Uutiset

12 sairaalasta vain Turku täyttää laajan päivystyksen sairaalalle asetetut kriteerit

Laajan päivystyksen 12 sairaalasta Turun yliopistollinen keskussairaala on tällä hetkellä ainoa, joka täyttää hallituksen laajalle päivystykselle asettamat kriteerit. Tampere, Helsinki, Keski-Suomen keskussairaala Jyväskylässä ja Satakunnan keskussairaala Porissa ovat yhden kahden erikoisalan päässä kriteereiden täyttymisestä. Sairaaloiden työnjaon määritellyt päivystysasetus astui voimaan viime vuoden alussa ja siirtymäajalla laaja päivystys otettiin kokonaan käyttöön tämän vuoden alussa.

-Ihan lähivuosina kaikki eivät kriteereitä täytä, sanoo tilannetta seurannut Tampereen yliopiston akuuttilääketieteen professori Ari Palomäki.

Se ei Palomäestä ole yllättävää, koska erikoisalojen vaatimuksesta tehtiin niin kova, että pienten keskussairaaloiden kuten Lapin tai Etelä-Karjalan on siihen vaikea yltää. Pienet sairaalat kelpuutettiin laajan päivystyksen sairaaloiksi maantieteen takia.

Palomäki on professuurinsa lisäksi akuuttilääketieteen ylilääkärinä Hämeenlinnassa Kanta-Hämeen keskussairaalassa, joka rajattiin seitsemän muun keskussairaalan kanssa laajan päivystyksen ulkopuolelle. Hämeenlinna on Turun ja Jyväskylän kanssa pisimmällä päivystyksen erikoislääkäreiden työn eli akuuttilääketieteen kehittämisessä.

Palomäki toivookin, että keinotekoinen jako 12 laajan päivystyksen sairaalaan ei tarkoita, että laadukasta työtä tekevät muut keskussairaalat jäävät paitsioon.

Palomäki sanoo virkamiesten puheissa jo kuulleensa jaottelua laajan päivystyksen sairaaloihin eli suuriin sairaaloihin ja muihin eli pieniin sairaaloihin. Jos tämä mielikuva alkaa ohjata päätöksentekoa, eli keskitetään ”suuriin” laajan päivystyksen sairaaloihin enemmän palveluita kuin ”pieniin” keskussairaaloihin, suunta on potilaan kannalta huono.

-Porissa, Lahdessa, Seinäjoella, Hämeenlinnassa, Kotkassa, Vaasassa ja Joensuussa sairaaloilla on saman kokoluokan väestöpohjat, vaikka vain osa on laajan päivystyksen sairaaloita.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic