Urheilu Forssa

Vuoden vaihteessa loppuva Vetoa ja pitoa -hanke tuli tarpeeseen

Seurahanke poiki puheenjohtajafoorumin ja antoi työkaluja toimintaedellytysten parantamiseksi.
Forssan Suupparit oli yksi Vetoa ja pitoa -hankkeessa mukana olleista seuroista. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan Suupparit oli yksi Vetoa ja pitoa -hankkeessa mukana olleista seuroista. Kuva: Tapio Tuomela

Urheiluseurojen toimintaedellytyksiä parantamaan pyrkinyt Vetoa ja pitoa -hanke päättyy vuodenvaihteessa.

LounaPlussan ja Turun ammattikorkeakoulun rahoittaman hankkeen tavoitteena oli muun muassa tuoda seuroihin uutta osaamista ja ymmärrystä erilaisten sidosryhmien kanssa toimimisessa, vahvistaa yhteisön elinvoimaa sekä levittää toimivia käytäntöjä ja poistaa pullonkauloja.

Projektin viimeiset osat ovat vielä menossa, mutta näyttää jo siltä, että kunnianhimoinen Vetoa ja pitoa on onnistunut tavoitteissaan.

– Ilman muuta tämä hanke oli tarpeen, toteaa hankkeessa mukana olleen Forssan Suupparien puheenjohtaja Jukka Rantanen.

Suupparien ohella hankekumppaneina alueen seuroista mukana olivat Humppilan Veikot, Koijärven Kunto, Feeniks Basket, FoPS Juniorit, Forssan Jalkapalloklubi, Jokioisten Koetus Juniorit sekä Forssan Salama.

Vetoa ja pitoa kaivattiin, koska urheiluseurat ovat suurten haasteiden edessä. Seuratoiminta on Suomessa pyörinyt pitkälti vapaaehtoisten varassa, mutta heidän rekrytoimisensa on yhä hankalampaa ja harva on enää valmis pitkäaikaiseen sitoutumiseen.

Myös pyyteettömät urheilun tukijat vähissä, sillä yritykset odottavat rahoilleen muutakin vastinetta kuin pelkkää näkyvyyttä. Samalla julkinen sektori on murroksessa, eikä pysty usein jakamaan seuroille kuin niukkuutta.

Hanketta vetäneen Turun ammattikorkeakoulun lehtori Jaakko Haltia muistuttaa, että seuratoiminta on paljon muutakin kuin tulosurheilua, sitä kuka tekee eniten maaleja tai juoksee nopeimmin. Seurat tekevät tärkeää yhteiskunnallista työtä, ja niillä on iso rooli alueen viihtyisyyden luomisessa.

– Esimerkiksi Turussa kaupunki on palkannut väkeä seuroihin töihin. Siellä on nähty, että seuroissa osataan tehdä määrättyjä asioita erittäin hyvin, Haltia sanoo.

Vetoa ja pitoa -hankkeen konkreettisia toimia ovat olleet muun muassa erilaiset seurojen toiminnan kehittämiseen tähdänneet työpajat, sidosryhmätutkimus sekä yhä meneillään oleva viestinnän ja vaikuttamisen koulutus, jossa otetaan haltuun erityisesti sosiaalista mediaa.

– Hanke toi alueen junioriseurat saman pöydän ääreen ja auttoi luomaan seurojen yhteisen puheenjohtajafoorumin, Jukka Rantanen kertoo.

Rantasen mukaan myös Tanskaan tehty opintomatka oli silmiä avaava. Siellä kuntien, valtion ja urheiluseurojen yhteistyö on paljon pidemmällä kuin Suomessa.

Vaikutuksen teki myös tanskalainen taekwondoklubi, johon oli palkattu niin sanottu tsemppari. Tämä ei käskyttänyt tai pyrkinyt saamaan harrastajista irti parempia suorituksia, vaan tuki ja kannusti niin, että mahdollisimman moni halusi jatkaa harrastamista.

– Tällainen tsempparihanke laitetaan vireille myös meillä, Rantanen sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic