Urheilu Somero/Urjala

Vielä pidempiä kiskaisuja – Seudun yleisurheilijoiden rahkeissa löytyy varaa parempaan

Someron ässät hakevat uusia huipputuloksia viikonlopun Teemakisoista.
Someron Esan Henri Liipola hamuaa viikonvaihteen Teemakisoista lisää metrejä kauden parhaaseensa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Someron Esan Henri Liipola hamuaa viikonvaihteen Teemakisoista lisää metrejä kauden parhaaseensa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kelit lämpenevät entisestään ja samoin kuumenee pirteästi alkanut yleisurheilukesä.

Maan huiput kokoontuvat lauantaina Vantaalle ja Espooseen, joissa kisataan tasokkaat Teemakisat. Seutukunnan urheilijoista Vantaan Kultaisessa keihäässä kilpailevat kovakuntoiset moukarinheittäjät Silja Kosonen ja Henri Liipola, Espoon Liikkuu Gameseissa kisaavat seiväshyppääjä Tommi Holttinen ja kilpakävelijä Aleksi Ojala.

Someron Esan kivikovan moukaritallin vetäjä Kari Pihkanen odottaa suojateiltaan pitkiä kaaria Vantaalla. Henri Liipola on miesten tilastokakkonen Somerolla heittämällään tuloksella 74,05, samoin naisissa vasta 17-vuotias Silja Kosonen, joka repäisi Someron huippuringistä alle 19-vuotiaiden SE-tuloksen 67,99.

– Henkka lähtee hakemaan Vantaan kisasta kauden parastaan. Odottelen heittoa sinne 75–76 metriin. Jos vielä pidemmälle mielii, täytyy kaiken mennä ihan nappiin, Pihkanen toteaa.

Liipola on kilpaillut kesäkaudella kahdesti, Someron 74,05:n jälkeen hän kiskaisi 73,91 Kankaanpäässä. Kolminkertaisen Suomen mestarin rahkeissa on varaa parempaan. Mörssärin ennätys on 75,47 parin vuoden takaa.

– Henkan parhaat heitot jäävät harjoituksissa harvoin alle 76 metrin. Kisoissa heittäminen on mennyt yliyrittämiseksi, hän ei ole saanut kilpailuissa vielä ulosmitattua tuloskuntoaan.

Silja Kosonen tykitti Somerolla 19-vuotiaiden maailmantilaston ykköseksi. Hurja tulos ei ollut Pihkaselle yllätys.

– Jo talvella näki, että Silja on kovassa kunnossa. Hän pystyy nyt heittämään tasaisen pitkälle, Vantaalta voi odottaa 67 ja 68 metrin väliin yltävää kaarta, Pihkanen sanoo.

Lue myös: Maailman kärkituloksen ikäluokkaan heittänyt Silja Kosonen on Someron Esan moukaritallin hiomaton timantti (FL 11.6.2020)

Moukari on kesän kuumin laji

Vantaalla kilpaillaan moukarin lisäksi kiekossa ja nimikkolajissa keihäässä. Kaikissa lajeissa nähdään parhaat kunnossa ja ehjänä olevat heittäjät.

Vaikka esimerkiksi miesten keihäässä on puhkottu jo 80 metrin raja, tuntuu moukari kesän kuumimmalta lajilta. Krista Tervo repäisi Somerolla SE:n 71,93 ja miehissä Aaron Kangas on vedellyt huimia kaaria. Ja nuoretkin heittävät pitkälle.

– On mukava nähdä, miten moukari lentää pitkälle. Lisäksi heittäjät ovat nuoria, Henkkahan on tässä porukassa vanhus, vaikka onkin heittäjänä vielä poikanen, toteaa Pihkanen 26-vuotiaasta valmennettavastaan.

Yleisurheilukausi on muutenkin alkanut kotimaassa pirteästi. Kristian Pulli ponkaisi pituudessa SE:n ja radallakin on pistelty kovaa.

– Korona teki sen, että kilpailukausi alkoi kuukautta normaalia myöhemmin. Urheilijat saivat harjoitella pitkään kaikessa rauhassa ja ovat heti kauden alussa kunnossa.

Kiinnostavia juoksuja ja kävelyjä luvassa

Kun Vantaalla heitetään, Espoossa juostaan, kävellään ja hypätään. Kauden kärkimies, Someron Esan seiväsmies Tommi Holttinen saa haastetta Tomas Wecksteniltä ja Eetu Turakaiselta. Radalla Urjalan Urheilijoiden Aleksi Ojala starttaa suosikkina 10 000 metrin kävelyyn.

Kiinnostavia kilpailuja nähdään lisäksi muun muassa miesten pikamatkoilla ja naisten 100 metrin aidoissa, jossa ottavat tällä kaudella ensi kertaa yhteen Annimari Korte, Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske. FL

Luitko tämän: Ojala tähtää yhä Tokioon: Olympialaisiin voidaan valita myös rankingin perusteella (FL 19.3.2020)

Kauden kotimaisia kärkituloksia viikonlopun mielenkiintoisimmissa lajeissa:

Miesten moukari: 1) Aaron Kangas KanksLei 77,09, 2) Henri Liipola SomE 74,05, 3) Aleksi Jaakkola VehmU 73,22.

Naisten moukari: 1) Krista Tervo KarhKa 71,93 SE, 2) Silja Kosonen SomE 67,99 SE19, 3) Suvi Koskinen KauhajKa 66,01.

Miesten seiväs: 1) Tommi Holttinen SomE 540, 2) Juho Alasaari LaihLu 525, 3) Eetu Turakainen TuUL 515.

Naisten seiväs: 1) Wilma Murto SalVil 460, 2) Elina Lampela OulPy 450, 3) Saga Andersson EsboIF 405.

Miesten 100 metriä: 1) Samuli Samuelsson IkaalU 10,37, 2) Tuukka Huuskola EsboIF 10,45, 3) Kristian Pulli ViipU 10,62.

Naisten 100 metrin aidat: 1) Annimari Korte HIFK 12,84, 2) Anni Siirtola HKV 13,57, 3) Saga Vanninen TampPy 13,90. -Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri eivät ole vielä juosseet matkaa.

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic