Urheilu Forssa

Viron koripallomestari Petra Noponen viihtyy Alussa: "Uskoa riittää loppukauteen"

Petra Noponen on ollut jo pari kertaa lopettamassa uraansa.
Petra Noponen lukeutuu koko Korisliigan tarkimpiin heittäjiin. Kuva: Tapio Tuomela
Petra Noponen lukeutuu koko Korisliigan tarkimpiin heittäjiin. Kuva: Tapio Tuomela

Alun korisliigajoukkueen tämän kauden hankintoihin lukeutuva Petra Noponen on 23-vuotias koripalloilija, joka murtautui viime kesänä naisten maajoukkuetasollekin edustettuaan Suomea universiadeissa Italian Napolissa.

Silti nuori lupaus on ollut jo pari kertaa lopettamassa koripallon pelaamista.

Noponen on Tapiolan Hongan kasvatti, joka pääsi 16-17 -vuotiaana tunnustelemaan liigatasoa muutamissa Hongan peleissä. Peliaika jäi kuitenkin vähiin ja fiilispohjalla lajiin suhtautuva Noponen lähti hakemaan lisää minuutteja sarjatasoa alempaa ykkösdivisioonasta Vantaa Puhuttarien joukkueesta. Siellä Noponen pääsikin raatamaan yli 30 minuutin peliajalla.

Kolme kautta Tallinnassa

Syksyllä 2015 Noponen aloitti kauppatieteen opinnot Virossa Tallinnan yliopistossa. Hän pelasi vielä kauden Puhuttarissa, mutta ehti divarikauden päätyttyä keväällä myös Viron pääsarjassa pelaavan Tallinnan Ülikoolin joukkueeseen.

Seuraavat kaksi kautta Noponen opiskeli ja pelasi Tallinnassa pääasiassa Viron, Latvian ja Liettuan yhteistä Baltian liigaa, mutta myös Viron mestaruussarjaa. Toissa keväänä Noponen pääsi juhlimaan Viron mestaruutta. Saman kauden aikana hän kunnostautui Baltian liigassa Ülikoolin parhaana korintekijänä.

– Olin jo lopettelemassa koripalloa, mutta Tallinnassa sain korikseen uutta intoa, Noponen kertoo.

Vaikka Tallinna on lähempänä Helsinkiä kuin esimerkiksi Forssa, pysyi Noponen kotimaan koripallopiireiltä varsin piilossa Baltian peleissä. Vain Lappeenrannan Catzin päävalmentaja Mika Haakana keksi toissa vuonna scoutata Viron mestarin.

– Ajatellin ensin etten kyllä lähde Lappeenrantaan, mutta sitten tuumin, että kai sitä vielä voisi yhden kauden pelata, Noponen muistelee.

Catzin kausi oli hieno, vaikka kuusinkertaisen mestarin 13 vuoden mitaliketju jatkuikin ”vain” hopealla.

Noponen raatoi joukkueen kotimaisista pelaajista suurimmat minuutit yli 33 minuutin keskiarvolla.

– Viihdyin Catzissa hyvin ja peliaikaa tuli enemmän kuin tarpeeksi.

Viihtymisestään huolimatta tehopeluri päätti vaihtaa maisemaa Forssaan.

– Kuulin että Alussa on hyvä meininki ja siltä se näytti ulospäinkin. Salmisen Ella oli kuitenkin suurin syy Alkuun tulooni, kertoo Noponen, joka pelasi Alun sentterin kanssa kesän universiadijoukkueessa.

Maisteriopinnot Turussa

Petra Noponen lukeutuu Alun kulkijoihin, sillä hän opiskelee Turun yliopistossa kauppatieteiden maisteriksi. Noponen ajaa Forssaan käytännössä Alun kaikkiin treeneihin.

Noponen on kerännyt tällä kaudella Alussa suurinpiirtein samat tehot eli 7,1 pistettä ja 2,9 levypalloa kuin viime kaudella Catzissa, mutta kymmenen minuuttia pienemmällä peliajalla.

– Alun kokoonpano on laajempi kuin Catzilla ja Catzin pelisysteemi perustui paljolti amerikkalaispelaajien varaan.

– Alkukaudella minulla oli vaikeuksia löytää Alussa oma paikkani, mutta nyt on helpompaa ja olen kauteeni tyytyväinen. Olin syksyllä lähinnä heittäjän roolissa, mutta nyt pelini on monipuolisempaa, kun minua kannustetaan myös ajamaan korille.

Noponen sopii kyllä hyvin heittäjäksikin, sillä hänen kahden pisteen heittoprosenttinsa on tällä hetkellä huikea 67,3. Se olisi liigan paras, mutta Noposen heittomäärä ei aivan riitä tilastokelpoiseksi. Myös kolmoset Noponen on upottanut hyvällä 38 prosentin tarkkuudella. Alun Julia Heinonen muuten johtaa liigassa kolmosten tarkkuustilastoa 44 prosentin teholla.

Alulla vaihteleva kausi

Alun kausi on sujunut vaihtelevasti. Vuodenvaihteen kolmen peräkkäisen tappion jälkeen tuli kolmen voiton putki, kunnes Alku notkahti viime lauantaina vieläpä kotipelissään liigassa toiseksi viimeisenä olevaa Vimpelin Vetoa vastaan.

– Syyskausi meni yhteen hitsautumisessa, mutta uuden vuoden jälkeen tuli hyvä jakso poislukien tuo Vimpelin notkahdus.

– Treeneissäkin on nyt ollut parempi meininki, joten uskoa kyllä riittää loppukauteen, Noponen korostaa.

Alun haaveet runkosarjan voitosta ja kakkossijastakin tuntuvat kaukaisilta ja pudotuspelien kotietuunkin eli nelossijaan riittää töitä. Alku on nimittäin nyt tasapisteissä Hongan ja Catzin kanssa sijoilla 3-5, kun runkosarjasta on kahdeksan kierrosta jäljellä.

Kausi kerrallaan

Petra Noponen pelaa fiiliksen mukaan kausi kerrallaan, joten ensi kautta on hänen mukaansa vielä liian aikaista ajatella.

Maisterin tutkinto pitää vielä ensi kaudenkin Noposen työn touhussa ja ehkä myös koripallo.

Perheensä luo Espooseen Alun laitahyökkääjä ehtii vain harvoin, mutta perhe käy katsomassa Forssassakin kaikki pelit niin kuin kävi jo aikoinaan Tallinnassakin. FL

Petra Noponen

23 v. 174 cm laitahyökkääjä

Tapiolan Hongan kasvatti

Pelannut naisten Korisliigaa Alun lisäksi Hongassa ja viime kauden Catzissa

SM-hopea 2019 Catzissa

Nuorten mitaleita yksi kulta, kolme hopeaa ja kaksi pronssia Hongassa

Virossa kolmena kautena Tallinnan Ülikoolin joukkueessa. Viron mestaruus 2018, jolloin Noponen oli joukkueen paras korintekijä

Kuusi maaottelua naisten haastajamaajoukkueessa viime kesänä Universiadeissa

26 juniorien maaottelua

Uusimmat

Näkoislehti

9.4.2020

Fingerpori

comic