Urheilu Hyvinkää

Vartama veikkaa välivuotta: Jääkö pesiskausi väliin?

Koetuksen kasvatti pyörittelee myös ajatusta kesäkeikasta Jokioisille.
Patrik Vartama nousi viime kaudella Hyvinkään Tahkossa ratkaisurooliin ja sitä myöten myös Itä-Länsi -pelaajaksi. Kuva: -
Patrik Vartama nousi viime kaudella Hyvinkään Tahkossa ratkaisurooliin ja sitä myöten myös Itä-Länsi -pelaajaksi. Kuva: -

Hyvinkään Tahkossa kolme pesäpallon superpesiskautta pelannut Jokioisten Koetuksen kasvatti Patrik Vartama epäilee, että edessä on välivuosi.

Koronaepidemian vuoksi sarjojen alku on lykkääntynyt eikä niiden aloittamisesta ole päätetty.

– Tästä taitaa tulla välivuosi, En millään usko, että sarjoja saadaan käyntiin. Tyhjille katsomoille pelaaminenkaan ei houkuttele, Vartama tuumii.

– Asiaa ei voi jäädä surkuttelemaan eikä urheilijoiden tilanne ole sen erilaisempi kuin muillakaan ihmisillä. Täytyy vain pysyä järjissään, pitää itsensä kunnossa ja keksiä muuta tekemistä, Vartama pohtii.

Läpilyönti Itä-Länteen asti

Vartama teki viime kaudella Superpesiksessä todellisen läpilyöntinsä. Hän vakiinnutti Tahkon kokoonpanossa paikkansa avainrooleissa sisäpelin vaihtajana numerolla kaksi sekä ulkona vähintään yhtä tärkeällä tontilla kakkospolttajana.

Superpesiksen runkosarjan tehotilastoissa Vartama kipitti etenijätilastossa sijalle kymmenen 47 tuodulla juoksulla. Lisäksi hän oli kärkilyöntien onnistumisprosentilla 62 joukkueensa toiseksi tehokkain ja koko sarjassa 45:s.

Kauden kruunuksi Koetuksen kasvatti valittiin tuolloin 21-vuotiaana ensimmäiseen miesten Itä-Länsi -peliinsä, jossa hän oli voitokkaan Lännen kolmanneksi tehokkain yhdellä lyödyllä ja kahdella tuodulla juoksulla.

Salaharjoittelua?

Uuden kauden talviharjoittelu sujui hyvin ja Vartama arvioi saaneensa lyöntipeliään paljon paremmaksi.

Tahko ehti pelata muutaman hallipelinkin ennen kuin korona katkaisi kauden.

– Kävimme vielä punttisalilla ja lyömässä verkkoon rajoitteet huomioiden, kunnes salikin pistettiin kiinni. Nyt olemme käyneet lyömässä pari kertaa viikossa korkeintaan neljän hengen porukalla, Vartama kertoo.

Koronan seurauksena urheilun harjoittelu on saanut erikoisia piirteitä, kun urheilijat tuntevat syyllistyvänsä salaharjoitteluun. Vartamakin tunnistaa tilanteen.

– Mieli tekisi treenata enemmänkin, mutta siitä voi tulla seuralle huonoa mainetta.

Omatoimiharjoittelun lisäksi Tahkon joukkue pitää kerran viikossa videopalaverin, jossa käydään läpi taktisia kuvioita.

Jos sarja vastoin Vartaman odotuksia saataisiin käyntiin, ei hänen mielestään alle tarvittaisi pitkää joukkueharjoittelua.

– Muutaman viikon yhteisharjoittelu voisi riittää. En itsekään tarvitse enää hirveästi lajitoistoja.

Paluu golfiin

Odottelun aikana Vartama on pitänyt itsensä muuten touhukkaana.

Hyvinkäälle muutettuaan hän teki toista vuotta töitä Hyvinkään jäähallissa muun muassa jääkoneen kuljettajana. Sen jälkeen tuli työjakso myyjänä Hyvinkään Intersportissa.

– Nyt kun seuran palkanmaksu loppui, seura hommasi pelaajille muun muassa varastohommia.

Vartama on keksinyt urheilullisempaakin tekemistä.

– Olen pitänyt golfista taukoa, mutta nyt hain Forssasta mailat. Myös korista ja frisbeetä on tullut pelattua.

Vartama ei stressaa vaikka edessä saattaa olla ensimmäinen pesäpalloton kesä sitten pikkupoikavuosien.

– Jos pelit eivät ala, kerkiää tekemään paljon muuta ja aion nauttia kerrankin vapaasta kesästä. Onneksi pelivuosia on vielä jäljellä – joillakin veteraaneilla voi olla totisempi paikka.

Takaisin Koetukseen?

Vartamalle voisi tarjoutua Superpesiksen sijasta kesällä toisenlainenkin pelimahdollisuus: jos ottelut sallittaisiin vain alasarjoissa, joissa yleisömäärät jäävät alle 500 katsojan, hän voisi tehdä NHL:n työsulun tyyliin paluun Suomensarjaan ja kasvattiseuraansa Koetukseen.

– En tiedä onnistuisiko se sopimusten puitteissa. Toisaalta voisi olla ihan hauskaakin palata Koetukseen, pyörittelee Vartama, jonka pitäisi tehdä Jokioisille paluussaan yksi valinta: kumpaanko seuraan?

– Junioreihin. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic