Urheilu Somero

Someron ringistä on heitetty kesän pisimmät moukarikaaret

Kari Pihkasen hioma Someron moukaririnki on heittäjien mieleen.
Someron Esan valmennusvastaava Kari Pihkanen on hionut Someron moukarinheittoringin huippukuntoon. Kuva: Lassi Puhtimäki
Someron Esan valmennusvastaava Kari Pihkanen on hionut Someron moukarinheittoringin huippukuntoon. Kuva: Lassi Puhtimäki

Someron urheilukentän moukarinheittoringistä on heitetty tänä kesänä komeita kaaria.

Karhulan Katajaisten Krista Tervo on kiskaissut ringistä kaksi naisten Suomen ennätystä. Ensin kesäkuussa heittäjän omissa nimissä ollut SE parani lukemiin 71,93, sitten heinäkuussa Tervo pisti vielä paremmaksi heittämällä 72,12.

Myös Someron Esan Silja Kosonen on kohennellut Somerolla SE-lukemia. Kesäkuussa vasta 17-vuotias lupaus viskaisi Somerolla 19-vuotiaiden uudeksi Suomen ennätykseksi 67,99 ja viikko sitten samassa ringissä meni jo 70 metriä rikki kovalla tuloksella 71,34. Jälkimmäinen tulos on alle 19-vuotiaiden ja alle 22-vuotiaiden naisten uusi Suomen ennätys.

Eivätkä miehet ole jääneet juuri huonommiksi. Kankaanpään seudun Leiskun Aaron Kangas on kohennellut Somerolla kesä-heinäkuussa kahdesti kauden kotimaista kärkitulosta, viimeksi 77,82:een. Myös Esan kolminkertainen Suomen mestari Henri Liipola on heittänyt kauden parhaat kisakaarensa Somerolla, viikko sitten leka lensi jo 74,92:een.

Nopea, muttei liukas

Kova kilpailu on virittänyt heittäjät huippukuntoon, mutta myös erinomaisilla olosuhteilla on osansa tulosten taustalla. Someron rinkiä pidetään yhtenä Suomen parhaista.

– Minun mielestäni Someron rinki on Suomen paras, säällä kuin säällä, sanoo Someron Esaa edustava Johanna Witka, jonka oma kausi on vasta pääsemässä kunnolla vauhtiin käsivamman jäljiltä.

Witkan mukaan urheilukentän rinki on nopea, mutta ei missään olosuhteissa liian liukas. Jalat eivät lipsu kosteassakaan kelissä.

– Viime viikon lauantainakin satoi ja silti täällä heitettiin huipputuloksia.

Huonosta erinomaiseksi

Someron Esan kivikovan moukaritallin vetäjä Kari Pihkanen on mies huippuringin takana. Pihkanen on käsitellyt timanttihiomakoneellaan rinkiä lukuisia kertoja, jotta siitä on saatu heittäjille mieluinen.

– Tämä Someron rinki oli alkujaan huono, tosi karkea. Olen kymmenkunta kertaa käsitellyt sen, Pihkanen kertoo.

Ensimmäisellä kerralla Pihkanen hioi pinnasta paljon pois ylimääräistä karkeutta. Käsittelyn hän on uusinut kerran kesässä. Nyt rinki on tiptop-kunnossa.

Huonon ja hyvän ringin ero voi olla useita metrejä heiton lopputuloksessa. Hyvä heittopaikka mahdollistaa nopean pyörimisliikkeen ja pitkät kaaret.

– Jos rinki on hidas, eikä kenkiä saa kunnolla liikkeelle, pyöriminen vaikeutuu. Kun jalat eivät tee kunnolla duunia, sitä alkaa helposti kompensoida olkapäillä, eikä se ole hyvä juttu, selventää Witka.

Heittäjien mieleen

Pihkasen taidot on huomattu muuallakin. Hän on käynyt hiomassa rinkejä nopeammiksi ympäri Etelä-Suomea.

– Tarvasjoki, Marttila, Nurmijärvi, Raisio, Turku, Helsinki. Vähän joka puolella on tullut käytyä, Pihkanen luettelee.

Pihkanen kuuntelee heittäjien mielipiteitä. Liian hienoksi pintaa ei saa hioa.

– Teen pinnasta sellaisen, mikä on käyttäjien mielestä hyvä.

Hyviä heittorinkejä löytyy muualtakin kuin Somerolta.

– Porissa on hyvä rinki, samoin Helsingissä Eläintarhan kentällä. Jyväskylä on hyvä, samoin Kaustinen.

Vieremän rinkiä Forssassa on myös kehuttu erinomaiseksi. Se onkin hyvä, mutta ei Pihkasen mukaan enää aivan takavuosien huippuiskussa.

Niitä heikompia rinkejä löytyy muun muassa Turusta ja Hämeenlinnasta.

– Ne ovat karkeita. Karkeus hidastaa liikettä.

Somerolla heittopuitteet ovat muutenkin kunnossa.

– Täällä on aika lailla ihanteelliset olosuhteet heittää. Tuulikin on yleensä myötäinen, kyllä sekin vaikuttaa tässä lajissa jokusen sentin.

Kuusi heittäjää Kalevan kisoihin

Esan moukaritalli on ollut tällä kaudella hurjassa iskussa, vaikka Johanna Witka onkin päässyt harjoituksissa tulleen käsivamman takia heittämään vasta yhden kisan.

Silja Kosonen on viskonut nuorten SE:t uusiksi ja 75:tä metriä lähestyvä Henri Liipola alkaa saada juonesta kiinni. Vasta 15-vuotias Max Lampinen on tarttunut rohkeasti miesten 7,26 kilon moukariin ja viskoo sitä jo lähemmäs 60:ta metriä.

– Näyttää siltä, että saamme Turun Kalevan kisoihin seurasta kuusi moukarinheittäjää. Viime vuoden Kalevan kisoissa meillä oli neljä heittäjää, Pihkanen kertoo.

Turkuun ovat lähdössä naisissa Kososen ja Witkan lisäksi 16-vuotias Marika Virtanen, miehissä Liipolan ohella Lampinen ja Jani Pihkanen.

– Kilpailu on kovaa, mikä nostaa tasoa. FL

Luitko jo tämän: Someron Esan Silja Kosonen heitti hurjan moukarikaaren kotiringissään – Krista Tervo paransi taas naisten Suomen ennätystä

Somerolla heitetty kauden pisimmät moukarikaaret

Suomen parhaat tulokset tällä kaudella, perässä heittopaikka ja ajankohta.

Miehet:

1) 77,82 Aaron Kangas KanksLei Somero 25.7.

2) 74,92 Henri Liipola SomE Somero 25.7.

3) 74,51 Aleksi Jaakkola VehmU Pori 20.7.

4) 72,82 Tuomas Seppänen NoormNo Kankaanpää 10.6.

5) 68,74 Markus Kokkonen JoensKa Somero 25.7.

6) 68,70 Tommi Remes KiuruvU Somero 6.6.

Naiset:

1) 72,12 (SE) Krista Tervo KarhKa Somero 25.7.

2) 71,34 (SE22, SE19) Silja Kosonen SomE Somero 25.7.

3) 68,00 Kati Ojaloo NoormNo Pori 2.7.

4) 66,01 Suvi Koskinen KauhajKa Somero 6.6.

5) 64,42 Kiira Väänänen VarpVi Somero 6.6.

6) 64,12 Aada Koppeli JyväsKU Somero 25.7.

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic