Julkaistu: 14.09.2016 15:18

Forssan museo kerää sirosäkkimuistoja. Ensi kevääksi luvassa näyttely.

Siroista muistojen puuvillapäiväkirja

  • Tehtaankauppaan jonotettiin, kun ostettavissa oli sirosäkkejä. Siroista syntyi esimerkiksi vaatteita lapsille.

 

Forssan museo etsii ja kerää nyt suikaleita sirosäkkimuistoista. Niitä tarvitaan keväällä 2017 avattavaa Puuvillapäiväkirjat-näyttelyä varten.

-Meitä kiinnostaa millaisen tarinan sinä kirjoitat sirosäkistä: Millainen yhteys sinulla on sirosäkkiin? Mitä sirosäkin sisällöstä teillä tehtiin? Vieläkö löytyy sirosäkistä valmistettuja vaatteita ja kodintekstiilejä? Ovatko ne kenties kulkeneet jo perintönä, kysyy museoassistentti Tanja Härmä.

Härmän mukaan Forssan museota kiinnostavat myös mahdolliset sirosäkkiaiheiset valokuvat.

Projekti on osa ystävyyskaupunkikumppanusten Forssan, Södertäljen ja Struerin museoiden yhteistyötä, jossa kerätään tekstiileihin liittyvää muistitietoa. Muistoja voi lähettää Forssan museolle tai pyytää museoväkeä kotikäynnille.

-Tulemme tarvittaessa haastattelemaan ja kuvaamaan vaikkapa kotiin, Härmä lisää.

Härmän tavoittaa arkisin klo 10–15 numerosta 040 673 4786 tai sähköpostilla tanja.harma@forssa.fi.

Muistoista järjestetään myös tilaisuus tiistaina 11. lokakuuta klo 17–20 Forssan kaupunginkirjastossa.

Siellä muistellaan ja kerätään Forssan Yhtiön tehtaanpuodin siropussiin liittyviä muistoja. Mukaan voi ottaa myös siroista valmistettuja vaatteita ja kodintekstiilejä tai niitä esittäviä valokuvia.

 

Säkillinenaarteita

Sirosäkki oli rykkityykistä eli painokoneen aluskankaasta valmistettu säkki, joka sisälsi Forssan Yhtiön enintään 30 cm leveitä kangassuikaleita, siroja.

Ne olivat jostakin syystä vioittunutta kangasta, sekundaa, hukkakangasta ja pahaa.

Sirosäkkien aatelia olivat frotee-sirosäkit.

Sirosäkkiä sanottiin myös siropussiksi.

Sirosäkkiä voidaan sanoa yhdeksi Forssan Yhtiön tehtaanpuodin suosituimmista kauppatavaroista. Ne olivat hyvin kysyttyjä. Sirosäkkipäivinä myymälän edessä oli jonottajia jo aamuyöstä. Sirosäkkipäivää kutsuttiin myös palaspäiväksi.

Lähde: Jorma Harjunen: Sirosäkki.

Julkaistu: 23.11.2017 05:00

Saneeraus siirtää Myllykadun tielinjaa korkeimmillaan parin metrin verran kaakon suuntaan. Turuntien kohdalla muutos on suurimmillaan, kun uusi katulinja lohkaisee palan nykyistä puistoa. Forssan tekstiilimuseolle vievän Uittotien liittymässä tielinja säilyy lähes ennallaan.

Julkaistu: 22.11.2017 17:13

EU:n yhtenäinen ja kattava tietosuoja-asetus GDPR (General Data Protection Regulation) tuli voimaan toukokuussa 2016. Sen siirtymäaika päättyy 25. toukokuuta 2018 ja asia on herättänyt kiinnostusta laajalti.

Julkaistu: 22.11.2017 14:43

Forssa on järkivihreänä kaupunkina liittynyt kuntien energiatehokkuussopimukseen, jolla tuetaan kestävää kehitystä ja resurssiviisautta. Forssa on osaltaan toteuttanut kestävän kehityksen toimintaohjelmaa jo vuodesta 1997.