paikka tarkoittaa sitä, että päävalmentajan on heittäydyttävä kokopäivätoimiseksi valmentajaksi. Rantasen kohdalla tämä tapahtunee elokuussa.

– Tulevasta ei tiedä, mutta haluan katsoa, mihin asti valmennus-korttini riittää. Olen kyllä aina tykännyt tehdä töitä, ja monelle valmentajalle tekisi hyvää muutkin työt kuin valmentaminen, Rantanen heittää.

FPS:llä ei ole ollut Rantasen päävalmennusvuosina Suomi-sarjan parasta tai toiseksi parasta joukkuetta, mutta Liigassakin lähes 100 peliä pelannut Rantanen on saanut joukkueestaan joka vuosi isot tehot irti. Miehen hyvästä maineesta kiekkopiireissä kertoo sekin, että tulevaan forssalaiseen Mestis-joukkueeseen riittää hinkua. Syitä voi olla monia, mutta varmasti yksi niistä on Rantasen jatko joukkueen peräsimessä.

Jotta valmentaminen tulevina vuosina Liigassa ja miksei kovemmissakin ympyröissä on mahdollista, valmentajan pitää koko ajan kehittyä ja seurata aikaansa. Rantanen on käynyt koulutuksia Vierumäellä mutta myöntää, että kurssitukset kaipaavat päivittämistä. Tämä tapahtunee kauden aikana, kun siviilityön lopettaminen jättää miehelle enemmän aikaa.

– Sorvin ääressä oppii parhaiten, mutta toisaalta ei oppi koskaan ojaan kaada. Kurssien myötä pääsee myös vaihtamaan ajatuksia muiden valmentajien kanssa, hän toteaa.

Rantanen haluaa kehittää itseään valmentajana kokonaisvaltaisesti. Tämä tapahtuu olemalla ajan hermolla. Pelejä pitää seurata, eikä pelkästään Suomesta. Internetin ansiosta tieto leviää nopeasti.

Erityisesti häntä on kiinnostanut aina pelaajien fysiikkapuoli. Rantanen tietää, että ihmisjohtaminen on nykyvalmentajalle tärkeä taito.

– Ihmisjohtamisessa on tullut oppia lisää. Käyn tarvittaessa pelaajien kanssa henkilökohtaisia keskusteluja. Jos homma ei täysin toimi, yritetään selvittää, onko taustalla pelillisiä vai muita syitä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic