Urheilu Forssa

Viipon formulakausi huipentuu Abu Dhabin laineilla

Viimeisen osakilpailun osanottajat ratkesivat vasta viime viikolla.
Kalle Viippo matkustaa itsenäisyyspäiväksi kilpailemaan Abu Dhabiin. Vene lähti matkalle jo kuukausi sitten. Kuva: Tapio Tuomela
Kalle Viippo matkustaa itsenäisyyspäiväksi kilpailemaan Abu Dhabiin. Vene lähti matkalle jo kuukausi sitten. Kuva: Tapio Tuomela

Forssalaisen ratamoottoriveneilijän Kalle Viipon kausi formula 2-sarjassa huipentuu Arabiemiraattien Abu Dhabissa ajettavassa viimeisessä osakilpailussa joulukuussa.

Viipon pääsy kauden finaalikisaan ratkesi vasta viime viikolla. Edellinen F2-osakilpailu ajettiin jo syyskuussa Portugalissa, mutta finaalikisaan kutsuttavien kuskien määrä on ollut epäselvä koko kauden ajan. Alunperin viimeistä kilpailua suunniteltiin Etelä-Afrikkaan, mutta Abu Dhabi ilmoittautui kesemmällä ensi kertaa F2-veneiden gp-isännäksi.

Alkuperäisen tiedon mukaan finaalikisaan olisi kustannettu vain MM-pisteiden kymmenen parasta kuljettajaa, mutta nyt mukaan pääsee 20 kuskia osittain kustannettuna, mutta pieneltä osin omakustanteisesti.

– Abu Dhabi on tosi hieno paikka, toteaa Viippo, joka ajoi siellä F4-luokan kisan vuonna 2016.

Arabiemiraatit on Viipolle muutenkin tuttua seutua, sillä hän on kilpaillut myös Abu Dhabin naapurissa Dubaissa sekä etelämpänä Sharjahissa.

Mestaruus on jo ratkennut

Abu Dhabin osakilpailussa ajaa siis 20 kuljettajaa kymmenestä maasta, joista neljä edustaa isäntämaa Arabiemiraatteja.

Mestari on jo selvillä, kun vuoden 2017 mestari Arabiemiraattien Rashed al Qemzi on jo varmistanut tämänkin kauden mestaruutensa voitettuaan neljästä osakilpailusta kolme ja sijoituttuaan kerran kakkoseksi.

Abu Dhabin gp ajetaan 6. ja 7. joulukuuta.

Viipon vene lähti matkaan merikuljetuksella jo kuukausi sitten.

– Pakkasimme veneen Ruotsin Eskilstunassa. Viime viikolla se oli matkalla Italiassa, Viippo kertoo.

Viippo hakee kauden parastaan

Viippo on F2-luokan MM-pisteissä ennen viimeistä osakilpailua sijalla 18 kolmella MM-pisteellä. Nuo pisteet tulivat syyskuisesta Portugalin osakilpailusta kahdeksannella sijalla.

Abu Dhabista hän hakee parempaa sijoitusta.

– Jos aika-ajot onnistuvat, olisi mahdollisuus parantaa Portugalin sijoitusta.

– Kaiken pitäisi olla kunnossa ja oli jo syyskuussa Portugalissa. Odotuksia lisää se, että veneeseen tulee uusi potkuri, jota päästiin testaamaan kotivesillä, Viippo kertoo.

Potkuri ei kulje veneen mukana, vaan lentää joulukuussa Viipon matkalaukussa.

”Kaikkein erikoisin kausi”

Viipon toinen kausi ratamoottoriveneiden toiseksi korkeimmassa luokassa on ollut ensimmäisen kauden tapaan vaihteleva veneen teknisten ongelmien jatkuttua.

– Tämä kausi on mennyt laidasta laitaan ja on ollut kaikkein erikoisin veneen ongelmien ja kesäkuisen kaatumisen, mutta myös onnistumisten vuoksi. Jos onnistun Abu Dhabissa, kaudesta jää sentään jotain käteen, Viippo tuumii.

Ensi kaudesta Viippo ei osaa sanoa vielä muuta kuin, että ura jatkuu F2-luokassa.

Sarjan olemassaololle on tuonut aallokkoa vaikeudet löytää kisaisäntiä. Tänä vuonna MM-osakilpailuja saatiin aikaiseksi viisi, mutta ensi vuodeksi isäntiä on löytynyt vasta kolme. FL

Lue lisää Viiposta.

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic