Urheilu Forssa

Verkot heiluivat kun FPS kohtasi Neuvostoliiton

Forssassa pelattiin harvinainen jääkiekko-ottelu vuoden 1991 MM-kisojen aattona.
Viisinkertainen maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiavoittaja Vjatsheslav Bykov voitti kaksi MM-kultaa myös Venäjän päävalmentajana. Kuvassa Bykovin takana FPS:n Tommi Vali ja oikealla Mikko Karhu. Kuva: Arkisto
Viisinkertainen maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiavoittaja Vjatsheslav Bykov voitti kaksi MM-kultaa myös Venäjän päävalmentajana. Kuvassa Bykovin takana FPS:n Tommi Vali ja oikealla Mikko Karhu. Kuva: Arkisto

Jääkiekon MM-kisojen piti käynnistyä ensi perjantaina, mutta koronaviruksen vuoksi Sveitsin MM-kisat peruttiin ja seuraava MM-kiekko on tarkoitus pelata vuoden kuluttua Latviassa ja Valko-Venäjällä.

Kahden vuoden kuluttua on taas Suomen vuoro, jossa MM-kisoja on pelattu noin kymmenen vuoden välein.

Vuonna 1991 kisat pelattiin Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Vain päivää ennen noiden kisojen alkua Forssassa pelattiin harvinainen ottelu, jossa ykkösdivisioonaseura FPS kohtasi hallitsevan maailmanmestarin Neuvostoliiton.

Legendaarinen valmentaja Viktor Tihonov halusi joukkueelleen valmistavan ottelun todella vain päivää ennen MM-kisojen alkua. Peliä oli järjestämässä Tihonovin tuolloin Ässiä valmentanut poika Vasili, joka otti yhteyttä FPS:n toiminnanjohtajaan Jukka Mattilaan. Suomalaiset sarjat olivat olleet jo useamman viikon tauolla, mutta kohteliaasti FPS kokosi Timo Sutisen valmentaman joukkueen harjoituspeliin.

Vahvistuksia Ässistä

FPS ei lähtenyt maailmanmestareita vastaan aivan divarimiehistöllään. Vasili Tihonov lähetti Ässien liigajoukkueesta vahvistukseksi kentällisen, jossa hyökkäsivät Jari Korpisalo, Jokke Heinänen ja Rauli Raitanen ja puolustivat Jari Kaski sekä FPS:n oma jo 12 vuotta aiemmin Ässiin siirtynyt kasvatti Juha Jyrkkiö.

Lisäksi FPS:n puolustusta vahvistivat omat kasvatit Timo Kulonen ja Samu Jalonen, joista ensi mainittu pelasi tuolloin päättyneen kauden HPK:ssa ja viime mainittu kiekkoili aiemmin Lukossa.

Bure ja Bykov tähtinä

Neuvostoliiton nuoresta joukkueesta tähtipelaajiksi nousivat aikanaan etenkin Pavel Bure, Vjatsheslav Bykov sekä 1991 MM-kisojen parhaaksi hyökkääjäksi valittu Valeri Kamenski.

20-vuotias Bure teki Forssassakin pari maalia, mutta parhaiten tai pahimmin hänet muistetaan vuoden 1998 Naganon olympialaisista, joissa hän pudotti välierän viidellä maalillaan Suomen finaalista. Bure aloitti 1991 seuraavana syksynä upean NHL-uransa. Bykov sen sijaan pelasi ulkomaan uransa Sveitsissä, mutta palasi Venäjälle jatkamaan kultaketjuaan maajoukkueen päävalmentajana.

Neuvostoliiton 1991 MM-kisajoukkueessa pelasivat myös jo legendaarisessa punakoneessa loistaneet ja kaksi vuotta aiemmin NHL:ään lähteneet Vjatsheslav Fetisov ja Sergei Makarov, mutta Tihonov säästeli konkareita kisoihin eivätkä he pelanneet Forssassa.

Nämä Suomen MM-kisat olivat Neuvostoliiton viimeiset. Seuraavana talvena itänaapuri pelasi Albertvillen olympialaisissa IVY:n nimellä, mutta jo samana keväänä Tshekin MM-kisoissa Venäjän nimissä.

Peli ratkesi pian

FPS:ää vastaan maailmanmestarit tekivät pelin pian selväksi, kun vartin jälkeen tilanne oli jo 0-5.

Heti toisen erän alkuun tuli 0-6, mutta 23. minuutilla Ilkka Kares pääsi avaamaan kotijoukkueen maalitilin.

Mikko Laaksonen kavensi Kareksen syötöstä 2-6:een ennen kuin Neuvostoliitto teki erän loppuun pari pikamaalia.

Kolmas erä päättyi isäntiä mairittelevasti 1-1. Siinä porilaiskentän Jokke Heinänen viimeisteli 3-9 lukemat. Peli päättyi vierasvoittoon 3-10.

Porilaiskenttä voitti oman osuutensa 1-0. FPS:n ykköskenttä Mika Helkearo-Ilkka Kares-Mikko Laaksonen viimeisteli kaksi maalia.

Burelta meni hermot

FPS:n kapteenina toimineella Helkearolla on 29 vuoden takaisesta pelistä hatarat muistot.

– Se oli kiva ja erikoinen kokemus. Kumpikaan ei pelannut hampaat irvessä, vaan tarjosimme vieraille pelituntumaa.

– Se jäi mieleen, kun nuorelta Burelta meni hermot jo pelin alussa. Taklasin hänet reippaasti laitaan ja heti perään Säterin Essi heitti pojan selälleen. Bure tulistui ja meni ottamaan typerän jäähyn kampittamalla Ruususen Raimon. Tihonov taisi sen jälkeen pistää Buren hetkeksi vilttiin, Helkearo muistelee.

Konkreettisimmaksi muistoksi Helkearolle jäi oma maila, johon Neuvostoliiton pelaajat ja valmentaja Tihonov raapustivat nimensä.

Ottelun jälkeen nähtiin erikoinen palkitsemisseremonia, kun Tihonov jakoi TUL:n F-poikien mestaruusmitalit Alun joukkueelle.

Forssan kaupunki puolestaan tarjosi illallisen kaikkien aikojen parhaalle Forssassa pelanneelle jääkiekkojoukkueelle.

Neuvostoliitto pelasi jo seuraavana päivänä MM-kisojen avausottelunsa Turussa, jossa se voitti Sveitsin 3-1.

Neuvostoliiton viimeisissä MM-kisoissa maa sijoittui pronssille Ruotsin ja Kanadan jälkeen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.6.2020

Fingerpori

comic