Uutiset

0–10-murskatappiosta ykkösessä ei käynnistetä tutkimuksia –​ "Peli on nähty ja huomioitu"

Moni jalkapalloihminen hieraisi silmiään lauantaina ykkösen toiseksi viimeisellä kierroksella, kun OPS hävisi kotipelinsä Honkaa vastaan murskalukemin 0–10. Poikkeukselliset luvut kiinnittivät myös Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) tutkintapäällikön Jouko Ikosen huomion, mutta erikoista lopputulosta kummempaa ottelussa ei ainakaan näillä näkymin ole tapahtunut.

– Peli on nähty ja huomioitu, mutta tiedossa ei ole sellaista, mikä näillä tiedoilla aiheuttaisi toimenpiteitä meidän puolestamme. Enkä tiedä, että Palloliitolla olisi muuta näkemystä, Ikonen toteaa.

Selkein merkki vilpistä on tavanomaisesti vedonlyöntikäyttäytyminen, sillä järjestetyillä otteluilla pyritään yleensä tekemään rahaa lyömällä vetoa voittajan, tietyn lopputuloksen, maalimäärän tai vastaavan puolesta. Lauantain pelin kohdalla sellaista ei kuitenkaan ole havaittu.

– En ole kuullut, että vedonlyöntikäyttäytymisessä olisi ollut jotain epäilyttävää, Ikonen toteaa.

10–0-lukemat eivät ole aivan ainutlaatuisia jalkapallon ykkösessäkään, sillä syksyllä 2014 Ilves voitti kotiottelussaan FC Viikingit samoin lukemin. Tilanne oli silloin hieman samanlainen kuin nyt, sillä Ilves nousi murskavoitolla maalieron turvin sarjakolmoseksi ja lopulta kabinettien kautta liigaan.

Samoin nyt Honka onnistui nousemaan maalivertailussa niskan päälle TPS:aan nähden. Toisaalta ottelu ei ollut OPS:llekaan täysin merkityksetön, sillä sen sarjapaikka varmistui vasta lauantaina ainoan uhkaajan Gnistanin hävittyä oman ottelunsa.

Ykkönen ei ole säästynyt tulosmanipulaatioepäilyiltä tällä kaudella. Palloliitto pyysi syyskuun lopulla Suekia tutkimaan kahta Kokkolan Pallo-Veikkojen ottelua. Tutkimukset mahdollisesta vilpistä ovat edelleen kesken. Jouko Ikosen mukaan Suek on kuullut muun muassa pelaajia ja tuomareita sekä selvittänyt, miten ottelusta on lyöty vetoa. Juuri vedonlyöntikäyttäytyminen on tutkinnan ytimessä.

– Se on se keskeinen juttu, että mitä siitä loppujen lopuksi selviää. Jotain on, mutta onko niin selkeää yhteyttä että sen pystyy todentamaan, niin sitä en pysty sanomaan, Ikonen toteaa.

Huijarit ovat tällä kaudella tarjonneet rahaa ainakin yhdelle kakkosessa pelaavalle seuralle. Sen lisäksi kolmosessa pelaava Atlantis sai pisterangaistuksen, koska seuran johto oli neuvotellut viime vuonna lukuisista vedonlyöntihuijauksista tuomitun Wilson Raj Perumalin kanssa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic