Urheilu

Yli 20 vuoden säntillinen harjoittelu palkittiin EM-hopealla – Janne Hakalan tähtäin silti jo tulevissa kilpailuissa

Tammelan Ryskeen Janne Hakala sijoittui maastavedossa hopealle ja yhteistuloksissa seitsemänneksi varustevoimanoston EM-kilpailuissa.
Janne Hakalan maastavetotulos 257,5 kiloa riitti EM-hopeaan Romaniassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Janne Hakalan maastavetotulos 257,5 kiloa riitti EM-hopeaan Romaniassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Olihan se uskomaton tunne, kun mitali varmistui. Kaikki ne vammat ja kolotukset, joita matkan varrella on ollut. 19 vuotta olen kilpaillut ja sitä pidempään lajia harrastanut, ja nyt se palkinto tuli EM-mitalin muodossa, iloitsi Janne Hakala sen jälkeen, kun hän oli varmistanut Masters varustevoimanoston EM-kilpailuissa lajimitalin maastavedossa.

Tammelan Ryskettä edustava Hakala on vuosien varrella saavuttanut mitaleita niin SM- kuin PM-tasolta ja Länsi-Euroopan mestaruuskisoista. Romanian Sibiusta hankittu EM-mitali nousee nelikymppisen Hakalan arvostuksessa ykköseksi.

Mitali tuli 40–50-vuotiaiden sarjassa alle 120-kiloisissa. Hakalan tulos 257,5 kiloa oli täsmälleen sama kuin hieman painavampana pronssille jääneellä romanialaisella Sorin Cazaculla.

– 240 ja 255 kiloa eivät aiheuttaneet ongelmia. Viimeinen nosto on aina vähän kikkailua. Pyysin huoltojoukkoja laittamaan painoa 272,5 kiloa ja sitä luulin nostavani. Mutta koska hopeaan ei tarvittu enempää kuin 257,5 kiloa, he pudottivat tietämättäni painot siihen lukemaan, Hakala kertaa tapahtumia.

 

Hakalan fiiliksiä nostaa myös yhteistuloksessa saavutettu seitsemäs sija. Hakala nosti jalkakyykystä 220 ja penkistä 175 kiloa. Näin yhteistulokseksi tuli 652,5 kiloa. Hakalan edellä Kaj Mattila sijoittui kuudenneksi yhteistuloksella 727,5 kiloa.

– Kyykkyä tein klassisen voimanoston varusteilla, koska en koe, että hyötyisin tukea antavista varusteista. Niiden kanssa tekniikka on eri ja treenit kestävät pitkään. Perinteisillä varusteilla kyykkääminen on helpompaa. Penkistä en saanut klassisen voimanoston EM-kisoissa tulosta. Toinen käteni ei suoristu täysin, eikä minua päästetty sen takia nostamaan. Tein nyt penkkiä aika varman päälle, ja äänin 2-1 tulokseni hyväksyttiin.

Yhteistuloksen EM-kultaa voitti Tanskan Sune Back tuloksella 900 kiloa. Cazacu sijoittui hopealle tuloksella 880 kiloa.

 

Hakala muistuttaa, että moisiin saavutuksiin ei ylletä yksin. Kiitokset lähtevät valmentajille Olli Skogbergille ja Joni-Pekka Nylundille, sekä seuralle, treenikavereille ja yhteistyökumppaneille.

Vaikka parin vuosikymmenen unelma on ainakin jollain tasolla saavutettu, Hakala ei aio viskata nostovyötä nurkkaan. Mielessä ovat jo seuraavat kisat, Hakalan vahvuusalueen eli maastavedon SM-kilpailut elokuussa Jämsässä.

– Siellä on sarja sikäli jännä, että kaikki yli 105-kiloiset osallistuvat samaan yleiseen sarjaan. Mitään odotuksia en ole niihin kisoihin asettanut, Hakala sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic