Urheilu Spielberg/Helsinki

Valtteri Bottas selvitti Spielbergin ryskeen ja sai unelma-alun MM-sarjaan – "Pystyin väistämään monta luotia tänään"

Lewis Hamilton sai lähtörangaistuksen ja putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia.
Valtteri Bottaksen voitto ei tullut helpolla. Kuva: ALEJANDRO GARCIA
Valtteri Bottaksen voitto ei tullut helpolla. Kuva: ALEJANDRO GARCIA

Valtteri Bottas johti täydet 71 kierrosta pitkään odotettua formula ykkösten kauden avauskisaa Itävallassa, mutta vaivattomasti nastolalaisen uran kahdeksas gp-voitto ei tullut. Dramaattisessa avauskisassa turva-auto ilmestyi Spielbergin radalle kolmeen otteeseen. Lisäksi Mercedeksen menopelit joutuivat himmailemaan menoaan teknisten ongelmien takia.

– F1-kisan voittaminen ei ole koskaan helppoa, mutta tänään se ei ainakaan sitä ollut. Kun on johtoasemassa, asioiden haluaa pysyvän tasaisina ja ongelmattomina, mutta kolmannen turva-auton kohdalla olin jo että ”ihan oikeasti, taasko”? Pystyin väistämään monta luotia tänään, toisen ykkössijansa Itävallassa napannut Bottas huokaili.

Painetta Bottakselle antoi eritoten tallitoveri ja autonsa toisena maaliin tuonut Lewis Hamilton, jota ei kuitenkaan nähty palkintopallilla. Dramatiikka alkoi jo puolisen tuntia ennen avauskisaa, kun Red Bull protestoi kuusinkertaisen brittimestarin toisesta ruudusta viidennelle lähtöpaikalle.

Kisan loppupuolella toiselle sijalle noussut Hamilton kolautti ohitustilanteessa Red Bullin Alexander Albonin ulos radalta ja sai viiden sekunnin aikarangaistuksen. Se pudotti maaliin toisena ajaneen Hamiltonin lopulta neljänneksi.

Mercedeksen johto viestitti kisan aikana, että Bottaksen ja Hamiltonin on vältettävä radan kanttareita, sillä kuskien autoissa on vaihdelaatikkoon liittyvä sensorivika. Tämä esti hurjimman kilvanajon Mercedes-kuskien välillä, sillä tallin johto halusi turvata molempien autojen maaliintulon.

–   Minulle kyse oli ennen kaikkea siitä, että pääsemme turvallisesti maaliin. Missään vaiheessa ei ollut suuria ongelmia, Bottas vakuutti.

Kaikkiaan kisassa nähtiin yhdeksän keskeytystä.

Leclercille kakkossija oli kuin voitto

Toiselle sijalle nousi kuin varkain seitsemännestä ruudusta aloittanut Charles Leclerc. Leclercin edustaman Ferrarin vauhti oli aiemmin viikolla pahasti hukassa, joten kakkossija tuntui monacolaisesta kuin voitolta.

– Olen äärettömän iloinen, tämä tuntuu kuin voitolta. Rehellisesti sanottuna teimme mielestäni kaiken täydellisesti, että olimme toisia. Olimme tietysti hieman onnekkaita Lewisin rangaistuksen ja keskeytysten takia, mutta pidin auton radalla, Leclerc pohti.

McLarenin 20-vuotias Lando Norris nousi kolmanneksi ja podiumille ensimmäistä kertaa urallaan. Norris tykitti viimeisellä kierroksella nopeimman kierroksen, joka nosti hänet Hamiltonin edelle. Kuusinkertainen maailmanmestari Hamilton joutui taipumaan lopputuloksissa toiselle britille ensimmäistä kertaa vuosikausiin.

Samppanja lensi kuten ennenkin

Bottas vei kauden avauskilpailun myös viime vuonna, mutta mestaruustaistelussa Hamilton meni lopulta menojaan. Ennalta-arvaamattomampi koronakausi voi kuitenkin tuoda Bottakselle paremmat eväät britin kaatamiseen MM-taistossa. Bottaksen ja Mercedeksen laariin satoivat myös Red Bull -kaksikon Max Verstappen/Albon keskeytykset.

Vaikka formuloissa käynnisteltiin yli kolmen kuukauden odotuksen jälkeen poikkeuskausi, kärkikolmikko sai kuin saikin järjestää kisan jälkeen perinteiset samppanjasuihkuttelut. Palkintoseremoniat hoidettiin kuitenkin tällä kertaa radan tasolla.

–   Kisan aikana yleisön puuttumista ei tietenkään huomaa, kun olen täysin keskittynyt kisaan. Pidän F1:ssä kisaa edeltävästä kuskien paraatista sen tunnelman takia, mutta tiedän kuitenkin, että monet lojaalit fanit katsovat kisoja kotonaan ja että minulle tärkeimmät ihmiset jännittävät ja tukevat minua, Bottas kertoi kisaviikonlopusta.

Formula-kausi jatkuu ensi viikolla Itävallan toisella kisalla. F1-kalenterissa on merkittynä tällä hetkellä kahdeksan kisaa, mutta sarja pyrkii järjestämään vähintään 15 kilpailua. STT

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic