Uutiset

10-vuotias tyttö pelastettiin raunioista 17 tunnin jälkeen

Italian maanjäristyksen pelastustyöt ovat olleet sekoitus pohjatonta surua ja helpotusta.

Torstaina alkuiltapäivään mennessä uusia pelastumistarinoita ei ollut tullut julki. Kuolonuhrien määrä nousi aamulla 247:ään. Lisäksi satoja oli loukkaantunut.

Valoa synkkyyteen toi kuitenkin uutinen 10-vuotiaasta tytöstä, joka saatiin pelastettua myöhään keskiviikkona 17 tuntia maanjäristyksen jälkeen Pescara del Trontossa.

Löydöstä julkaistun videon mukaan avustustyöntekijät kuulivat hänen äänensä romun seasta.

– Tule vaan,

Giulia

, tule vaan, Giulia, varo päätäsi, tyttöä neuvottiin. Pelastustöitä seuranneet hurrasivat, kun tyttö saatiin ylös.

Palomies kantoi tytön sylissään turvaan.

Monet eivät olleet niin onnekkaita. Accumolin kylässä nelihenkisen perheen raportoitiin kuolleen. Toinen perheen pojista oli 9-vuotias, toinen 8 kuukautta.

Lasten isoäiti syytti tapahtumista jumalaa.

– Hän otti heidät kaikki kerralla.

Uhriluvun pelätään kasvavan

Uhriluvun pelättiin kasvavan etenkin Amatricessa, jossa etsittiin vieraita romahtaneen hotellin raunioista.

Hotel Romassa oli järistyshetkellä noin 70 vierasta. Torstaipäivään mennessä hotellin raunioista oli löydetty seitsemän ruumista. Hotellin omistaja arvioi, että noin 30 vierasta olisi päässyt pakoon hotellista ennen sen romahdusta.

Amatricen pormestarin

Sergio Pirozzin

mukaan Amatricessa on kymmeniä uhreja, joista monet vielä rojun seassa. Hänen mukaansa ääniä kuului yhä.

Pahiten kärsineet kylät eli Amatrice, Pescara del Tronto, Arquate del Tronto ja Accumoli – jopa kymmenkertaistavat väkimääränsä kesäaikaan, kiitos turistien. Moni kuollut tai nyt kateissa ollut oli alueella lomailemassa.

Uhrien joukossa on ainakin romanialaisia, espanjalainen, albanialainen, kertoi sanomalehti

Guardian

.

Pescaran pormestari

Stefano Petrucci

kuvaili tilannetta apokalyptiseksi näyksi ja sanoi, että kaikki talot ovat romahtaneet.

72 tuntia

Selviytyneitä säikyttelivät vielä sadat jälkijäristykset. Useat ihmiset nukkuivat torstai-yön teltoissa tai autoissa.

– En ole nukkunut paljon, sillä olin todella peloissani, sanoi 70-vuotias

Arturo Onesi

Aquate del Tronton kylästä. Hän vietti yönsä telttaleirissä.

Varhain keskiviikkona iskeneen maanjäristyksen voimakkuus oli 6,2. Järistysalue sijaitsee lähellä L’Aquilan kaupunkia, joka vaurioitui pahoin vuoden 2009 maanjäristyksessä. Tuolloin surmansa sai noin 300 ihmistä.

Pelastustyöntekijät taistelevat raunioissa aikaa vastaan. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä alhaisemmaksi käy selviytymisen mahdollisuus.

Maailmalla tunnetaan toki tapauksia, joissa ihminen on selvinnyt raunoissa päiväkausia.

Vuonna 1999 Turkissa sattuneen maanjäristyksen jälkeen löydettiin elävä vauva kolme vuorokautta järistyksen jälkeen. Vuonna 2003 Iranin maanjäristyksessä 97-vuotias nainen sinnitteli raunioissa kahdeksan päivää. Vuonna 2005 Pakistanissa 1,5-vuotias tyttö kesti kotinsa raunioissa kuusi päivää.

Bangladeshin tehdasromahduksessa vuonna 2013 yksi ompelijatar löydettiin elossa 17 päivää turman jälkeen. Hän jäi onnekseen jumiin tarpeeksi suureen tilaan ja löysi ympäriltään vesipulloja. Hän joi vettä vain hiukan kerrallaan, uutistoimistot raportoivat naisen kertoneen tuolloin.

Ihmetarinoihin liittyykin aina tavalla tai toisella saatavilla oleva vesi: ilman sitä ihminen ei kestä kuin nelisen päivää.

Pakistanissa

Naqsha Bibi

hämmästytti maailmaa kun hänet löydetttiin keittiönsä raunioista 63 päivää vuoden 2005 maanjäristyksen jälkeen. Hän painoi löydettäessä vain 35 kiloa ja oli niin heikko, että pystyi hädintuskin puhumaan. Naisen kerrottiin pysyneen hengissä sadevedellä ja pilaantuneella ruualla.

Jälkeenpäin naapurit ja sukulaiset tosin kyseenalaistivat naisen tarinan: heidän mukaansa hän oli päättänyt asua raunioissa. Hänet oli pelastettu raunioista kaksi päivää maanjäristyksen jälkeen. Naiselle oli tarjottu ruokaa, mutta hän oli kieltäytynyt. Lopulta naapurit olivat soittaneet paikalle lääkintähenkilökuntaa. Epäilyksistä kertoi uutistoimisto AP pian pelastumisen jälkeen.

Yleensä toivo eloonjääneiden löytämisestä alkaa hiipua noin 72 tunnin kohdalla. Sikäli Italiassa kaikkea toivoa ei ole vielä menetetty.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti