Urheilu Forssa

Vielä on saumaa: Liipola ja Rauma haluavat MM-Dohaan

Näyttöjä aikaa antaa ensi viikon perjantaihin.
Henri Liipola yrittää MM-kisoihin oikeuttavaa tulosta viikon päästä Somerolla järjestettävissä moukarikisoissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Henri Liipola yrittää MM-kisoihin oikeuttavaa tulosta viikon päästä Somerolla järjestettävissä moukarikisoissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Urheilijoilla on vielä viikko aikaa tehdä syys-lokakuun vaihteessa käytäviin Dohan MM-kisoihin oikeuttava tulos. Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola kertoo, että viimeinen mahdollisuus rikkoa kisaraja on ensi viikon perjantaina.

Tekniikkansa kanssa kuluvan kesän tuskaillut Someron Esan moukarijätti Henri Liipola ei ole vielä heittänyt kirvestä kaivoon, vaan aikoo kiskaista Dohaan oikeuttavan tuloksen. Esa järjestää perjantaina 6. syyskuuta Somerolla moukarikilpailun, jonne Suomen kärkiheittäjät ovat tulossa.

Liipolan lisäksi MM-koneeseen on saumoja miehissä Aleksi Jaakkolalla, Aaron Kankaalla ja miksei Tuomas Seppäselläkin. MM-raja on 76 metriä, mutta todennäköisesti hieman lyhyempi heitto riittää kisapaikkaan rankingin avulla. Ranking-valinnat otetaan käyttöön, jos rajan rikkoneita ei ole Kansainvälisen yleisurheiluliiton mielestä tarpeeksi.

Naisissa lähimpänä kisapaikkaa on 70 metriä kesällä rikkonut Krista Tervo.

– Henrillä on onnistuessaan mahdollisuudet MM-kisoihin. Hän on heittänyt harjoituksissa tänä kesänä pidemmälle kuin viime vuonna, kertoo Liipolan valmentaja Kari Pihkanen Someron Esasta.

Liipolan ennätys on viime kesänä tehty 75,47. Tänä suvena on lentänyt parhaimmillaan 73,88. Tekniikkavirhe on vienyt kovakuntoisen miehen heitosta metrejä.

– Henrillä on ollut kisoissa yliyrittämistä, minkä takia hän on pyöriessä vetänyt moukaria perässään. Pikkuisen lisää malttia, niin leka voi lentää pitkälle, Pihkanen sanoo.

Heittopaikasta hyvä tulos ei ole kiinni, sillä Someron rinkiä pidetään yhtenä Suomen parhaista.

Doha on yhä tiukasti myös Forssan Salaman juoksijan Janica Rauman ajatuksissa. Rauma pistellyt 3 000 metrin esteet tänä kesänä 9.49,95, mikä jää vajaat kymmenen sekuntia Dohan rajasta 9.40.

– En laita kautta pakettiin ennen kuin rankingin valinnat on tehty, Rauma kertoo.

Rauma saattaa osallistua ensi perjantaina Espanjassa kovavauhtisen estekisaan, jossa on mahdollisuus tavoitella MM-rajaa tai ainakin pudottaa kauden parhaasta sekunteja ja parantaa asemia rankingissa.

– Pakko se on vielä yrittää. Kunto on ihan ok siihen nähden, miten huonosti olen kisoihin joutunut valmistautumaan, kertoo jalkavaivojen kanssa taiteileva Rauma.

Someron Esan seiväsässä Tommi Holttinen ei sen sijaan Dohaan enää pyri. Nuorten EM-kisoissa tullut jalkapohjavamma pilasi kesän.

– En hyppää enää tänä kesänä. Jalka on jo ihan ok, mutta loukkaantuminen vei huippukunnon. Voi olla, että käyn vielä SM-viestit juoksemassa, mutta muuten katse on jo ensi kesässä, Holttinen tuumii.

Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola toivoo Suomen MM-joukkueen täydentyvän muutamalla nimellä. 16 urheilijaa on jo valittu Dohaan ja ainakin kolmas keihäsmies nimetään joukkueeseen.

– Ensi perjantaina tehdyt tulokset otetaan vielä huomioon valinnoissa. Lopulliset valinnat venyvät pidemmälle, koska Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF täydentää lajeja rankingsysteemillä, mikäli rajan tehneitä urheilijoita ei ole tarpeeksi, Niemi-Nikkola kertoo.

Oli lopullinen joukkue sitten yli tai alle 20 urheilijan, lähtee Suomi maltillisin tavoittein Dohaan. Tulosrankingissa korkeimmalla suomalaisurheilijoista on yhdeksäntenä oleva keihäsmies Oliver Helander, ja hänkin on kärsinyt erilaisista vammoista ja on heittotauolla.

– En usko, että lopulliselle joukkueelle asetetaan mitalitavoitetta. Tavoitteena on pikemmin finaalipaikat, Niemi-Nikkola toteaa. FL

MM-koneessa vielä tilaa

Suomen Urheiluliitto on valinnut Dohan MM-kisoihin (26.9.–6.10.) toistaiseksi 16 urheilijaa.

N 3000 m esteet: Camilla Richardsson Vasa IS (tulosrankingissa nyt 32.)

N 100 m aidat: Annimari Korte HIFK (18.), Reeta Hurske TP (26.), Nooralotta Neziri JKU (45.)

N maraton: Anne-Mari Hyryläinen Nagu IF (292.), Alisa Vainio LUM (280.)

N 7-ottelu: Maria Huntington TP (10.)

N korkeus: Ella Junnila TP (14.)

N 3-loikka: Kristiina Mäkelä OrJy (30.)

N 50 km kävely: Tiia Kuikka LUM (38.)

M 3000 m esteet: Topi Raitanen HKV (29.)

M keihäs: Oliver Helander IF Raseborg (9.), Antti Ruuskanen (17.)

M 3-loikka: Simo Lipsanen LUM (27./ulkotulos 49.)

M 50 km kävely: Aku Partanen LUM (19.), Jarkko Kinnunen Jalasjärven Jalas (34.)

Valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola arvioi, että joukkue täydentyy vielä muutamalla nimellä.

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic